Stavební materiál stále prudce zdražuje: Co je příčinou a kdy je šance na zlepšení?

Mladý pár nakupuje v hobby marketu Canva

Cena stavebních materiálů meziročně stoupla o několik desítek procent. Důvodů je hned několik, kromě problémů s dopravou kvůli koronavirové pandemii je na vině i zvýšená poptávka a v nejbližších měsících se do cen promítnou i dražší energie. Se zlevňováním se tedy příliš nepočítá. Jak tento problém ovlivňuje prodejce? A jak se s ním vyrovnávají zákazníci?

Přečtěte si také

Aukro mění logo a rozděluje se na dva světy: Sběratelskou a bazarovou část

Nejde o jednotlivé materiály, zdražuje vše

Zvyšují se ceny veškerých materiálů, u nás i ve světě.

  • Nejvíce zdražilo dřevo, a to až o 160 %,
  • následuje betonářská ocelová výztuž, kde se rozdíl pohybuje okolo 100 %.
  • Polystyren pak koupíte přibližně o 80 % dráž.

Poptávka přitom neklesá, po přerušení prací kvůli koronavirovým opatřením se stavební firmy snaží dohnat ztráty a mnoho lidí také využívá lockdown k rekonstrukcím bytů a domů.

„Rostou ceny cementu, což se promítá do zdražení betonových směsí, stejně tak zdražují keramické obklady a dlažby a zdicí materiály. Ty čeká v blízké době růst cen o 15 až 20 procent. K minimální korekci došlo u některých izolantů, např. polystyrénu, ale jen proto, že jeho cena se již blížila minerální vlně, tudíž se jeho používání nevyplácelo,“ popisuje mluvčí skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

Muž připevňuje kachličky Canva

Řešením může být nákup u našich sousedů

Mnoho Čechů jezdí nakupovat do Polska. Pořizují tam jak dřevěné materiály, tak obklady, vinylové či laminátové podlahy. Ušetřit přitom mohou až třetinu financí. Tmely a lepidla stojí přibližně stejně a interiérové barvy jsou v českých hobby marketech naopak levnější.

  • „Nakupuji obklady do koupelny. Rozhodně jsou v Polsku levnější než u nás. Jet 90 kilometrů na nákup se mi tedy vyplatí,“ vypočítává Milan z Mladé Boleslavi.

Kam zajet pro stavební materiál v akci?

V Česku mají přitom lidé široký výběr hobby marketů, které nešetří slevami. Jejich sledováním si tedy mohou ušetřit nejen zajížďku do zahraničních obchodů, ale také finance v peněžence.

  • Hobby market OBI nabízí akční ceny až do Vánoc. Výhodně v něm nyní nakoupíte například novou dlažbu, polystyren na výplň či bytelné, plastové přepravky vhodné na stavbu i uskladnění materiálu či nářadí.
  • Široký výběr nabízí i UNI HOBBY. Pro novou stavbu či rekonstrukci vám přijde vhod například jádrová či štuková omítka, sádrokarton či moderní tapety i s lepidlem.
  • Další stavebniny naleznete i v ostatních hobby marketech, jako je Hornbach, BAUMAX nebo BAUHAUS.

Tip: Abyste na rekonstrukci neprodělali celé jmění, sledujte na Kupi letáky hobby marketů a také stavebniny či nářadí v akci. Užitečné kousky za výhodné ceny leckdy seženete i v běžných supermarketech.

Muž a žena vybírají stavební materiál Canva

Vrátí se „předpandemické“ ceny?

Podle některých odborníků by ceny stavebních materiálů měly stagnovat už koncem roku. O zlevňování sice většina prodejců nemluví, věří však, že díky oživení trhu se podmínky ve stavebnictví časem zlepší. „Situace ve stavebnictví je tíživá a měla by se řešit, návrat na pandemické ceny možná za deset let,“ říká spolumajitel největších českých stavebnin DEK Vít Kutnar.