Nerez, granit, kompozit nebo keramiku? Jak vybrat do nové kuchyně správný dřez

Nerezový, granitový, kompozitní nebo keramický dřez? Canva

Bez dřezu by to v ani v té nejmodernější kuchyni nešlo, protože myčka je stále na některé druhy nádobí a zašpinění krátká. Ať už musíte vařit z povinnosti pro rodinu, nebo trávíte v kuchyni hodně času, protože vás to zkrátka baví, bez správného dřezu se neobejdete. Čtyřmi nejčastějšími materiály jsou nerez, granit, kompozit a keramika. Liší se kvalitou i cenou.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jaké jsou vaše finanční možnosti?

Výběr materiálu, ze kterého bude kuchyňský dřez vyroben, závisí zejména na vašich finančních možnostech. Mluvíme-li obecně o kuchyňském dřezu, pořídit se dá klidně do tisícovky, ale stát vás může také přes 20 000 Kč. Záleží na tom, jak moc nároční jste a co od nové kuchyně očekáváte.

Nerezový dřez jako nejlevnější varianta

Nejlevnějšími kuchyňskými dřezy na trhu jsou nerezové, sehnat se dají i za cenu pod 1 000 Kč. Jsou to stálice, které mohou při správné údržbě vykonat dlouhou službu.

Nerez je bohužel poměrně náchylný k poškrábání, takže údržba nepatří zrovna k těm nejjednodušším. Asi není nutné zmiňovat, že na něj nemáte používat drátěnku, ale neměl by se dokonce čistit ani hrubou stranou klasické houbičky na mytí nádobí. Existuje však celá řada přípravků na nerezové povrchy, které běžně seženete v drogeriích.

Nerezový dřez se dá koupit velmi levně a je skvělým prozatímním řešením. Pokud však máte nerez rádi a chcete, aby vám dlouho vydržel, vyplatí se i zde investovat. Vybírejte proto dřezy z opravdu kvalitní oceli.

Nerezové dřezy bývají většinou levnou variantou, ale se správnou péčí vydrží i roky. Canva

Granitové dřezy patří k nejoblíbenějším

Hvězdou současných moderních kuchyní jsou granitové dřezy, které se vyrábějí z rozdrceného žulového nebo křemenného kamene (80 %), akrylátového pojiva (15 %) a barviva (5 %).

Nejde o nejlevnější kousky, ale zároveň to není nic, co by vás mělo při realizaci nové kuchyně zruinovat – dají se totiž pořídit už okolo částky 3 000 Kč. Vyhlášené značky granitových dřezů, jako je Franke nebo Blanco, nabízejí dřezy zhruba od 4 000 Kč a výše. Zakoupit se dají nicméně i výhodné sety skládající se z dřezu a dřezové baterie.

Ceny granitových dřezů spadly za poslední roky dolů

Ceny granitových dřezů během 10 let výrazně poklesly. Zatímco dnes seženete kvalitní granitový dřez v široké paletě barev v pohodě okolo 5 000 Kč, před 10 lety byste za ten samý dřez zaplatili cca 15 tisíc Kč.

Granitové dřezy se dají sladit s pracovními deskami a vyrábí se k nim dokonce i baterie ve stejném odstínu. Granit ovšem není pouze o estetické stránce věci. Je velmi praktický a snadno se udržuje.

Kompozitní dřez jako levnější varianta granitu?

Kompromisním řešením mezi granitem a nerezem je kompozitní dřez, který se vyrábí z polyesterových pryskyřic a vyztužených skelných vláken. I když na první pohled vypadá podobně jako granitový, nelze je vzhledem k použitému materiálu srovnávat. Kompozitní dřez je sice levnější a má hezký design, ale nevydrží tak dlouho jako granit, a navíc je jeho údržba náročnější.

Keramické dřezy jsou elegantní a nadčasové

Použití keramiky na kuchyňské dřezy je trendem. Jde o skvělý materiál, který nemá póry, a proto se dobře udržuje. I když se keramika tváří v kuchyni tradičně, je elegantní a nadčasová a nezřídka kdy ji najdete v kuchyních rustikálního typu. Keramický dřez se dá pořídit už okolo částky 2 000 Kč, nicméně některé typy přesahují i ceny nad 20 000 Kč.

Jak velký by dřez měl být?

Pokud rádi pečete, měli byste sáhnout po opravdu velkém dřezu, do kterého se vám vejde plech na pečení nebo velký pekáč. Pokud však vaření příliš neholdujete a doma trávíte minimum času, stačí vám samozřejmě malý dřez klidně z levnějšího materiálu.