Lidl musí okamžitě stáhnout více než 17 tun masa původem z Polska, které obsahuje antibiotika

Lidl musí okamžitě stáhnout více než 17 tun masa původem z Polska, které obsahuje antibiotika Lidl

Inspektoři Státní veterinární správy při kontrolách zjistili, že do Česka se dostalo skoro 17,5 tun vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém je šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. Maso se prodávalo v řetězci Lidl, pro který ho zpracovávala firma Maso Polička. Veterináři varují spotřebitele, aby vepřové mleté maso v žádném případě nekonzumovali. Vrátit ho mohou v prodejně, kde ho zakoupili.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Inspektoři Státní veterinární správy odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg, řekl za Státní veterinární správu Petr Majer. Do skladů Lidlu bylo zboží vyexpedované 3. října.

  • Maso bylo označené jako Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg, číslo šarže: 207237 s datem použitelnosti do 10. 10. 2021.

Nadlimitní antibiotikum byl amoxicilin, který patří do skupiny penicilinů. „Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce,“ dodal mluvčí veterinářů.

V poslední době se nejedná o jediný problém, ve kterém figurují polské potraviny. V létě nařídili veterináři stáhnout ze všech obchodů polskou zmrzlinu Milka, která obsahovala stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Inspektoři tehdy rozhodli o okamžitém stažení z trhu 250 000 samostatných nanuků, 15 000 balení multipacků po šesti a osmi kusech a zhruba 37 000 balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml.