Kolik hodlají Češi v průměru utratit za letošní Vánoce? Z průzkumu vyplynulo, že to bude 12 700 korun

Muž počítá peníze Canva

Kolik Češi reálně utratí za letošní Vánoce, zatím přesně nikdo neví. Kolik ale plánují investovat do koupě dárků pro své blízké, odhalil průzkum České bankovní asociace. Pro anketu bylo vybráno tisíc respondentů. Jaké částky v průměru zazněly a jak můžete za Vánoce ušetřit?

Přečtěte si také

Banánová slupka v akci: Vyleští stříbro i listy pokojovek, a dokonce pomůže upéct šťavnaté maso

Jakou částku hodlají Češi v průměru utratit za letošní Vánoce? Podle agentury Ipsos je to zhruba 12 700 Kč. Částka za jídlo činí okolo 3 400 Kč, na výzdobu pak padne průměrně 1 200 Kč. Zbývajících 8 000 Kč investují lidé do dárků pro své nejbližší.

Ne každý z respondentů má však na Vánoce našetřeno. Desetina tázaných už teď ví, že si na dárky nebo jejich část půjčí peníze v bance. Průměrná částka dluhu by měla být v průměru okolo 10 600 Kč.

Průzkum České bankovní asociace sice potvrdil, že naprostá většina Čechů považuje vánoční půjčky za špatný nápad. Přesto se každoročně najdou tací, kteří si nakonec úvěr vezmou. Než tak učiní, měli by se zamyslet nad tím, zda danou věc opravdu potřebují, nebo ji jen chtějí. Také by si měli vyhodnotit, jestli úvěr budou v budoucnu schopni splácet, a to se všemi úroky a poplatky,“ sdělila médiím Lucie Nápravová z České bankovní asociace.

Úvěr? Raději se uskromněte, radí odborníci

Vánoční úvěr podle průzkumu slouží především na nákupy elektroniky. Částky se pohybují do řádu několika málo desítek tisíc. Podle odborníků, kteří se věnují finanční gramotnosti, však nejsou úvěry na dárky dobrým nápadem.

Nejčastěji by tuto půjčku využili mladí lidé mezi 27 až 35 lety a zároveň lidé s nižším vzděláním. To koresponduje s obecnými poznatky, které se týkají finanční gramotnosti populace,“ uvedl za Ipsos Michal Straka, specialista na finanční trh.

Jak tedy zvládnout finanční nápor v tomto období? Jednou z mnoha rad, jak tvořit úspory, je odkládat si 10 procent příjmů každý měsíc. Fungují i další triky – například z každé částky, za kterou nakoupíte, přemístit 10 procent její hodnoty na spořicí účet. Cesty se různí, cíl je stejný – raději než na dluh vsadit na jistotu.

I elektronika se dá pořídit levně

3 tipy, jak na Vánoce ušetřit

  • Méně je více. Nekupujte každý rok novou vánoční výzdobu. Zrecyklujte staré dekorace, s výzdobou to nepřehánějte. Atmosféru nedělá jen pár dekorací, ale především klid a úsměv blízkých.
  • To první platí i pro nákup dárků. Zapomeňte na kvantitu, vsaďte na kvalitu. Pořiďte spíše méně dárků od srdce, které potěší. Když si na výběru dárků dáte záležet, nebudete honit jejich množství – a kromě toho budete moci ušetřit.
  • Spočítejte si to. Když si přepočtete, kolik můžete a chcete investovat, budete moci dárky vybírat cíleně. Na míru obdarovaným, ale s ohledem na váš rozpočet.

Chcete ušetřit? Hledejte dárky na Kupi.cz – dárky v akci potěší, aniž byste za ně zaplatili více, než je nutné.