Svátky jsou období plné majonézy, proč byste ji letos měli omezit?

Mistička s majonézou, vajíčko a metlička na šlehání Canva

Dokázali byste si představit svátky bez majonézy? Tato hustá, tučná omáčka bílé nebo nažloutlé barvy z oleje a vaječného žloutku se skvěle hodí ke hranolkům, do bramborového salátu i ke všem smaženým jídlům. Majonéza je však pochopitelně velmi kalorická a patří mezi hlavní viníky vánočního přibírání na váze. Co byste o ní měli vědět a proč byste ji měli omezit?

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Tučná dobrota

Majonéza je plná trans-tuků a nasycených tuků – a to vaše srdce rozhodně neocení. Seznam negativ pokračuje tím, že má vysoký obsah kalorií, cholesterolu a sodíku. Pokud ji použijete na dietní salát, dokonale ho zabijete, protože v jediné polévkové lžíci najdete 4,5 % denních kalorií, konkrétně 57 kalorií a 4 gramy tuku.

Lidé do ní rádi namáčí veškeré jídlo, od řízku až po květák, kvůli tomu se však špatně odhaduje konzumovaná porce. Existují varianty se sníženým obsahem tuku a méně kaloriemi, ale ty mají naopak tendenci být nabité cukrem. V majonéze je také spousta umělých přísad a konzervačních látek. Používá se sice pouze pro dodání chuti, avšak na tu si mnoho lidí natolik zvyklo, že ji přidávají ke vše pokrmům, a to včetně těm s rýží či těstovinami.

Bramborový salát s řízkem a citronem Canva

Jak majonézu nahradit nebo omezit?

Ideální volbou je udělat si domácí verzi majonézy. Použitím avokádového oleje, oleje z makadamových ořechů nebo olivového oleje může pomoci snížit množství omega 6. Existují také různé způsoby, jak přidat chuť, aby tato zdravější verze byla stále chutná – přidejte třeba chilli, kari, česnek nebo pesto.

Snažte se majonézu omezit v jídlech, kde být nemusí – v sendvičích a bagetách dejte místo ní šťavnatou zeleninu, salát si můžete zakápnout citronovou šťávou nebo balzamikovým octem.

Domácí majonézu zvládnete raz dva

Pokud vám připadá jídlo bez chuti, nemusíte hned sáhnout po majonéze, snažte se kombinovat různé druhy koření, které vám ji nahradí. Pravidelní jedlíci majonézy mohou zaznamenat přibírání na váze. Ano, tělo potřebuje trochu tuku a trochu sodíku, aby fungovalo, ale vždy musíme vzít v úvahu správný zdroj a množství. A pokud si ji skutečně nechcete odpustit, ale zároveň nechcete přibírat, naučte se používat poloviční množství, čímž výrazně snížíte přísun denních kalorií.