Jak a ze kterých surovin můžete vařit za pakatel?

Prkénko s chlebem, salámem a cibulkou Pixabay

Procházíme nelehkou dobou, mnoho lidí nemá peněz nazbyt, a přesto by si rádi zajistili důstojný život a určitý komfort. Jednou z největších výdajových položek je jídlo. Nemusíte ho však vynechávat nebo hladovět, mnohdy stačí pouze změnit své stravovací návyky a rozšířit svůj jídelníček o suroviny, které jste doposud tolik nepoužívali.

Přečtěte si také

Action v Praze otevřel svou dvoutisící prodejnu. V roce 2022 plánuje v Česku otevřít další
Action v Praze otevřel svou dvoutisící prodejnu. V roce 2022 plánuje v Česku otevřít další

Na jaké suroviny se zaměřit?

  • Luštěniny – Fazole, čočka a hrách patří mezi nejlevnější potraviny v regálech. Jsou nabité živinami, takže se stanou hodnotným, a přitom levým jídlem.
  • Těstoviny – Špagety za 10 korun nebo balení kolínek? S těstovinami ušetříte mnoho peněz, a navíc jsou rychle připravené.
  • Kuře – Když potřebujete maso, dejte si kuře. Nekupujte ho však po částech, ale celé. Můžete si ho dát k obědu, k večeři a zbude vám možná i dostatek masa třeba na kuřecí salát.
  • Vejce – V akci můžete pořídit vejce i za cenu pod 2 koruny za kus. Jedná se o cenný zdroj živin, který můžete konzumovat každý den. Míchaná, natvrdo, omelety, volské oko – možností příprav je mnoho.

Vejce v akci přijdou vhod

Kupte se slevou Vejce M Tesco.

Porovnat slevy

  • Rýže – Důležitá surovina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Sáček běžné loupané rýže je levný a snadno s ním připravíte třeba zeleninové rizoto na celý víkend.
  • Ovesné vločky – Obzvláště pro snídaně a večeře jde o potravinu k nezaplacení. Jsou nejen výživné, ale také plné vlákniny, takže vám zajistí delší pocit sytosti.
  • Brambory – Univerzální surovina, se kterou se dá kouzlit. Existují i celé kuchařky zaměřené na recepty z brambor. Od bramborových placek až po francouzské brambory, bramboráky nebo třeba hranolky. Receptů je mnoho a všechny jsou levné.
  • Pečivo – Některé pečivo je velmi drahé. Naučte se proto raději kupovat levné pečivo, které si zamrazíte. Pecen chleba si můžete rozdělit na čtvrtky, které si budete rozmrazovat podle potřeby.
Špagety a rajčata Pixabay

Objevujte levné recepty

Internet je plný levných receptů. Někteří lidé utratí 100 Kč za jediné jídlo, jiní si za tuto částku zajistí jídlo pro celou rodinu na 2 dny. Nejdražší recepty jsou ty, kde je nejvíce ingrediencí – i méně bohaté jídlo však může být dobré a výživné. Když se s omezenými surovinami naučíte vařit, postupně vám zbyde v rozpočtu více peněz.

Jídlo je navíc důležité plánovat. Rozvrhněte si vždy jídelníček na celý týden nebo i měsíc, díky čemuž si budete moci určit množství surovin, které je potřeba koupit. A snadno také zjistíte, kolik za měsíc utratíte.

Pár vybírá zboží z regálu v obchodě Canva

Zvyky, se kterými ušetříte

  • Nekupujte hotové jídlo – Vaření je vždy levnější. U nakupovaných hotových jídel jen těžko dosáhnete ceny kolem 20 Kč za porci, u vaření ano.
  • Když ovoce, tak sezónní – Nekupujte si pomeranče v létě nebo melouny v zimě. Vždy vybírejte sezónní ovoce, vyjde vás podstatně levněji.
  • Vařte s tím, co už máte – Naučte se vařit se surovinami, kterými už disponujete, a dokupujte pouze ty nezbytně nutné.
  • Vařte na více dní – Vařit každý den znamená utrácet více za potraviny i za energie. Naučte se raději připravovat pokrmy, které můžete jíst i další 2 nebo 3 dny.
  • Nenakupujte, když máte hlad – Je prokázané, že při hladu nakupujeme více a zaměřujeme se na potraviny s vyšším obsahem cukru nebo soli.
  • Nevyhazujte suroviny zbytečně – Opět jste vyhazovali shnilé brambory nebo prošlé jogurty? Nakupujte tak, abyste měli jistotu, že suroviny včas zužitkujete, anebo jich raději nakupujte méně.
  • Mražené potraviny jsou levnější – Mražená zelenina nebo ovoce vyjde levněji a také vám déle vydrží.
  • Objevte levnější značky – Každá značka má svou cenovou kategorii – a obvykle existuje ještě levnější značka, se kterou zaplatíte za stejný produkt méně peněz.
  • Vařte bez masa – Není nutné jíst maso každý den. Jde o jednu z nejdražších surovin, a tudíž když maso omezíte, výrazně tím snížíte i své výdaje.