Cybex představil první autosedačku s airbagem na světě. Je až o 50 % bezpečnější než obyčejné sedačky

Malá holčička sedí v autosedačce Cybex Anoris T i-Size a hraje si s plyšovou hračkou Cybex

Společnost Cybex, která patří ke špičce ve výrobě kočárků, autosedaček a příslušenství pro děti, představila nyní revoluční novinku – první sedačku s integrovaným airbagem na světě. Podle analýz společnosti je až o 50 % bezpečnější než obyčejné autosedačky.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

První autosedačka s airbagem na světě

Když starostlivý otec dvou dcer Martin Poš v roce 2000 zakládal společnost Cybex, jeho hlavním cílem bylo vyvíjet produkty, které by v sobě kombinovaly vysokou kvalitu, design, a především bezpečnost. Od té doby firma pilně pracuje na tom, aby tomuto závazku u rodičů dostála.

Kromě toho, že jsou autosedačky Cybex označeny všemi potřebnými certifikáty, získaly také vysoká hodnocení v nezávislých testech společností ADAC či ÖAMTC. Všechny tyto úspěchy vyvrcholily právě letos, kdy firma představila první autosedačku s airbagem na světě.

Oficiální fotografie modelu Anoris T i-Size Cybex

Bezpečnost na prvním místě

Na revoluční novince firma pracovala poslední tři roky, nápad přitom Martin Poš nosil v hlavě už od roku 2005. „Byl to můj sen. Otázkou pro nás tak nikdy nebylo jestli, ale spíše kdy,“ nechal se slyšet při představení novinky. Anoris T i-Size, jak se autosedačka jmenuje, je dle analýz společnosti až o 50 % bezpečnější než běžné autosedačky umístěné po směru jízdy. Společnost předpokládá, že se během několika dalších let s autosedačkami s airbagem roztrhne pytel a začnou je nabízet i další firmy. „Jsme nicméně minimálně tři roky před konkurencí,“ dodal Poš hrdě.

Potřebujete výbavu pro děti?

Sofistikovaná technologie tlumí náraz

Autosedačka, která je navržena pro děti ve věku od 15 měsíců do 6 let věku, v sobě ukrývá moderní technologii, která je v případě nárazu schopna během milisekund vyhodnotit, zda je třeba aktivovat airbag. Ten je umístěn v pultíku, který má dítě připnutý přes hruď. V případě aktivace pak airbag ztlumí škubnutí hlavy dopředu, jehož následky mohou být pro děti tohoto věku fatální.

„Udělali jsme více než tisícovku testů a můžu s absolutní jistotou prohlásit, že je to nejbezpečnější autosedačka, kterou jsme kdy vyrobili,“ uvedl Martin Poš a osvětlil tak i cenu autosedačky, která vyjde na necelých 18 tisíc korun.

Crash testy prováděné na sedačce Anoris T i-Size přímo ve společnosti Cybex Cybex

Přísné bezpečnostní předpisy

K usnadnění výběru skutečně bezpečné autosedačky existují po celém světě přísné bezpečnostní předpisy. V Evropě i většině světa platí v současnosti testovací standardy UN R44/04 a UN R129/02 (i-Size) Evropské hospodářské komise OSN. R129 nebo též i-Size je Evropský předpis pro dětský zádržný systém z roku 2013, který udává výrobcům pravidla, která musí daná sedačka splňovat.

Podle těchto pravidel musí být sedačka:

  • upevněna proti směru jízdy minimálně do 15 měsíců věku dítěte, jelikož tento způsob cestování nabízí nejvyšší možnou ochranu krku a páteře,
  • vybavena standardy ochrany proti bočnímu nárazu,
  • určena pro věkovou kategorii dle výšky, nikoli váhy dítěte, která může být zavádějící,
  • vybavena kotvícím systémem ISOFIX, který usnadňuje montáž a přitom poskytuje vyšší míru bezpečnosti.

Starou autosedačku zatím nevyhazujte

Norma UN R129/02 (i-Size) přitom neruší předchozí předpisy, pouze je doplňuje. Pokud tedy vlastníte autosedačku, která nesplňuje některý z výše uvedených bodů, nemusíte se jí zbavovat. Nové předpisy platí pouze pro nově vyvíjené modely autosedaček. Je však možné, že v budoucnu dojde k úplnému nahrazení původních předpisů novými pravidly, která se budou nadále zpřísňovat. Předpisy R129 nicméně v současnosti splňuje většina výrobců autosedaček včetně značek Britax, Joie, MAXI-COSI či Zopa.