Na Slovensku smí od pondělí do nákupních center a obchodů jen lidé s očkováním. Rakousko schválilo celostátní lockdown

Foyer nákupních centra s vánoční výzdobou Canva

Nejen u nás se zpřísňuje. Zatímco česká vláda včera oficiálně potvrdila částečné zavedení tzv. bavorského modelu, kdy se od pondělí 22. listopadu ruší uznávání testů jako covidového certifikátu a na vánoční trhy budou smět pouze lidé s platným očkováním nebo po prodělání nemoci, na Slovensku se přitvrdí ještě více. Rakousko rovnou vyhlásilo lockdown.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Slovenská vláda včera potvrdila, o čem se spekulovalo už dlouho. Od pondělí 22. listopadu začnou po dobu minimálně tří týdnů platit přísná omezení hlavně pro neočkované lidi, kteří v uplynulých 180 dnech neprodělali covid-19.

Co vše se na Slovensku zpřísňuje od 22. listopadu

  • Neočkovaní lidé nebudou smět navštěvovat nákupní centra a ani některé typy prodejen, jako jsou obchody s elektronikou, oblečením nebo bytovými doplňky. Povoleny budou i nadále pro tuto část obyvatel nákupy potravin, drogerie či nákupy v lékárnách.
  • Sníží se maximální počet lidí na hromadných akcích. V regionech, které mají nejhorší epidemickou situaci, se bude moci hromadných akcí účastnit nejvýše 50 lidí s dokončeným očkováním nebo po covidu.
  • Zaměstnavatelé budou muset u svých zaměstnanců kontrolovat potvrzení o očkování nebo negativní test.
  • Omezení se dotkne i sportu. Nově se sportovních soutěží budou moci zúčastnit pouze očkovaní. Pro profesionální sportovce bude platit výjimka, kdy bude stačit test či certifikát o prodělané nemoci.
  • Wellness centra a akvaparky budou nově pouštět pouze lidé s očkováním anebo po prodělání koronaviru. V nejvíce zasažených (černých) okresech bude i nadále platit, že musí všechny hotely a wellness zůstat zavřené. Výjimku mají pouze karanténní zařízení a ubytování v souvislosti s výkonem povolání včetně dlouhodobého ubytování.
  • Restaurace v černých okresech zůstanou i nadále uzavřeny pro všechny. Povolen je pouze prodej z výdejního okénka a rozvoz jídel. Lidé bez očkování musí na oběd nebo večeři zapomenout i v červených okresech.
Obrázek mapy Slovenska s covid automatem Slovenská vláda

„Děláme to kvůli stabilizaci kritické situace v nemocnicích. Počet hospitalizovaných se blíží ke 3000 a 80 procent z nich není očkováno. Lékaři se musejí rozhodovat, komu pomoci a komu ne. Dnes už je riziko, že nebude možné poskytnout zdravotní péči nejen covidovým pacientům, ale problém je, že ohroženi jsou i naočkovaní pacienti a plánované operace se odkládají,sdělil novinářům slovenský premiér Eduard Heger.

Rakousko potvrdilo lockdown pro všechny

Nová opatření proti šíření koronaviru zavedly v poslední době i některé jiné země, přísně vůči neočkovaným postupuje například Rakousko. „Horní Rakousy a Salcbursko zavedou od 22. listopadu lockdown pro všechny bez ohledu na očkování,“ sdělil ve čtvrtek pro portál The Local hornorakouský hejtman Thomas Stelzer. S plošným lockdownem nesouhlasil starosta Vídně. Už bychom to nezvládli,“ řekl Michael Ludwig.

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg nicméně dnes skutečně oznámil lockdown pro všechny od pondělí 22. listopadu. Týkat se má očkovaných i neočkovaných. Potrvá prozatím nejvýše dvacet dní. Od února chce Rakousko zavést povinné očkování.

  • V pondělí se v celém Rakousku zavřou pohostinství, kultura a pořádání akcí, stejně jako obchody (s výjimkou těch pro denní potřebu). V provozu nebudou ani lyžařské svahy.
  • Školy zůstanou otevřené, studenti budou mít i nadále osobní výuku.
Respirátor, který nosí i slovenská prezidentka

Německo nepustí neočkované do práce

V Německu se lidem bez očkování stíží i cesta do práce. Pokud se lidé bez vakcíny nenechají otestovat, nepustí je do prostředků hromadné dopravy ani do práce. Výjimku mají děti. Ve čtvrtek to schválil Německý spolkový sněm, dnes to ještě musí posvětit Spolková rada.