Černý pátek u nás i ve světě. Slevové šílenství nebo šťastné datum jako stvořené pro výhru?

Nápis SALE ve výloze obchodu VGstockstudio / Shutterstock.com

Koncem listopadu se každoročně roztočí kola ekonomiky jako divá. Může za to slevová akce Black Friday, která přináší mnohdy až 80% slevu na vybrané zboží. Svátek, který vznikl v roce 1929 vlivem krachu na americké burze, je oblíbeným dnem nejen na nákupy, ale též pro sázení. Vyzkoušejte své štěstí i vy a vyhrajte se Sazkou Ford Puma v hodnotě půl milionu.

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Den, kdy započala hospodářská krize

Den 26. 11., který následuje po americkém svátku Díkůvzdání, se označuje jako černý pátek (originálně Black Friday). V tento den roku 1929 se začaly projevovat důsledky krachu na newyorské burze, k němuž došlo o den dříve, které vedly až k největší světové hospodářské krizi. Ta ukončila zlatou éru 20. let a její hospodářské prosperity.

Black Friday, jak jej známe dnes, je primárně marketingovou akcí, při níž obchodníci nabízí své zboží za akční ceny. Mnoho z nich navíc se slevami začíná již několik dní před oficiálním datem. V České republice odstartoval tento fenomén internetový obchod Alza.cz.

Oficiální materiál Sazky s fotografií Fordu Puma SAZKA

Šťastný den jako stvořený pro risk

Přestože je černý pátek obestřen negativní aurou hospodářské krize a násilí, bývá považován za šťastný den. Obchodníci vydělají, zákazníci výhodně nakoupí a spokojenost je na obou stranách. I proto je černý pátek každoročně využíván pro učinění závažných rozhodnutí, uskutečňování investic a pro sázky do loterie. V pátek 26. 11. proběhne losování Sportky s věcnou prémií za plný tiket v podobě poukazu na Ford Puma v cenovém limitu 550 000 Kč. Pokud patříte k těm, kteří černému pátku holdují, zkuste také své štěstí.

Člověk držící nápis Black Friday Canva

Odkud název černý pátek?

  • Název černý pátek byl poprvé použit v roce 1869 v souvislosti s pádem cen zlata na americké burze.
  • Další zdroje uvádějí, že přídomek „černý“ získal tento den až v 50. letech 19. století, kdy došlo v americké Philadelphii pod náporem nedočkavých nakupujících k chaosu a násilí. Tento den poté tamní příslušníci policie označili za černý.
  • Poslední vysvětlení odkazuje k navýšení tržeb spojenému se zvýšeným zájmem o zboží. V tento den se totiž řetězce dostávají z červených, tedy záporných čísel, do kladných černých hodnot.

Chaos a násilí během nákupů

Ve spojitosti s černým pátkem se také objevují zprávy o chaosu a násilí, které jej doprovází. Webová stránka blackfridaydeathcount.com, která zaznamenává údaje o proběhlých incidentech, uvádí dokonce k dnešnímu dni ve Spojených státech 14 úmrtí a 117 zraněných.

V roce 2008 ušlapal dav nakupujících v New Yorku při otevření pobočky supermarketu Walmart jednoho ze zaměstnanců. Černý pátek v roce 2011 přinesl zase zranění pepřovým sprejem dvaceti zákazníkům čekajícím na konzoli Xbox 360. O pět let později byl před obchodem Macy's v New Jersey zastřelen sotva jednadvacetiletý muž. Tyto případy bohužel nejsou ojedinělé, Black Friday každoročně zatemní mysl tisícům zákazníků.