Nejlepší vánoční dárky pro milovníky vína, rumu a dalšího alkoholu

Dárkový koše s vínem a skleničkami Netrun78 / Shutterstock.com

Pokud máte v okolí milovníky kvalitního alkoholu, určitě se vám budou před Vánoci hodit tipy na dárkové balíčky, novinky nebo zážitky od oblíbených značek. Zaměřili jsme se zejména na víno, prosecco, pivo a rum, ale přidáme i inspiraci na pochoutky, které se k těmto alkoholickým nápojům nejlépe hodí. Pojďme se podívat na konkrétní nabídku pro ženy i muže, ze které si vybere opravdu každý.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Kvalitní víno k Vánocům patří

Lahví vína určitě nic nezkazíte, ale zkuste být tentokrát kreativnější a vytvořte třeba vlastní dárkový balíček. K červenému vínu se skvěle hodí nejen sýry, ale také například čokoláda nebo čokoládové pralinky. Bílé víno si zase skvěle rozumí s olivami a oříšky. A na jaký typ a značku se zaměřit?

Hlavní je samozřejmě vkus obdarovávaného. Obecně se nicméně dá říct, že u červeného vína bývají sázkou na jistotu certifikované italské, francouzské nebo španělské odrůdy. Sáhněte tedy třeba po Malbecu nebo Primitivu. Jestli naopak kupujete bílé víno, můžete podpořit některé z českých vinařství a zaměřit se na svěží Sauvignon a Riesling nebo plnější Chardonnay. A oblíbené je na Vánoce také Portské, které má bohatou a jemně sladkou chuť.

Pokud si nejste jistí ve výběru, pak je nejjistější volbou darovat sklenice na víno – velký výběr má třeba značka Tescoma. A jestli má Ježíšek větší rozpočet, vedle nešlápnete ani s domácí mini vinotékou, která se dá koupit za cenu kolem 3 000 Kč.

Adventní kalendář s Portským vínem Global-wines

Luxusní Prosecco a šampaňské

Populárním vánočním pitím se v poslední době stalo i růžové Prosecco, které mají rády hlavně ženy. Většinou se ale nespletete ani s luxusním šampaňským Moët & Chandon nebo prémiovým sektem Veuve Clicquot. Tyto značky nabízejí každý rok před Vánoci originální dárkové kazety i zajímavé doplňky. Moët & Chandon například v minulých letech prodával vonné svíčky nebo měl pro svoje zákazníky nachystané personalizované krabičky.

Nenechte slevy vybublat

Jiné značky zase začaly nabízet etikety se jménem nebo vlastním vzkazem. Velmi populární jsou také bublinky Piper Heidsieck Cuvée, které výrobce prodává balené ve velké rtěnce nebo kabelce.

Rum Box je kazeta s 10 různými rumy z 10 různých zemí z celého světa, cena 1 280 Kč Winehouse

Rumy pro fajnšmekry

Spousta rumů má zajímavé balení už sama o sobě, před Vánoci je ale můžete koupit i se skleničkami nebo ve speciálních dřevěných boxech. Otázkou však zůstává, kolik chcete do takového luxusního dárku investovat. Levnější rumy jako Republica, Legendario nebo Diplomatico seženete ve většině supermarketů. Dražší varianty, například Zacapu, Malteco či Plantation nabízejí spíše specializované e-shopy.

  • Velmi pěkným dárkem mohou být také rum boxy. Jedná se o speciální kazety s několika různými rumy z celého světa. Cenově se dají koupit už od necelé pětistovky.

Při výběru si dejte pozor hlavně na stáří, barvu a zemi původu, právě tyto faktory většinou rozhodují o celkové kvalitě rumu. A čím tento luxusní alkohol doplnit, až budete připravovat dárkový balíček? Třeba doutníkem od některé z předních světových značek.

Tip: Jestli máte doma opravdového nadšence, určitě ho potěší i malý předvánoční dárek v podobě rumového adventního kalendáře.

Pivní adventní kalendář Pivo jinak

Pro zapřisáhlé pivaře

A nesmíme zapomenout ani na milovníky zlatého moku, který u nás pravidelně pije 9 z 10 mužů a polovina žen. Kromě dárkových balení oblíbeného piva jsou v kurzu i vtipné dárky, zejména trička, ponožky, dekorace, pivní helmy nebo pásy. Hodně se ale rozšiřuje i nabídka zážitků. Co takhle pivní lázně, pivní úniková hra, degustace nebo prohlídka některého z pražských pivovarů? Vsadit můžete jak na osvědčené značky, tak i na originální minipivovary.