Vsaďte letos na vlastnoručně vyráběné vánoční dárky. Ušetříte – ale začněte co nejdříve

Žena balí vánoční dárky Ostanina Anna / Shutterstock.com

Vánoce se nezadržitelně blíží, a pokud nepatříte mezi ty, kteří shání dárky 23. 12., můžete se pomalu pustit do příprav. V dnešní době nakoupíte vše potřebné během pár kliknutí. I proto vaši nejbližší letos určitě ocení ručně vyrobený dárek od srdce, který potěší více než lapač prachu. Nenechávejte však výrobu na poslední chvíli, abyste nebyli v časovém presu.

Přečtěte si také

Průzkum mezi pokladními: Zákazníci jsou nevychovaní, drzí, ale občas i pobaví, říkají

Zde vám přinášíme tipy na dárky, které vyrobíte snadno z domova bez drahých či speciálních pomůcek a potřeb. A vaše blízké zaručeně potěší!

Domácí miniskleník

Ideální dárek pro všechny, kdo mají rádi pokojové rostliny. Za pomoci několika málo komponentů vyrobíte nádherný miniskleník, který při správné péči bude zdobit byt obdarovaného opravdu dlouho.

Budete potřebovat:

  • velkou zavařovací sklenici (ideálně cca 4 l)
  • zeminu
  • mech (utržený z lesa či koupený)
  • kamínky (drobné či větší)
  • pokojovku menšího vzrůstu – aby se do sklenice vešla tak akorát (dlouho vydrží například břečťan či různé sukulenty)
  • stromovou kůru
Tři miniskleníky se sukulenty v různých nádobách Neirfy / Shutterstock.com

Výroba:

Dno sklenice vysypte dostatečnou vrstvou zeminy a poté do ní zasaďte rostlinku. Pokud máte menší, můžete jich zasadit klidně i více. Pak už jen sklenici z jedné třetiny naplňte mechem, kamínky či kůrou. Na dozdobení lze zvolit třeba i písek nebo větvičky, fantazii se meze nekladou.

  • Tip: Rostlinky se v tomto miniskleníku nemusí zalévat příliš často, jelikož se ve sklenici drží vláha. Dejte tedy pozor, aby nedošlo k přelití a následnému úhynu. Ve víku sklenice je taktéž dobré mít větrání či ji nechávat otevřenou.

Kosmetické dárky do koupelny

Pusťte se do výroby těchto voňavých vánočních dárečků, které obdarované zaručeně potěší. Zapojit navíc určitě můžete i děti, s nimiž tak společně strávíte hezkou tvořivou chvilku.

Domácí mýdlo

Voňavá mýdla mají více využití. Mohou se stát hezkou dekorací v koupelně, můžeme si s nimi umýt ruce či si je vzít na cesty nebo mohou provonět skříň s oblečením. Udělejte s nimi radost také vy – a vyrobte si jich rovnou pár i pro sebe.

Budete potřebovat:

  • glycerinovou mýdlovou hmotu
  • barvu k obarvení (nemusí být)
  • esenciální oleje či aroma určené přímo do mýdel
  • bylinky, sušené květy
  • kyselinu benzoovou (konzervant) – Pokud používáte na výrobu mýdla přírodní produkty jako bylinky, olivový olej, med nebo ovoce, budete potřebovat produkt zakonzervovat kyselinou benzoovou, aby se nekazil. Seženete ji v běžné drogerii.
  • umělohmotné nebo silikonové formičky (Kovové nejsou příliš vhodné, protože z nich mýdlo může jít špatně vyndávat.)
Šest domácích mýdel v silikonové formě Plateresca / Shutterstock.com

Jak vyrobit domácí mýdlo

Mýdlovou hmotu stačí nakrájet na menší kousky a v hrnci ji ve vodní lázni pomalu na mírném plamenu nechat rozpustit – nesmí se ale vařit! Poté k ní přidejte esenciální olej a barvu a metličkou dobře promíchejte. Přidejte sušené květy a mýdlo nalijte ještě teplé do formiček. Hotové jej pak uložte na chladné místo, dokud úplně neztuhne. A poté ho už jen vyklopte – a krásný dárek je na světě!

  • Tip: Glycerinová mýdlová hmota je k dostání v průhledné nebo matné podobě a její cena se pohybuje okolo 130 Kč za kilo. Může být také obohacena olivovým olejem či bambuckým máslem, díky nimž bude mýdlo vyživovat vaši pokožku.
Makronky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Makronky

Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.

