Česko od pondělí 22. listopadu vstupuje do lockdownu pro neočkované. Co všechno se změní v obchodech a službách?

Pokladní v supermarketu Canva

Česká republika vstoupí od pondělí 22. listopadu do částečného lockdownu. Z neděle na pondělí vláda zavede tzv. bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. Podle slov premiéra Andreje Babiše není k zavedení nutné vyhlášení nouzového stavu. Co všechno se od pondělí změní ve službách a obchodech?

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Co je to bavorský model?

  1. Ruší se možnost prokázat se negativním testem jakéhokoliv typu.
  2. Lidé, kteří nebudou očkováni nebo nebudou ve lhůtě 180 dní po prodělání nemoci podle platných pravidel nemohou navštěvovat restaurace, hotely, bazény, kina nebo se účastnit kulturních a sportovních akcí.

Dnes po poledni v pořadu České televize oznámil premiér Babiš, že z neděle na pondělí přejde Česko do přísnějšího režimu dle tzv. bavorského modelu.

„Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ řekl premiér v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi.

Antigenní testy se budou od 22. listopadu uznávat jen:

  • u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Rozočkovaní lidé se budou prokazovat PCR testem

Od 22. 11. se lidé s jednou dávkou očkování (tzv. rozočkovaní) budou pro vstup do služeb a na akce muset prokazovat negativním PCR testem, který bude hrazen ze zdravotního pojištění. Nárok mají na 5 bezplatných testů za měsíc, upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Žena s ústenkou pozorující dění za oknem Canva

Andrej Babiš již začátkem týdne upozornil na zvyšující se čísla pozitivně testovaných lidí a zdůraznil, že je zavedení opatření potřeba zrychlit. Vzhledem k číslům, které za úterý vyletěly do závratných výšek, kdy počet pozitivně testovaných lidí na covid-19 byl rekordních 22 479, se tak zpřísnění dalo předpokládat.

Co vše se mění od pondělí ve službách?

Lidé, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledních 180 dnech covid-19, nesmí od pondělí 22. listopadu navštívit kosmetické, kadeřnické ani jiné služby. Dále se nesmí účastnit veřejných akcí a zavřené pro ně zůstanou i restaurační zařízení a hotelové služby. Rovněž bazény a wellness služby pro ně budou od pondělí nedostupné.

Výjimku mají děti do 12 let, které se nemusí prokazovat doklady.

Obchody po 22. listopadu

Zpřísnění se nijak nedotkne obchodů a nákupních center. Ty zůstávají i pro nenaočkované osoby dále přístupné a s žádným omezením se v bavorském modelu nepočítá. I nadále platí povinnost mít ve vnitřních prostorech nasazený respirátor.

Odstraňte viry z oblečení

Rakouský model by Čechy bez očkování omezil ještě víc

Pokud by vláda chtěla zpřísnit ještě víc, mohla by se inspirovat podle takzvaného rakouského modelu. Nutno dodat, že ke zpřísnění proticovidových opatření zavedením takzvaného rakouského modelu by bylo nutné vyhlásit nouzový stav nebo přinejmenším stav nebezpečí.

To by pak znamenalo:

  1. zavedení omezení pohybu neočkovaných lidí, kteří by mohli jen na nákupy potravin a nezbytně nutných věcí,
  2. do práce a do školy
  3. nebo k lékaři
  4. a na zdravotní procházky.

V Rakousku pak neočkovaní musí zapomenout i na zimní lyžování, protože hotely a provozovatelé lanovek jsou nuceni kontrolovat certifikáty o očkování nebo prodělané nemoci a negativní testy nejsou akceptovány. Za porušení nařízení hrozí podle agentury DPA pokuta až 1 450 eur (36 600 korun).