Sekty v obchodech zlevňují! Jak blízko má nejoblíbenější česká značka k pravému šampaňskému?

Sekty v supermarketu Canva

Slavnostní přípitek u štědrovečerní večeře, na Nový rok, při posezení s přáteli… To chce jediné – dobře vychlazený sekt! Šumivá vína jsou u nás velice oblíbená, nesmí se ovšem plést s víny perlivými nebo naopak pravým šampaňským. Podívejte se, na kolik vás aktuálně české sekty různých značek v obchodech vyjdou. Odstartovalo totiž období v roce, kdy bývají nejlevnější!

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

České „šampaňské“ stvořily ty správné kvasinky

První sekt byl v Česku vyroben na konci 19. století. Například v Bohemia Sekt začali ukládat svá vína do sklepení ve Starém Plzenci od roku 1942. Typickou chuť tak, jak ji známe dnes, ale získal až o několik let později. Češi však tuto značku považují za dlouhodobě nejoblíbenější ze všech tuzemských. Jejich výrobky mají k pravému šampaňskému blíže, než byste si možná mysleli.

Které bublinky najdete v akci?

Čechy naučil recept Francouz

Během druhé světové války přišel do Čech Louis Girardot, francouzský enolog a rodák ze Champagne, aby tam začal vyrábět svá šumivá vína. V roce 1948 ovšem došlo ke znárodnění jeho sklepů a on byl jakožto specialista na sekty převelen do Starého Plzence.

Tam začal českým kolegům předávat své bohaté zkušenosti a věnoval jim také vlastní druh kvasinek, které si přivezl přímo ze Champagne. Receptura Bohemia Sektů se díky tomu zdokonalila a zkvalitnila. A samozřejmě také přiblížila té francouzské. Sám Girardot je tehdy začal po vzoru francouzských ušlechtilých nápojů nazývat Champagne de Bohéme.

Muž nalévá sekt ženě Canva

Šampaňské, sekt a perlivé víno: jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Dnes smí označení „champagne“ neboli pravé šampaňské nosit pouze produkty pocházející z této stejnojmenné oblasti ve Francii, které byly vyrobené ze zdejších vypěstovaných hroznů odrůdy Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier.
  • U sektu (stejně jako u pravého šampaňského) vzniká perlení přirozenou oxidací, která je doprovodným spontánním jevem procesu kvašení a vína proto mají lepší chuť.
  • Naproti tomu do perlivého vína se oxid uhličitý přidává uměle až při lahvování.

Sekty inspirované secesí

Širokou nabídku produktů nabízí na trhu také česká značka Mucha Sekt. Ta je inspirovaná secesními obrazy Alfonse Muchy, které také najdete na etiketách těchto šumivých vín. Jak říkají sami zakladatelé vinařství, Muchův úspěch pramenil z jeho píle, nekonečné fantazie i z nadšeného náhledu na okolní svět. A se stejnou filozofií se rodí i tyto sekty.

Zajímavá je především kolekce vín odkazující na nejznámější Muchovo dílo: Čtvero ročních období. Každému je věnovaná jiná lahev, stejně tak jako její obsah. Podzimu Demi Sec, zimě Brut, jaru Rosé a létu Prosecco D.O.C.

Když hledáte něco typické českého

Jak se vyznat v druzích sektu?

Pokud pokaždé v obchodě tápete, co ona označení demi či brut znamenají, pak se jedná o množství zbytkového cukru, podle něhož poznáte, nakolik je víno spíše sladší, nebo naopak kyselejší.

  • brut nature má 0–3 g zbytkového cukru na litr, extra brut 3–6 g/l, brut 612 g/l, extra sec 12-17 g/l, demi-sec 3250 g/l a doux má více než 50 g/l.

Někdy můžete v obchodech narazit také na Ice sekty. Ty byly speciálně vyrobeny tak, aby nejlépe chutnaly podávané na ledu a byly osvěžujícím nápojem.

Barman otvírá lahev sektu Canva

Dají se sekty po otevření vůbec skladovat?

Většina lahví šumivého vína bývá zapečetěna korkem, u některých levnějších variant se ovšem můžete setkat i se šroubovacím uzávěrem. U korku je nevýhodou to, že není možné víno opětovně zavřít a po krátkou dobu např. skladovat v lednici, aniž by přišlo o své cenné bublinky.

Skvělou vychytávkou je v tomto ohledu speciální zátka na šampaňské a sekty, která se dá v obchodech koupit. Levnější tlakovou chromovanou seženete na internetu už od 54 Kč, Tescoma nabízí od své značky Presto za 169 Kč. Dražší potom stojí zhruba od 400 Kč, například od značky Zwilling.

Když nechcete pít alkohol

Kolik nyní stojí české sekty v obchodech?

Každý rok bývají před Vánocemi a Novým rokem sekty v obchodech nejlevnější a v letácích jich za atraktivní ceny najdete opravdu mnoho.

  • Bohemia Sekt ve slevách koupíte už od 89,90 Kč až 119,90 Kč (0,75 l). Záleží však na druhu.
  • Dražší sekty od této značky, např. Bohemia Sekt Brut Prestige, seženete v akci za cenu od 179 Kč (oproti běžné 269 Kč), v prodejnách Globus a Billa navíc můžete až do Vánoc zakoupit dárkové balení se dvěma sklenicemi (stojí od 299,90 Kč).
  • Sekty Mucha vychází ve slevách výrazně levněji, lahev pořídíte už od 84,90 Kč (0,75 l). Na podobné ceně začínají v letácích i sekty Saint Croix Templářské sklepy Čejkovice.
  • K jedněm z úplně nejlevnějších patří české sekty Avanti. Různé druhy v akci koupíte i za méně než 40 korun (0,75 l).