Jak vybrat tyčový vysavač? Víme, na co se zaměřit

Žena vysává tyčovým vysavačem podlahu SENCOR

Tyčové vysavače jsou oblíbené zejména pro svou snadnou manipulaci a kompaktní rozměry. Vhodnější jsou spíše k úklidu menších prostor, výkonnější model si však poradí i s velkým bytem. Chcete si pořídit tyčový vysavač a nevíte jistě, po kterém sáhnout? Pomůžeme vám vybrat ideálního pro vaši domácnost.

Přečtěte si také

Rychlý oběd: Vydatná bramboračka podle Cuketky zasytí a uvaříte ji za pár korun

Jaký typ pro vás bude nejvhodnější?

Obecně platí, že tyčové vysavače dosahují horších výsledků než ty klasické. Jejich účinnost bývá slabší zejména při vysávání koberců. Pokud tedy máte většinu plochy pokrytou koberci, mohl by být vhodnější klasický vysavač. Vyberete-li však správný model pro vaši domácnost, nebudete s tyčovým vysavačem zklamaní.

Na trhu jsou dostupné různé modely ručních tyčových vysavačů. V první řadě se dělí podle způsobu napájení na síťové a akumulátorové. Každý má své výhody i nevýhodu a záleží tedy pouze na vašich preferencích.

Tip n a tyčový vysavač v akci

Elektrické (síťové) tyčové vysavače

Elektrické tyčové vysavače jsou ve srovnání s ostatními typy nejvýkonnější. Jejich použití je však omezeno délkou napájecího kabelu. Na druhou stranu je vysavač kdykoliv připraven pracovat a nemusíte čekat, než se nabije.

Tyčové aku vysavače

Jednoznačnou výhodou těchto vysavačů je neomezená mobilita. K té ale patří omezená doba výdrže. Proto se tohoto modelu zaměřte především na délku provozu, abyste v klidu mohli najednou vysát celou domácnost.

Ruční vysavač drží ruka a čistí gauč SENCOR

Kombinovaný pomocník

Jak síťové, tak aku tyčové vysavače jsou vyráběny ještě v multifunkčních provedeních. A to vysavač 2v1, 3v1 nebo vysavač s mopem. Tento praktický domácí spotřebič v sobě spojuje jak klasický podlahový, tak i malý ruční vysavač, díky kterému rychle odstraníte drobky ze stolu a nečistoty z úzkých prostor. Je vhodný pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky.

Tyčový vysavač s mopem (4v1)

  • Chcete mít úklid rychle za sebou? Tenhle model vám nejen vyluxuje, ale i zároveň také vytře podlahu a vy tak zvládnete běžný úklid v polovičním čase. Tím, že nahrazuje mop, vám ušetří nejen čas, ale také místo.

Doporučujeme: bezšňůrový tyčový vysavač 4v1 s mopem SENCOR SVC 0825WH koupíte v prodejnách PLANEO elektro za 11 999 Kč.

Kterým parametrům věnovat pozornost?

Výdrž baterie

Tento parametr vás bude zajímat pouze, když se rozhodnete pro bezdrátový vysavač. Kapacita baterie má vliv jednak na celkovou výdrž spotřebiče, ale zároveň se také promítá do jeho výkonu.

Jelikož samotná hodnota o výdrži baterie je pro mnohé nicneříkající, při výběru tyčového aku vysavače se zaměřte spíše na poměr mezi dobou nabíjení a výdrží na jedno nabití. Čím nižší tento poměr je, tím vyšší je kapacita baterie.

Podívejte se také na to, o jaký typ baterie se jedná. Setkat se můžete buďto s Ni-Mh, která je starším typem a naleznete ji spíše u levnějších modelů. Nebo novějším a kvalitnějším Li-Ion baterie, kterou dnes používá většina výrobců.

Délka provozu a doba nabíjení

Provozní doba je u každého modelu jiná. Setkat se můžete s provozní dobou na jedno nabití v rozmezí:

  • 1520 minut: tento čas se považuje za velmi nízkou dobu,
  • 4050 minut: standardní délka u většiny tyčových akumulátorových vysavačů,
  • 60120 minut: tuto provozní dobu vám nabídnou ty nejlepší tyčové aku vysavače.

Sací výkon

Sací výkon udává sílu, kterou je schopen vysavač vysávat. Logicky tedy platí, čím vyšší výkon, tím lepší kvalita. Doporučujeme sáhnout po vysavači, který má alespoň 400 W. Opravdu kvalitní přístroje mají okolo 600 W.

Žena vysává tyčovým vysavačem pod stolem SENCOR

Objem sběrné nádoby

Tyčové vysavače jsou dostupné jak v sáčkové, tak v bezsáčkové verzi. Objem prachového sáčku nebo sběrné nádoby zvolte podle velikosti vysávané plochy. Čím menší bude, tím častější měnění sáčku či vysypávání nádoby vás čeká.

U sáčkového vysavače je pro velikost vysávané plochy do 50 m2 ideální objem sáčku cca 2,5 l. Na plochu 150 m2 si vystačíte se 3 až 4 l. U cyklonových tyčových vysavačů se objem sběrné nádoby pohybuje od 0,5 l do 6 l. Pro běžnou domácnost je dostačující objem 1,5 až 2 litry.

Délka kabelu

Velmi důležitý parametr pro síťové tyčové vysavače. S příliš krátkým kabelem vás totiž při úklidu čeká neustálé přepínání ze zásuvek. Vhodná délka kabelu do běžných domácností je alespoň 6 metrů. Samozřejmě čím delší kabel je, tím těžší samotný vysavač pak bude.

Kromě těchto základních parametrů stojí za pozornost určitě také:

  • rozměry a hmotnost vysavače
  • hlučnost
  • typ filtrace na prach
  • různé doplňkové funkce a praktické příslušenství.

Tip z Kupi: Aku tyčový vysavač Dyson V15 Detect Absolute mají v Datartu s 10% slevou za 17 990,00 Kč, akce platí do neděle 28. 11.