Jak správně uskladnit cukroví až do Vánoc

Žena drží plech s cukrovím Canva

Když se peče cukroví, provoní celý byt, je nadýchané a chuťově perfektní. Je důležité, aby bylo chutné a křehké nejen v den, kdy ho pečeme, ale po celé období svátků. Některým cukroví zvlhne, ztvrdne nebo ztratí chuť. Správné skladování cukroví je velmi důležité, a pokud chcete každou návštěvu ohromit vaším cukrářským uměním, přečtěte si rady, jak cukroví do Vánoc nejlépe skladovat.

Přečtěte si také

100 lidí, 100 chutí: Výbornou italskou polévku minestrone můžete připravit z jakékoliv zeleniny

Skladování v plastových nádobách

Cukroví se skvěle skladuje ve vzduchotěsných plastových nádobách. Nemůžete ho do nich ovšem dávat, když je teplé, protože by vlivem kondenzace zvlhlo a už by nebylo tak dobré. Plné nádoby skladujte na suchém chladném místě, třeba ve spíži nebo ve sklepě.

Postup je jednoduchý. Do nádoby vložte papírové ubrousky a na ně umístěte vychlazené cukroví. Nemíchejte více druhů do jedné nádoby, protože by se smísila jejich chuť. Na každý druh cukroví tedy mějte jednu pikslu. Než umístíte další patro, dejte na to první fólii nebo list pečicího papíru, aby se cukroví neslepilo. Ubrousky nemusí být vždy vhodné, protože by se mohly na cukroví přilepit.

Nemáte na pečení buňky? Pohlídejte si v akci

Cukroví můžete zamrazit

Zmrazení je jeden z nejlepších způsobů, jak cukroví skladovat. Zatímco při pokojové teplotě vám vydrží cukroví chutné jen zhruba 35 dní, při zmrazení to může být i několik měsíců.

Vhodné je mít přichystané jen tolik cukroví, které sníte, a zbytek mít v mrazáku. Když budete cukroví servírovat, nechte ho rozmrazit při pokojové teplotě.

Pozor na polevu

Když se rozhodnete dát do mrazáku už hotové cukroví, ideální je zamrazit ho bez polevy. Ta by mohla popraskat nebo ztratit svou konzistenci. Až si ji budete chystat, nedávejte ji na ledové cukroví, ale počkejte, dokud zcela nerozmrzne.

To samé platí pro cukroví slepované marmeládou, zmrazte ho bez marmelády a přidejte ji, až cukroví rozmrzne. Pokud je to pro vás práce navíc, skladujte ho raději v plastových nádobách bez použití mrazáku.

Pro zamrazení používejte vhodné nádoby nebo mrazicí sáčky na zip. Zamrazit můžete nejen hotové cukroví, ale také těsto. Můžete tedy průběžně péct nové cukroví z těsta, které si rozmrazíte.

Tipy na závěr

Pokud chcete, aby mělo cukroví ideální konzistenci v den servírování, umístěte do nádoby plátek bílého chleba. Má neutrální chuť a postará se o pohlcení vlhkosti.

Jestliže máte cukroví denně vystavené na stole, dejte pozor, abyste místnost nepřetápěli, cukroví by se brzy příliš vysušilo. Existují desítky druhů cukroví, některé vydrží při pokojové teplotě i déle než týden, jiné jen pár dní. Je vždy vhodné myslet na vhodné skladování, aby byla vaše dřina náležitě oceněna.