Makronky

Bomby do koupele – recept

Tyto šumivé koule vykouzlí z horké koupele ještě příjemnější zážitek. V obchodech je seženete za zbytečně velké peníze – a přitom je jejich výroba opravdu snadná.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek jedlé sody
  • ½ hrnku kyseliny citronové
  • ½ hrnku himálajské či epsomské soli
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky rostlinného oleje (ideálně kokosový či mandlový)
  • cca 40 kapek esenciálního oleje
  • lžíci sušených květů či potravinářské přírodní barvivo (nemusí být)
  • formičky
Člověk vyrábí koupelovou bombu, drží dvě formičky, ve kterých je růžová hmota a okvětní lístky New Africa / Shutterstock.com

Výroba:

V misce důkladně promíchejte veškeré sypké ingredience. V druhé nádobě smíchejte rostlinný a esenciální olej a následně je velmi pomalu vmíchejte do sypké směsi. Vše míchejte, dokud se veškeré ingredience nespojí.

Poté zkuste vytvarovat kuličku – a pakliže drží pohromadě, můžete začít směs vtlačovat do různých formiček dle libosti. Pokud ještě nedrží, přidejte trochu rostlinného oleje. Při vytlačování do forem postupujte opravdu důkladně, aby se bomby nerozpadaly.

Hotový výrobek nechte schnout alespoň 10 hodin, ideálně přes noc. A pak už je stačí jen zabalit, například do celofánu, a udělat radost svým blízkým.

Sůl do koupele

Domácí koupelová sůl může být hezkou dekorací v koupelně a zároveň zpříjemní každou horkou lázeň. Nasypte ji po vyrobení do hezké sklenice s víčkem a potěšte své nejbližší.

Budete potřebovat:

  • mořská, himalájská nebo epsomská sůl
  • koření
  • sušené květy
  • éterické oleje

Výroba:

Na výrobu lze použít více druhů soli. Nejčastěji se využívá ta mořská, která ovšem může vysušovat citlivou pokožku. Oblíbená je také růžová himálajská či epsomská sůl. K vybrané soli či směsi přimíchejte různé koření a sušené květy. Zde neexistují téměř žádné meze. Můžete vybírat podle toho, co má obdarovaný rád a co mu voní, nebo si nastudovat, co by se hodilo pro jeho případné zdravotní potíže či osobnost. Vyhněte se ale překombinování vůní.

Nakonec ke směsi postupně kapejte éterické oleje. Zhruba po 10 kapkách vše dobře promíchejte a podle intenzity vůně se rozhodněte, zda chcete olej ještě přidat. Pak už jen sůl nasypte do hezké sklenice a zavíčkujte.

Domácí směs koupelové soli a květů v misce kazmulka / Shutterstock.com

Nakládané dobroty

Nakládané chuťovky určitě přijdou při dlouhých zimních večerech vhod. Darujte svým blízkým výborné domácí kousky ve sklenici, na kterých si jistě rádi pochutnají. Na sklenice stačí uvázat hezkou mašli či vytvořit štítek – a dárek je hotov.

Nakládaný hermelín – recept

Na sklenici se čtyřmi hermelíny budete potřebovat:

  • 4 hermelíny
  • 2 sušené chilli papričky
  • slunečnicový olej
  • 1 červenou cibuli
  • nakládané kozí rohy
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • lžičku nového koření
Slaný karamel
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slaný karamel

Domácí slaný karamel chutná skvěle a je hitem posledních let. Na výrobu budete potřebovat jen 4 ingredience a 30 minut času. A výsledek za to rozhodně stojí!

Slaný karamel

Postup:

Nejdříve na prkénku utřete stroužky česneku, sůl a chilli papričky. Následně překrojte hermelíny podélně na půl, obě půlky namažte tenkou vrstvou pasty a přiklopte. Slité kozí rohy a cibuli nakrájejte na kolečka a poté střídavě vrstvěte do sklenice sýry s ostatními ingrediencemi. Nakonec vše zalijte olejem a uzavřete. V chladu (a ideálně také ve tmě) nechte hermelíny odležet alespoň 10 dní.

Tři sklenice s nakládanými hermelíny Michaela Lounkova / Shutterstock.com

Domácí utopenci – recept

Dobře uleželý utopenec připravený z kvalitních surovin potěší každého, kdo na tuto pochoutku k pivu nedá dopustit.

Budete potřebovat:

  • 8 kvalitních špekáčků
  • 150 g nakládaných kapií
  • 2 cibule nakrájené na kolečka

Na nálev:

  • 250 ml octa
  • špetku cukru
  • lžičku soli
  • 1 drcenou feferonku
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • lžičku nového koření

Postup:

Do hrnce nalijte půl litru vody, přidejte ingredience na nálev, povařte tři minuty a nechte vychladnout. Špekáčky podélně nakrojte, ale nerozkrajujte úplně. Vnitřek lehce opepřete a vložte kolečka cibule. Následně jimi naplňte sklenici střídavě s kapiemi a cibulí. Dobrota!

Zdroj: happymag.cz, mini-kurzy.cz, neprekonatelny.blog