Inspirujte se produkty, kterými doma snížíte množství odpadu, a ještě si uděláte radost

Ekologické produkty: kartáčky, mýdla, hřebeny, houby Canva

Životní styl zero waste se stal populárním zejména pro svůj cíl omezit odpad na planetě Zemi a podpořit recyklaci. Jak tedy docílit toho, abychom produkovali méně odpadu? Nejen toho směsného, ale i toho recyklovatelného. Máme pro vás pár tipů na produkty, které můžete mít doma i vy.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Bambusový zubní kartáček

Bambusový zubní kartáček se tvarem nijak neliší od toho, na který jsme zvyklí. Rozdíl je v tom, že tělo kartáčku je z bambusu. Pak záleží na materiálu štětinek. Obvykle to bývá plně rozložitelné vlákno.

Můžeme se setkat také s umělohmotnými vlákny, která se před recyklací musí oddělit. Dá se koupit v dm drogerii za pouhých 79 Kč v akci a vyrábí se ve třech stupních tvrdosti.

Kartáč na vlasy s kančími štětinami

Tento kartáč má bambusové tělo. Materiál použitý na štětiny se pak liší. Buď existuje varianta s bambusovými hřeby, nebo s kančími štětinami.

Svačinový box

Svačinové boxy jsou zásadní. Místo do igelitových sáčků potraviny uložíte do krabiček. Ty mohou být buď plastové, nebo kovové. To, že je na jejich výrobu použitý plast, vás nemusí znepokojovat, protože se jedná o koupi na několik let. Vyprodukujete tedy méně plastu, než kdybyste si každý den balili svačinu do sáčku.

Uložíte do ní svačinu, oběd nebo třeba cukroví

Plátěné pytlíky

Plátěný pytlík si můžete vyrobit doma nebo zakoupit na e-shopech, které se „nízkoodpadovostí“ zabývají. Prodávají se v různých velikostech a provedeních. Jejich hmotnost bývá jen pár gramů. Používají se na pečivo, ovoce, zeleninu nebo třeba na oříšky.

Bezobalové šampony a mýdla

Na trhu existuje spousta firem, které se zabývají výrobou domácích mýdel a šamponů. Stačí si jen projít internet a najdete celou řadu malých i větších e-shopů s touto bezobalovou kosmetikou.

Dva ekologické tuhé šampony bez obalu na dřevěném tácku, v pozadí ručník a rostlina Canva

Látková taška

Látková taška nebo košík je elegantnější, pevnější a designově sympatičtější než obyčejný sáček. Proč se obtěžovat s nevzhlednou igelitkou, která nosí logo obchodu, když můžete mít látkovou tašku posetou květinami?

Kovové brčko

Zabere málo místa a ušetří spoustu odpadu! Stačí si ho přibalit do kabelky, kdykoli jdete ven. Pak jen obsluze vysvětlíte, že jejich plastové brčko nechcete, a použijete svoje.

Lahev na vodu

Proč si neustále kupovat plastové lahve s vodou, když si jednu můžete přivézt z domova? Lahve se vyrábějí skleněné, kovové nebo plastové. Doporučujeme kovovou, neboť plastová i po pravidelném vymývání začne zapáchat a skleněná je zbytečně těžká.

Žena se sluchátky na hlavě pije vodu ze zelené znovupoužitelné lahve Canva

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek je ideálním řešením pro velkou spoustu žen. Vyrábí se v různých barvách, provedeních a tvarech. Při menstruaci ani nepoznáte, že ho máte. Je velice pohodlný! A vydrží vám 5 let.

Pesar

Skvělý způsob bariérové antikoncepce pro ženy. Neprodukuje odpad, vydrží několik let a neubližuje tělu.

Látkový kapesník

Pokud máte sezónní rýmu, určitě se nebojte sáhnout po látkovém kapesníku! Můžete jich mít více. Každý den si vezmete čistý, mezitím ten použitý vyperete na 60 °C a je to vyřešeno. Žádný odpad!

Odličovací tamponky

Většina z nás používá klasické vatové tamponky. Jenže z nich je plno odpadu, nemluvě o náročnosti jejich výroby. Zkuste bavlněné tamponky, které jen vyperete a vydrží vám věčnost!

Rada na závěr

Velké množství odpadu si s sebou přinášíme domů společně s nákupem. Vždyť většina našeho odpadu jsou obaly od potravin. Snažte se vybírat potraviny, které si můžete zabalit sami. Třeba do látkového pytlíku.