Med pod lupou: Víte, jaké jsou druhy, čím se liší a jak poznat ten opravdu kvalitní?

Lidé vybírají med v obchodě Canva

Albert Einstein kdysi podotkl, že vymřou-li včely, lidstvo je přežije jen o pouhé čtyři roky. Bez nich totiž nepřijdeme jen o lahodný med, ale o celou řadu dalších potravin – aby měly plody, je významná část plodin závislá na včelím opylení. Bez toho bychom přišli i o zeleninu, ovoce, kávu, bavlnu a dost možná i o mléko. Pojďme se ale blíže podívat na med. Víte, jaké jsou jeho druhy, čím se liší a jak poznat ten opravdu kvalitní?

Přečtěte si také

Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Druhy medu

Lesní (medovicový)

Možná vás to překvapí, ale lesní neboli medovicový med pochází z medovice – látky, kterou vylučují zejména mšice živící se šťávami jehličnatých (nejčastěji jde o smrky a jedle) i listnatých stromů. Včely ji sbírají a vytváří z ní med.

Ten má pak o něco výraznější, aromatičtější chuť, tmavší barvu a také vydrží déle v tekutém stavu. Tento med se vyznačuje větším obsahem minerálních látek a působí protizánětlivě.

Květový (nektarový)

Jak už název napovídá, květový med pochází z nektaru květů, který včely pilně sbírají. Oproti medu lesnímu má světlejší až úplně světle žlutou barvu a vzhledem k vysokému obsahu glukózy i rychleji krystalizuje (tuhne). Pro naše tělo je ale lépe stravitelný a obsahuje více povzbuzujících a léčivých látek. Lze jej dále dělit podle toho, jaké rostliny při sběru nektaru v okolí včelího úlu převažovaly:

  • Řepkový med je vzhledem k rozsáhlému pěstování řepky na českých polích jedním z nejvíce dostupných jednodruhových nektarových medů. Proti ostatním má výrazně žlutou barvu a také rychle krystalizuje.
  • Lipový med je velmi oblíbený a vyhledávaný druh, zároveň je ale také poměrně vzácný. Má zlatožlutou až čirou barvu, výrazně voní po lipových květech a má jemnou chuť. Také jsou právě u něj prokázané léčivé vlastnosti.
  • Akátový med chutná i voní po akátových květech. Barvu má čirou nebo hodně světle žlutou a téměř nekrystalizuje.

Dají se sehnat také medy slunečnicový, malinový, jetelový či vřesový. Jedná se už ale spíše o výjimky a bývá také těžké rozeznat procentuální zastoupení nektaru z rostlin, po kterých je med pojmenovaný.

Sklenice s různými druhy medu Canva

Smíšený

Jde o vícedruhový med, který včelař nevytáčí těsně po odkvětu příslušných stromů, keřů či rostlin, aby získal co nejčistší jednodruhový med. Zkrátka včely nechá sbírat medovici i nektar z různých druhů rostlin dohromady a med vytočí až pak najednou. Neznamená to, že by včelař sám medy nějak promíchával. Takový med rozhodně není o nic horší, naopak: vyznačuje se vyváženou chutí a říká se o něm, že v něm včely spojily to nejlepší z přírody, co nasbíraly.

Kupte si ho do zásoby

Jak poznat kvalitní med

Co napoví označení

Nejlepší je kupovat med přímo od lokálního včelaře nebo na farmářských trzích. Pokud ale nic takového nemáte na dosah a kupujete ho v obchodech, nejčastěji se na etiketách setkáte s některým z těchto označení:

  • vyrobeno v zemích EU
  • vyrobeno mimo země EU (nejčastěji takový med pochází z Ukrajiny, Srbska nebo z Jižní Ameriky)
  • vyrobeno v České republice

V zemích EU mají včelaři zakázané léčit včelstva antibiotiky, země mimo EU ale mohou mít standardy a směrnice jiné a je tedy možné, že při práci se včelami používají i některé zakázané látky. Například streptomycin nebo sulfonamidy mohou způsobovat rakovinu. Při výběru v regálech dejte proto raději přednost medům přímo z ČR, nebo alespoň ze zemí EU.

Včely přilétající do úlu a z něj Canva

Obsah vody rozhoduje

Obsah vody v medu záleží na době vytáčení. Pokud včelař vytočí med příliš brzy, nebude tekutina uložená v plástech ještě plně vyzrálá. Takový med s vyšším obsahem vody samozřejmě rychleji kvasí a kazí se – u kvalitních medů by proto měl být její obsah od 17 % do 20 %. Vyzrálý med má váhu minimálně 1,4 kg na litr, proto jsou kilové sklenice o objemu 0,7 l odpovídající.

Krystalizace medu je přirozená

Med po několika měsících skladování začíná vždy krystalizovat – cukernatět. Tím se však nijak nekazí a neznehodnocuje, jeho krystalizace je přirozený proces. Pokud ho potřebujete rozehřát, dopřejte mu pozvolna zahřívanou vodní lázeň. Rozhodně ho však nevyhazujte, nic mu není!

S čím nám dokáže pomoci

Kromě cukrů a vody obsahuje med také směs bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Při běžné konzumaci je to sice pro lidské tělo nevýznamné množství, prokazatelně ale med účinkuje výrazně antibakteriálně. Traduje se také, že jedna lžíce medu denně zklidňuje nervy a ulevuje od stresu. V alternativní medicíně se dále využívá k léčbě zažívacích problémů, regeneraci jater nebo jako projímadlo.