Proč dát pozor na nákup vonných tyčinek? Představují riziko pro vaše zdraví

Žena zapaluje vonnou tyčinku Canva

Líbí se vám ta omamná vůně, kterou produkují vonné tyčinky? Jde o dar orientu, který sice dokáže provonět místnost, ale také může zanechat nepříjemné zdravotní následky. Prodávají se v mnoha obchodech, a to bez jakéhokoliv varování. Věděli jste, že je kouř z vonných tyčinek škodlivější než ten cigaretový?

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Skryté nebezpečí vonných tyčinek

Vonné tyčinky jsou typické pro různé kouty Asie, kde se používají již od starověku, zejména v chrámech k náboženským účelům. Postupně se rozšířily až do domácností po celém světě.

Obvykle se skládají z bylinného a dřevěného prášku, vonné hmoty, mořidla, lepicího prášku a bambusové tyčinky. Když ji zapálíte, okamžitě provoní místnost, kterou zahltí drobnými částicemi popílku – tyčinka ho uvolní až 45 mg/g.

Jen pro srovnání, u cigarety je to 10 mg/g. V závislosti na výrobci obsahují tyčinky nejen přírodní složky, ale i řadu nebezpečných chemických látek, které následně vdechujete. Mnoho prodávaných tyčinek nemá ani český popis a složení. Přesto je mnoho lidí kupuje a nevědomky tak ohrožuje své zdraví.

Pokud nechcete ohrozit své zdraví, můžete vyzkoušet difuzér

Co hraje roli při výběru?

  • Kvalita použitého rostlinného materiálu – byliny, pryskyřice, dřevo, éterické oleje (nejlépe bio zpracované)
  • Forma spalování – U vonných tyčinek je to obvykle ve formě přímého spalování. Všímejte si, jak tyčinky hoří a zda tento proces nedoprovází zvláštní zvuky – zbytky jsou normální, tyčinky nikdy neshoří dokonale. Na poprašek si pořiďte ližinku kvůli bezpečnosti v domácnosti.
  • Pozor na obsah – Polycyklické aromatické uhlovodíky mohou zapříčinit dechové potíže, jako jsou astma, alergie a ekzémy, nebo dokonce rakovinu plic. Benzo(a)pyren je považován v jakékoliv dávce za škodlivý lidskému zdraví.

Mimo výše uvedeného je vonná tyčinka také zdrojem těkavých organických sloučenin, jež unikají do ovzduší, stejně jako cigaretový dým.

Vonná tyčinka, zapálené svíčky a kameny Canva

Další rizika spojená s používáním vonných tyčinek

  • bolesti hlavy
  • ohrožení srdečních funkcí
  • problémy se soustředěností a zapomínáním

Pokud si tedy doma chcete zapálit vonnou tyčinku, kupujte ryze přírodní produkty bez chemických přísad a buďte ohleduplní. Zvláště u vnímavých jedinců by mohlo dojít k výše jmenovaným rizikům. Važme si také zdraví, jakožto veřejného ukazatele, a neznečišťujme životní prostředí dobrovolně. Existují i jiné možnosti, jak si doma zpříjemnit atmosféru, např. sójové vosky a propolisové svíčky.