ČOI zakázala prodej další nabíječky: pokud ji máte doma, pak vám hrozí vysoké riziko úrazu elektrickým proudem

Nabíjející se telefon Kupi.cz / Canva

Mobil máme většinou jen jeden, ale dobíjecích stanic není nikdy dost. Do práce, k nočnímu stolku a do obýváku, dětem do pokojíčků. K napočítání nabíječek v jedné domácnosti by nám všech deset prstů asi nestačilo. Česká obchodní inspekce vydala zákaz prodeje jednoho typu nabíječky, která se u nás prodává a může způsobit vážné poranění elektrickým proudem.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Na Českém trhu se prodával nebezpečný výrobek. Konkrétně se jedná se o model USB nabíječky, která se nabízí v mnoha kamenných i online obchodech pod názvem USB nabíječka C-tech UC-02.

Česká obchodní inspekce nařídila okamžitý zákaz prodeje tohoto výrobku, a to z důvodu špatné izolace. Lidem, kteří ji používají, hrozí vážné riziko úrazu elektrickým proudem, které může skončit dokonce až smrtí uživatele. Na vině je nedostatečná izolace mezi primární a sekundární částí výrobku, která propouští síťové napětí 230 V.

Nebezpečná USB nabíječka C-tech UC-02 ČOI

Nebezpečné nabíječky baterií C-tech UC-02 v plastovém lůžku a papírovém obalu poznáte bezpečně podle toho, že je na výrobku uvedeno:

  • logo C-tech s označením model: UC-02, údaje o vstupním a výstupním napětím Input/vstup:100-240V~ 50/60Hz, Output/výstup: 5V, 2100mA, 10,5W, www.c-tech.cz, stanovené označení CE a piktogram pro ekologickou likvidaci elektrických zařízení

ČOI mimo jiné zjistila nevyhovující označení výrobku, jelikož nebylo uvedeno obchodní jméno a kontaktní adresa výrobce a kontaktní adresa dovozce. Výrobek byl nahlášen na Ministerstvu průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému RAPEX.

ČOI zakázala v dubnu prodej GOGEN nabíječky

V dubnu tohoto roku upozornila ČOI na další nebezpečnou cestovní nabíječku, která se u nás prodávala v prodejnách s elektrem. Konkrétně se jednalo o nabíječku do sítě značky GOGEN ACH100, která měla taktéž problém s izolací mezi primární a sekundární částí výrobku.

Nebezpečná nabíječka GoGEN ACH 100 Gogen

ČOI upozornila, že uživateli hrozí riziko smrtelného úrazu elektrickým proudem. Nabíječka musela být okamžitě stažena z trhu.