Máslo rychle zdražuje: Vyplatí se akce nebo privátní značky řetězců?

Rozkrájené máslo  na prkénku stockcreations / Shutterstock.com

Cena másla meziročně vzrostla o 47 % na průměrných 184 Kč za kilogram, což je nejvyšší nárůst mezi základními potravinami. Chléb v porovnání s tím zdražil o 30 % a krystalový cukr o 26 %. Řešením může být nákup másel v akci a jejich následné zamrazení. Nebo se více vyplatí privátní značky supermarketů?

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Hlavně na vaření

Kvalita másla zamrazením neklesá, ale chuťově je samozřejmě čerstvé máslo na úplně jiné úrovni. Pokud se tedy rozhodnete využít akcí, dejte máslo do mrazáku jen v případě, že se z něj chystáte vařit. Naopak do studené kuchyně se příliš nehodí. A pozor i na pečení, kde byste měli využívat maximálně jednou zmrazené máslo.

  • „Když uchováváte čerstvé máslo v mrazáku při minimálně minus 18 stupních, klidně ho takto můžete měsíc dva uchovávat. Jenže když je zmrazené už dvakrát, může se z něj po rozmrazení uvolňovat tekutina. To máslo už není tak hladké,“ vysvětluje cukrářka Pavlína Berzciaová.
  • „Pokud je skladované správně, na chuti samotné to nepoznáte, pokud ale teplota není dostatečná, může mít tendenci žluknout,“ dodává cukrářka.

Pozor na mražená másla v obchodech

Obsah tuku v másle nesmí být podle legislativy nižší než 82 %. Čerstvost ale automaticky zaručena není, pro uskladnění v mrazáku tedy hledejte na pultech supermarketů tzv. „čerstvé máslo“ – u jiných nemáte jistotu, že už zmrazena nebyla. Zabráníte tak nežádoucím hrudkám a hlavně žluknutí.

Kousky ukrojeného másla na prkénku Sea Wave / Shutterstock.com

Privátní značky, akční nabídky, anebo domácí máslo?

Například Billa České máslo má podle nezávislých testů jedno z nejlepších složení na našem trhu. V akci ho seženete i za méně než 40 Kč, běžně pak stojí zhruba 50 Kč. Máslo Tesco Value mu může konkurovat cenou (okolo 45 Kč a 35 Kč v akci), ale se řadí spíše k průměru. Na druhou stranu si spotřebitelé pochvalují jeho praktickou měkčí konzistenci.

V akčních nabídkách jsou běžně k dostání i másla od jihočeské Madety nebo Tatry, a to přibližně za 45 Kč. Pokud tedy kupujete jedno balení za dva týdny, velký cenový rozdíl neuvidíte, ale při nákupu několika másel týdně už se vyplatí po privátních značkách sáhnout.

V poslední době zkoušejí někteří lidé i domácí výrobu másla. Možná jde o příjemnou změnu, ale rozhodně ne o způsob, jak ušetřit – domácí máslo vás totiž vyjde téměř na 90 Kč.