Vánoce jako za starých časů. Připravte si kapra načerno podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Kapr načerno  (Foto: Anna Jančevová)

Ačkoliv je recept na kapra načerno údajně starý více než 100 let, v dnešní době ho na Vánoce připravuje jen málokdo. Většina lidí dává přednost dnes už tradičnímu smaženému kapru s bramborovým salátem. Kapr načerno je ale pochoutka a největší delikatesa je pak sladká omáčka se sušeným ovocem a oříšky, která se k němu servíruje. Oprášili jsme pro vás recept od Magdaleny Dobromily Rettigové, která ho popsala ve své kuchařce.

Přečtěte si také

Nepřisávají se jen dospělá klíšťata, ale také jejich larvy a nymfy. 10 zásad prevence
Nepřisávají se jen dospělá klíšťata, ale také jejich larvy a nymfy. 10 zásad prevence

Historie receptu 

Kapr se jakožto vánoční jídlo u nás rozšířil až začátkem 20. století. Mezi první recepty, které si měšťané s oblibou připravovali, patřily kapr namodro, a právě kapr načerno. V rodinách se údajně tento pokrm připravoval 2 až 3 dny před Štědrým dnem, aby se stihl krásně odležet. 

Oproti smaženému kapru je příprava kapra načerno složitější. Vyžaduje totiž poměrně pracnou omáčku, vaření kapra a nakonec ještě přílohu. Alespoň jednou za život se ale vyplatí kapra načerno ochutnat. 

Tip na nákup kapra:

Pro kapra se můžete vypravit do venkovních stánků, kde vám jej prodají buď živého, nebo mrtvého a vykuchaného. Za kapra ze sádek zaplatíte 100–110 Kč za 1 kg masa. Pokud se pro něj vypravíte do supermarketu, připravte si 20–30 Kč za 100 gramů připravených filet. Pro tento recept se vám budou hodit právě tyto filety. Odpadne vám tak starost s vykosťováním ryby a budete mít více času na přípravu lahodné omáčky. 

Kapr načerno

Co budete potřebovat (na 4 porce)

Základ:

  • 4 filety z kapra 
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 bulvy z celeru
  • 20 g másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • koření: 3 bobkové listy, 4 hřebíčky, 5 kuliček pepře

Omáčka:

  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 dl černého piva
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g sušeného ovoce (rozinky, sušené švestky)
  • 3 lžíce strouhaného perníku

Postup:

  1. Připravíme a omyjeme si 4 filety z kapra. Osolíme a dáme stranou. 
  2. Na másle si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a poté přidáme najemno nakrájenou mrkev, petržel i celer. Smažíme zhruba 5 minut.
  3. K zelenině přisypeme 1 lžíci cukru krupice a necháme zkaramelizovat. Přidáme veškeré koření. 
  4. Obsah hrnce zalijeme 750 ml rybího vývaru nebo vody. Lehce 5 minut povaříme a poté do hrnce přidáme filety k kapra. Necháme je na mírném plameni vařit 12–15 minut. V polovině vaření filety obrátíme.
  5. Poté filety vyndáme a začneme z vývaru tvořit omáčku. 
  6. Do vývaru dáme 4 lžíce švestkových povidel, přidáme černé pivo, mleté vlašské ořechy, strouhaný perník a necháme zvolna rozvařit. Vaříme na mírném plameni zhruba 15 minut. 
  7. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme ji ještě troškou perníku. 
  8. Poté omáčku propasírujeme a je hotovo.
  9. Kapra před podáváním ohřejeme, polijeme omáčkou a podáváme s přílohou. 
Připravte si filety z kapra (Foto: Anna Jančevová)

Jakou přílohu zvolit?

Jako přílohu můžete zvolit obyčejné vařené brambory, klasický knedlík nebo bramborové noky. Stejně tak můžete kapra načerno podávat s chlebem. 

Dobrou chuť a krásné Vánoce!