Znáte tygří ořechy? Tato superpotravina si rozhodně najde místo v každé kuchyni

Tygří ořechy vysypané na misce a po stole Canva

Ačkoliv se podle jména jeví tygří ořech jako plod, není tomu tak. Dokonce ani nejde o ořech. Je to superpotravina, která je skvělá pro vegany, osoby s intolerancí na laktózu a lepek i pro lidi trpící alergií na ořechy. Dají se z nich připravovat rostlinná mléka, bezlepkové mouky i výborné svačinky. Nechte se inspirovat, jak využít jejich pozitivní vliv na naše zdraví.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Hlízy rostliny, kterou milují kočky i kapři

Šáchor jedlý (Cyperus esculentus) je běžnou travinou. Mnoho lidí jej dokonce pěstuje doma, protože listy této rostliny voní například kočkám. Hlavní poklad se ovšem ukrývá v půdě – jeho jedlé podzemní olejnaté hlízy. Jsou velké asi 1–2 centimetry a ve světě je znají pod jménem tygří ořechy, zemní mandle nebo chufa (čteno jako čufa).

Podobně jako třeba buráky, které patří mezi luštěniny, ani tyto hlízy nejsou pravými ořechy. I když využití v kuchyni mají podobné. A navíc nezpůsobují alergie. Donedávna, než se staly hitem zdravého stravování, byly tygří ořechy známé především mezi rybáři, kteří na ně chytají kapry. Těm totiž také velmi chutnají.

Ochutnejte tuto superpotravinu

Benefity pro zdraví

Tygří ořechy se řadí mezi superpotraviny, protože mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. A jejich výčet rozhodně není krátký.

V první řadě jsou velmi bohaté na minerály (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, mangan i fosfor), vlákninu, bílkoviny, přírodní sacharidy a rostlinné tuky. To z nich dělá velice zdravou svačinku, která dodá potřebnou energii i živiny (nejen) během sportu nebo hubnutí. Naopak mají nízký obsah sodíku a neobsahují cholesterol ani lepek.

Tygří ořechy v misce, v pozadí pečivo, citron a zázvor Nazaruk Nazar / Shutterstock.com

Zlepšují trávení a jsou zdrojem dobré nálady

Tygří ořechy příznivě působí na střevní mikroflóru. Díky tomu podporují i imunitu a redukují nadýmání. S denním příjmem to ovšem nepřehánějte, nezapomeňte na vysoký obsah vlákniny, která ve velkém množství naopak trávicí problémy způsobuje.

  • Tygří ořechy také pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, podporují krevní oběh, zklidňují psychiku, zmírňují následky stresu a jsou dokonce považované za silné afrodisiakum.

Kolik tygří ořechy stojí?

Kilové balení začíná na zhruba na 200 až 300 korunách, půlkilové stojí okolo stovky. Tygří ořechy značky Grizly v prémiové kvalitě sežnete na internetu aktuálně v akci za 79 Kč za 500 g (namísto původních 149 Kč). Menší 100g pytlíčky, které na trhu najdete od značek CountryLife, AWA superfoods či Zdraví z přírody, pořídíte za cenu kolem 4050 korun.

Pohled na sladké rostlinné mléko ve sklenici, v pozadí tygří ořechy Y. A. Photo / Shutterstock.com

Mléko z tygřích ořechů neboli horchata

Šáchor jedlý se ve velkém pěstuje převážně ve Španělsku, odkud pochází také ikonický nápoj zvaný horchata (neboli orxata). Vznikl ve Valencii a jedná se o sladké mléko z předem namočených a rozemletých hlíz – tedy z tygřích ořechů. Přidává se do něho cukr nebo jiné přírodní sladidlo, koření a někdy také pár kapek citronové šťávy.

Chuťově jsou tygří ořechy o něco sladší než ty klasické a připomínají mandle s kokosem. A podobně jako z mandlí, také z nich se dá dělat rostlinné mléko bez laktózy, které si s pomocí výkonného mixéru nebo speciálního výrobníku jednoduše připravíte i doma.

Zdravá mouka i lahodné křupání

Z hlíz se také vyrábí bezlepková mouka, která je ideální na přípravu palačinek, sušenek i různého cukroví. Pokud se vám s její výrobou nechce dělat, dá se koupit v obchodech už hotová. Stojí od cca 150 Kč za 500 g.

Tygří ořechy se ale samozřejmě dají jíst i samotné. Po namočení do vody (nejlépe na 12 hodin, ale stačit by měly i 4 hodiny) se navíc stanou krásně křupavými. Pojídat je můžete jen tak, nebo je přimíchat do kaše, jogurtu či müsli.