Luxusní alkohol na vzestupu: Limitované edice koňaků a rumů mají úspěch

Sklenice s whiskey na dřevěném stole Jag_cz / Shutterstock.com

Mezi populární luxusní zboží se v posledních letech řadí i prémiový alkohol. Nejdražší koňaky se prodávají i za několik milionů korun. K takovým unikátům patří například speciální edice koňaku francouzské značky Hennessy, která stojí v přepočtu zhruba 3,5 milionu korun. Láhev z broušeného skla má objem šest litrů a je opravdovým uměleckým dílem. Jaký další prémiový alkohol jí může konkurovat?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Exkluzivní koňak v luxusní láhvi

Obecně nejvíce zaplatíte za kvalitní koňaky nebo whisky, ale existují i luxusní rumy, vodky či vína. Ani u těch se ceny pod hranici několika milionů nedostanou.

V případě zmiňovaného koňaku Hennessy platíte samozřejmě hlavně za značku, ale i za náročnou práci slavného architekta a nejlepších sklářů a řemeslníků. Ti ozdobnou láhev tvořili pomocí desítek plastik a trvalo jim to dlouhé měsíce.

„Je pro mě vzrušující vidět výtvor, který posouvá hranice a ještě tady nebyl. Doufám, že to, co jsme vytvořili, obstojí se stejnou vášní a řemeslnou zručností, jakou do svého výrobku vkládají tvůrci Hennessy v Cognacu,“ říká tvůrce láhve a světoznámý architekt Frank Gehry.

Několik láhví různých druhů alkoholu Jim Polakis / Shutterstock.com

Drahé kovy uvnitř i na povrchu

Velmi moderně a zároveň luxusně vypadá balení vodky Diva, které připomíná flakón parfému a posouvá cenu tohoto alkoholu o mnoho řádů výše. Samotná vodka je velmi čistá a jemná, protože se třikrát destiluje a pečlivě filtruje přes pravé diamanty. Pořídit se ale dá už za 3 000 korun, zatímco v exkluzivní láhvi stojí zhruba 20 milionů korun. Láhev je totiž zdobená drahokamy a polodrahokamy.

Dobrý koňak seženete i v akci!

Třikrát destilovaná je i Tequilla Ley vyráběná z agáve staré 8, 10 a 12 let. Dnes už na trhu není dostupná, prodala se totiž obratem, i když se její cena vyšplhala na neuvěřitelné 4 miliony korun. Výrobce s ní v roce 2006 naplnil 33 luxusních zlatem pokrytých láhví, které ihned poté vydražil na aukci v Mexico City.

Nejdražším koňakem je Henri IV Dudognon Heritage. U toho je základem kvality extra dlouhé zrání v sudech, které trvalo celých sto let. Ani zde ale výrobce nezanedbal láhev, zdobí ji čtyřiadvacetikarátové bílé zlato, diamanty a platina. Cena se pohybuje okolo 38 milionů korun.

Dostupné, přesto luxusní limitované edice

Za jeden z nejlepších rumů na světě je považován rum Ron Zacapa Centenario. Litrovou láhev třiadvacetiletého rumu můžete koupit zhruba za 1 600 korun. O jeho kvalitě svědčí nejen ocenění z mnoha soutěží, ale také vyzrálost a zároveň jemnost. Jeho vůně je elegantní a v plné chuti můžete cítit sušené ovoce, koření a dřevo.

Z nejlepších 2 až 12letých rumů z Barbadosu vznikl Plantation Barbados XO 20th Anniversary, který zraje v dubových sudech po luxusním koňaku. Je proto typický vůní vanilky, kokosu a čokolády. Dále se v něm objevují tóny sušenek, skořice a cukru. Láhev o standardním objemu 0,7 l seženete zhruba za 1 100 korun.