Vánoce jako za starých časů. Připravte si kapra načerno podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Porce kapra načerno na talíři Anna Kolásková

Ačkoliv je recept na kapra načerno údajně starý více než 100 let, v dnešní době ho na Vánoce připravuje jen málokdo. Většina lidí dává přednost dnes už tradičnímu smaženému kapru s bramborovým salátem. Kapr načerno je ale pochoutka. Největší delikatesa je pak sladká omáčka se sušeným ovocem a oříšky, která se k němu servíruje. Oprášili jsme pro vás recept od Magdaleny Dobromily Rettigové, která ho popsala ve své kuchařce.

Přečtěte si také

Chcete grilovat čistě, rychle a bez kouře? Potřebujete plynový gril! Poradíme, jak vybrat ten nejlepší

Historie receptu

Kapr se jakožto vánoční jídlo u nás rozšířil až začátkem 20. století. Mezi první recepty, které si měšťané s oblibou připravovali, patřily kapr namodro, a právě kapr načerno. V rodinách se údajně tento pokrm připravoval 2 až 3 dny před Štědrým dnem, aby se stihl krásně odležet.

Oproti smaženému kapru je příprava kapra načerno složitější. Vyžaduje totiž poměrně pracnou omáčku, vaření kapra, a nakonec ještě přílohu. Alespoň jednou za život se ale vyplatí kapra načerno ochutnat.

Ulovte si kapra ve slevě

Kupte se slevou Kapr obecný.

Porovnat slevy

Tip na nákup kapra:

Pro kapra se můžete vypravit do venkovních stánků, kde vám jej prodají buď živého, nebo mrtvého a vykuchaného. Za kapra ze sádek zaplatíte 100–110 Kč za 1 kg masa. Pokud se pro něj vypravíte do supermarketu, připravte si 20–30 Kč za 100 gramů připravených filet. Pro tento recept se vám budou hodit právě tyto filety. Odpadne vám tak starost s vykosťováním ryby a budete mít více času na přípravu lahodné omáčky.

Kapr načerno

Co budete potřebovat (na 4 porce)

Základ:

  • 4 filety z kapra
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 bulvy z celeru
  • 20 g másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • koření: 3 bobkové listy, 4 hřebíčky, 5 kuliček pepře

Omáčka:

  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 dl černého piva
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g sušeného ovoce (rozinky, sušené švestky)
  • 3 lžíce strouhaného perníku

Filety z kapra na talíři Anna Kolásková

Postup:

  1. Připravíme a omyjeme si 4 filety z kapra. Osolíme a dáme stranou.
  2. Na másle si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a poté přidáme najemno nakrájenou mrkev, petržel i celer. Smažíme zhruba 5 minut.
  3. K zelenině přisypeme 1 lžíci cukru krupice a necháme zkaramelizovat. Přidáme veškeré koření.
  4. Obsah hrnce zalijeme 750 ml rybího vývaru nebo vody. Lehce 5 minut povaříme a poté do hrnce přidáme filety z kapra. Necháme je na mírném plameni vařit 12–15 minut. V polovině vaření filety obrátíme.
  5. Poté filety vyndáme a začneme z vývaru tvořit omáčku.
  6. Do vývaru dáme 4 lžíce švestkových povidel, přidáme černé pivo, mleté vlašské ořechy, strouhaný perník a necháme zvolna rozvařit. Vaříme na mírném plameni zhruba 15 minut.
  7. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme ji ještě troškou perníku.
  8. Poté omáčku propasírujeme a je hotovo.
  9. Kapra před podáváním ohřejeme, polijeme omáčkou a podáváme s přílohou.
Jako přílohu si kupte knedlík v akci

Jakou přílohu zvolit?

Jako přílohu můžete zvolit obyčejné vařené brambory, klasický knedlík nebo bramborové noky. Stejně tak můžete kapra načerno podávat s chlebem.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!