Nouzový stav v Česku: Co vše se mění v obchodech a službách od 26. listopadu?

Vánočně vyzdobený obchodní dům Canva

V Česku dnes začne platit po dobu 30 dní nouzový stav. Vláda zavedla spoustu omezení, která začnou platit od pátečních 18:00 hodin. Restauracím, hospodám a diskotékám začne znovu večerka a budou muset po 22. hodině zavřít. Vánoční trhy se ruší úplně a restrikce se dotknou i společenských akcí.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Co platí od 26. listopadu

Od půlnoci 26. listopadu po dobu 30 dnů je vyhlášen nouzový stav. Většina dalších krizových opatření bude však platná týž den až od 18:00.

  • Restaurace, bary, diskotéky, společenské kluby a herny nebo kasina musejí zůstat zavřené od 22:00 do 4:59.
  • Vánoční trhy s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů se nesmějí konat.
  • Výjimku dostala také celoroční tržiště, která mohou fungovat dál. Platí však zákaz konzumace pokrmů a pití na místě.
  • Rovněž je zakázána konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech s výjimkou vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb.
  • V případě, že restaurace v nákupním centru nemá oddělené prostory, ale jedná se o tzv. food court, platí zde zákaz konzumace potravin a je možné si koupit pouze jídlo s sebou.
  • Hromadné akce, a to včetně večírků, oslav a plesů, se smějí provozovat za účasti do 100 osob. Výjimku dostaly pohřby, které se mohou konat bez omezení počtu osob.
  • Divadla a všechna kulturní představení včetně sportovních akcí se mohou konat pro maximálně 1 000 osob a navštívit je mohou pouze očkovaní nebo lidé po prodělané nemoci covid-19.
  • Lyžařská střediska zatím nemají žádná opatření nad rámec, ale i zde platí již dřívější povinnost prokázání se očkováním nebo certifikátem o prodělání onemocnění. Pro restaurace umístěné v rámci ski areálů platí stejná nařízení jako pro všechna restaurační zařízení. Ta mohou být otevřena pouze do 22:00.
Zavřené stánky na vánočním trhu Canva

Kadeřnictví a služby jen pro očkované

I nadále platí, že od 22. listopadu se lidé musejí při návštěvě služeb prokazovat očkováním nebo platným certifikátem o prodělání covid-19. Lidé s jednou dávkou očkování (tzv. rozočkovaní) se musejí pro vstup do služeb a na akce prokazovat negativním PCR testem, který je hrazen ze zdravotního pojištění. Nárok mají tito lidé na 5 bezplatných testů za měsíc.

Jak na včerejší tiskové konferenci poznamenal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, nemusí být výše uvedené restrikce konečné: „Počkejme 10 dní na vývoj té situace a pak případně můžeme ta opatření nějakým způsobem upravit,“ uvedl Vojtěch.