Máte doma droždí? Připravte si křupavé sádlové houstičky s mákem

Křupavé houstičky s mákem Anna Jančevová

Pokud vám už chleba i rohlíky lezou ušima a chcete změnu, vyzkoušejte tyto sádlové houstičky. Jsou hotové do 60 minut, potřebujete na ně jen pár ingrediencí a garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné. Tak moc jsou dobré. A zvládne je i začátečník.

Přečtěte si také

Egypt, Turecko, Španělsko: Kam všude si můžeme v létě zaletět na dovolenou a za jakých podmínek?
Egypt, Turecko, Španělsko: Kam všude si můžeme v létě zaletět na dovolenou a za jakých podmínek?

Sádlové houstičky (recept na 5 housek)

Ingredience:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 120 ml teplé vody
  • 30 g rozpuštěného sádla
  • 15 g droždí v kostce
  • 1 lžička cukru
  • 0,5 lžičky soli (nebo víc podle chuti)
  • 1 vejce na potření
  • mák na posypání

Příprava těsta:

  1. Těsto můžete zadělávat buď ručně v míse, případně si na pomoc můžete vzít kuchyňský robot s hnětacím hákem
  2. Kvásek: Do malé misky nalijte 3 lžíce teplé vody a v ní rozmíchejte lžičku cukru a špetku mouky. Rozdrobte do vody kvásek, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát na teplém místě, aby kvásek vzešel. Pokud se po 10 minutách v misce nic nezměnilo, začněte znovu s novým droždím.
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné sádlo, sůl i kvásek a zadělejte těsto, které pěkně vypracujte, aby bylo kompaktní, stačí 7 minut hnětení

Pletení housek:

  1. Těsto si na pomoučeném válu rozdělte na 5 stejných dílů. Každý díl ještě rozdělte na 3 kousky. Dohromady tedy budete mít 15 stejně velkých kousků
  2. Vezměte si vždy 3 kousky a jemně je vyválejte do středně silných pramínků, které nahoře vždy přimáčkněte a spleťte do housky podobně jako na fotce. Každou z housek položte na plech a nechte jí kolem dost místa, bude kynout. 
  3. Takto zpracujte všechny housky, plech zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Troubu si předehřejte na 230 stupňů a housky nechte kynout, než se trouba zahřeje. 
Housky motejte ze tří pramenů Anna Jančevová

Pečení housek:

  1. Po 10 až 15 minutách by měly být housky pěkně nakynuté a připravené na pečení. Rychlost dokynutí housek záleží na tom, jak moc jste těsto při válení pramínků mačkali a váleli. Čím méně, tím lépe. 
  2. Nakynuté housky pomašlujte vajíčkem a posypejte mákem. 
  3. Housky dejte péct do předehřáté trouby a pečte 13 minut na 230 stupňů na horní i spodní ohřev. 
  4. Upečené housky poznáte tak, že budou navrchu i zespodu mít pěknou nazlátlou barvu. 
  5. Po upečení nechte housky chvíli vychladnout a můžete ihned jíst. 
Nakynuté housky pomašlujte vajíčkem Anna Jančevová

Jak vylepšit sádlové housky

Houstičky jsou skvělé samy o sobě, ale přesto existuje ještě pár triků, jak je vylepšit. Předně, pokud vám vadí chuť sádla, můžete ho nahradit olejem ve stejném poměru. Housky můžete ozvláštnit pokrájenými olivami, sušenými rajčaty nebo třeba nasekanými vlašskými ořechy či slaninou. Bude to lahůdka. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!