V Paříži otevřela kavárna pouze pro nejbohatší

Žena si dává snídani v Paříži Canva

Představte si, že si chcete dát šálek výborné kávy v příjemné pařížské kavárně. Při návštěvě vás však obsluha vyzve, abyste se prokázali – nikoli však COVID pasem, ale daňovým přiznáním. Tak nějak by to mohlo vypadat v kavárně pro 1 % nejbohatších lidí světa. O co se jedná a jaký je účel takového podniku?

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Dovnitř smí jen 1 % nejbohatších lidí světa

Ačkoli většina podniků se spíše snaží získat zpátky své staré dobré zákazníky, je tu jeden podnik, který po nich netouží – dovnitř vpustí jen 1 % nejbohatších lidí světa. Právě takové zařízení otevřelo své dveře v Paříži 19. října, ale otevřelo je opravdu jen nejmovitějším lidem planety.

Nepatříte mezi elitu? Tak to máte smůlu. Připadá vám to jako provakace? Ve skutečnosti se opravdu jedná o promyšlený marketingový tah agentury Joga a Justement. Kampaň má za úkol přitáhnout pozornost veřejnosti. Proč? Čtěte dál, možná budete překvapeni.

Najděte si luxusní kávu v akci

Není chudoba jako bohatství

Kampaň je určena pro Oxfam, což je globální hnutí bojující za řešení nerovností a vymýcení chudoby. Podstatou této kampaně je upozornit na pozoruhodný fakt, že jen 1 % nejbohatších lidí světa drží až 50 % celosvětového bohatství.

Založením kampaně Oxfam vyvolává pobouření ve společnosti tím, že dává lidem pocítit, co to znamená být mimo elitní klub, a vyzývá je, aby se zapojili. Navíc apelují na vyšší daňovou sazbu pro ty, kteří vlastní nejvíce.

Když nesmíte vstoupit

Kampaň doprovázejí videa distribuovaná na sociálních sítích. Zpráva: nikdo by to neakceptoval, kdyby 50 % prostoru bylo přístupných jen 1 % z nás. Reakce veřejnosti, která je ve zmíněné kavárně neobsloužena, zachycuje i skrytá kamera.

Web Oxfam dále poukazuje na to, že každý 1 z 10 lidí žije v extrémní chudobě, zatímco téměř polovina světové populace žije za méně než 5,5 dolaru na den. Kromě toho se podle jejich studie 1000 nejbohatších lidí finančně zotavilo z pandemie za pouhých devět měsíců, zatímco nejchudším členům společnosti to může trvat i 10 let.

Žena si dělá pohodlí v soukromém letadle Canva

„Pro boj proti nerovnostem a chudobě existují řešení. Touto kampaní chceme zmobilizovat co nejvíce lidí, aby požádali politické vůdce, aby jednali s cílem změnit ekonomický model a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení bohatství. Uchvacování našeho bohatství nejbohatším 1 % musí přestat!“ deklaruje Oxfam na svém webu.

I na movité lidi se však názory ve společnosti mohou lišit. Zatímco někteří se zvyšováním daní s ohledem na majetky souhlasí, druzí odporují. Společnost je aktuálně už tak rozdělena kvůli pandemii.

Zajímá vás, kdo patří mezi nejbohatší? Tady je 5 nejbohatších lidí planety v žebříčku z dubna roku 2021:

  1. 1. Jeff Bezos, USA Amazon 177 mld.
  2. 2. Elon Musk, USA Tesla, Space X 151 mld.
  3. 3. Bernard Arnault a rodina, Francie LVMH 150 mld.
  4. 4. Bill Gates, USA Microsoft 124 mld.
  5. 5. Mark Zuckerberg, USA Facebook 97 mld.