Aloe vera: zazáří na pokožce i v kuchyni, máme pro vás recepty

Listy aloe vera a gel z aloe ve skleněné lahvičce Canva

Když se řekne aloe vera, jistě si představíte léčivý a dobře známý sukulent. Pěstujete si aloe doma? Pak vás možná překvapí všestranné využití rostliny. Víte, že si na gelu pochutnáte nejen vy, ale také vaše pokožka?

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Tato léčivá rostlina je krásná nejen na pohled – krásné je také její blahodárné složení. Obsahuje vyváženou směsici vitaminů a minerálů, proto je považována za léčivku.

Jak ji pěstovat? Překvapivě snadno. Aloe miluje sluneční paprsky, a tak ji nezapomeňte umístit tam, kde se jich dosytosti nabaží. Nepotřebuje mnoho vody, spíše naopak.

Pozornost tak místo péče o rostlinu věnujte třeba našim receptům. Co tahle dát si smoothie nebo pohladit pokožku pleťovou vodou?

Ochutnejte nápoj z aloe vera s dužinou

Hojivá pleťová voda

Pupínky nebudou mít šanci! Aloe vera s nimi totiž díky regeneračním a dezinfekčním schopnostem rázem zatočí. Příprava pleťové vody je přitom jednoduchá. Co budete potřebovat?

  • 160 ml destilované vody
  • 160 ml Alpy
  • 3 listy aloe vera
  • lžičku citronové šťávy

Listy aloe nakrájejte nadrobno. Promixujte je a zalijte Alpou. Zavřenou sklenici se směsí aloe a Alpy umístěte do temna a nechte odpočívat 3 týdny. Po uplynutí dané doby je čas přefiltrovat směs přes plátýnko. Do roztoku přidejte destilovanou vodu a lžičku citronové šťávy. Nakonec aplikujte na pleť jako dočištění před nanesením krému. Uchovávejte v chladu.

Listy aloe vera vcelku a rozříznuté Canva

Gel na poranění

Gel z aloe je známý jako první pomoc při drobných poraněních. Štípance, drobná říznutí, odřené koleno, koutky. To vše můžete potřít mastí, na kterou vám dáme recept, abyste tak urychlili hojení a zklidnili ranku.

Tentokrát blahodárný gel smícháte s kokosovým olejem, který má antibakteriální účinky. Velký list aloe podélně rozřízněte a nechte uschnout – dužina zaschne, ale na povrchu zůstane rosol. Ten smíchejte se stejným množstvím kokosového oleje. Mast uchovávejte v chladu, nabírejte vždy hygienicky pomocí špachtle nebo lžičky.

Tip: Přípravky s výtažkem z aloe najdete v drogeriích i lékárnách. Sháníte-li léčivé kosmetické přípravky či mazání jako dárek, prohlédněte si letáky lékáren a drogerií na Kupi.cz.

Už jste slyšeli o polštářích s výtažkem z aloe vera?

Co takhle dát si něco k snědku?

Aloe vera je při větším množství vnitřního užití toxická a může způsobit průjem, ale malé množství vám neublíží, naopak dodá tělu vitaminy a minerály. Proto je šťáva z aloe ideálním doplňkem do vašeho smoothie. Máte na něj chuť? Připravte si:

  • 2 jablka
  • 1 okurku
  • šťávu z jednoho citronu
  • šálek šťávy z celých listů aloe vera
  • 2 banány
  • hrst máty

Vše důkladně rozmixujte a v případě potřeby dořeďte vodou. Ozdobit hotové smoothie můžete třeba chia semínky. A že se vám nechce získat šťávu z vaší rostlinky, která vám dělá radost? Nevadí – koupit můžete také již připravenou šťávu z aloe.

Tip: Vánoce se blíží, darujte klidný spánek. Polštář Aloe vera Wendre najdete za 249 Kč v Globusu až do Vánoc.