Znáte turrón nebo Bûche de Noël? Zjistěte, které dobroty dělají ve světě namísto vánočního cukroví

Vánoční dort přelitý polevou a ozdobený rybízem, v pozadí je jehličí a vánoční ozdoby New Africa / Shutterstock.com

Které vánoční cukroví máte nejraději? Vosí hnízda, vanilkové rohlíčky, nebo snad ořechové kuličky? Možná se nemůžete dočkat vánočky, která má v Čechách zakořeněnou tradici už od středověku. Ačkoliv jsou po světě desítky zemí, v nichž se dbá na křesťanské tradice, na jejich štědrovečerní tabuli naleznete zcela jiné dobroty než u nás. Trávit Vánoce v jiné zemi je díky odlišným pokrmům fascinující zážitek. Představíme vám chutné dezerty, které se připravují na Vánoce v různých koutech světa.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Pan de Pascua

Na tento pokrm můžete narazit v Chile. Navzdory svému názvu, který ve španělštině znamená „velikonoční chléb“, je Pan de Pascua tradiční vánoční pochoutkou. Jde o piškotový dort, který je vyroben z medu a zázvoru, což mu dodává příjemně sladkou chuť. Obvykle v něm naleznete také mandle, vlašské ořechy, kandované ovoce a rozinky.

Tento dort byl původně přivezen do Chile německými přistěhovalci a od té doby se tu stal základem Vánoc. Je to v podstatě kombinace dvou lahodných vánočních dezertů, německé štóly a italského panettone.

Dezert Pan de Pascua v celku na talíři Ildi Papp / Shutterstock.com

Turrón

Tato dobrota pochází ze Španělska a je oblíbeným vánočním dezertem, který se konzumuje během vánočních svátků v mnoha zemích, které byly kdysi součástí španělské říše. Narazíte na něj tedy i v zemích Latinské Ameriky.

Obvykle má kulatou nebo obdélníkovou formu a vyrábí se z cukru, medu, vaječného bílku a pražených mandlí. První zmínka o tomto španělském receptu je v příručce pro ženy ze 16. století, ale věří se, že historie této pochoutky sahá mnohem dále.

Oslaďte si život medem za výhodnou cenu

Vánoční pudink (anglicky Christmas pudding)

Historie vánočního pudinku sahá až do středověké Anglie. Původně však vznikl jako způsob konzervace masa, a ne jako sladkost. Vánoční dezert se z něj stal až v roce 1700. Často je označovaný jako švestkový pudink a může být překvapivým zjištěním, že ve skutečnosti švestky neobsahuje. V předviktoriánské Anglii se švestka (anglicky plum) často používala jako výraz pro rozinky, které se v tomto pudinku běžně vyskytují.

Vánoční pudink, jak jej dnes známe, získal svou podobu během viktoriánské doby. Tradičně se vyrábí z vajec, loje, melasy a několika koření k dochucení, připravuje se čtyři až pět týdnů před Vánoci.

Dezert Bûche de Noël ve tvaru polínka, ozdobený rybízem OlgaBombologna / Shutterstock.com

Bûche de Noël

Bûche de Noël, známý také jako vánoční dort, je velmi oblíbený vánoční dezert ve Francii, Quebecu a dalších bývalých francouzských koloniích. Tradičně se vyrábí tak, že se piškot upeče na mělké pánvi, potře se polevou, stočí do válce a znovu polije. Tento proces mu dává tvar polínka. Někdy se zdobí tak, aby měl texturu kůry a skutečně připomínal větev stromu. Samotný dort pochází z 19. století, ale podoba kusu dřeva se mu začala dávat až v první polovině 20. století.

Bibingka

Bibingka je piškotový rýžový dort, který se tradičně podává o Vánocích na Filipínách jako snídaně i jako dezert. Chutná lehce nasládle a nejlépe se konzumuje horká. Vyrábí se především z rýžové mouky, kokosového mléka a sladkou pochoutku z ní dělají zejména různé polevy. V receptech lze rýžovou mouku nahradit i jinými druhy, ale vede to k mírně odlišné chuti. Na Filipínách se tyto dortíky před Vánoci prodávají v blízkosti kostelů i mimo ně.

Pavlova

Pavlova je dezert pocházející z Nového Zélandu. Připadá vám jeho název na Nový Zéland trochu podivný? Pojmenovaný je na počest ruské baletní tanečnice. Je to dort na bázi pusinek s křupavou kůrkou, středem podobným marshmallow a přelitý šlehačkou a ovocem.

Tento dezert je také oblíbený v Austrálii a je lehkou pochoutkou, která se dokonale hodí skoro ke každému ročnímu období. Předpokládá se, že recept vznikl v polovině 20. let 20. století poté, co slavná ruská balerína Anna Pavlova navštívila Nový Zéland a Austrálii na svém světovém turné.

Dezert Pavlova ozdobený borůvkami a malinami Elena Zajchikova / Shutterstock.com

Lebkuchen

Lebkuchen je v Německu tradiční vánoční pochoutkou, v Čechách ji známe jako perník. Původně byl vynalezen mnichy ve 13. století a postupně se stal symbolem vánočních svátků.

Mezi běžné přísady patří med, koření a ořechy. Chuť se může pohybovat od sladké až po pikantní. Ačkoli je Lebkuchen obvykle měkký, tvrdší druh se používá k výrobě perníčků různých tvarů, které jsou bohatě zdobené a lze je koupit na vánočních trzích. Tuto tradici s Němci sdílíme a perníčky jsou také oblíbenou ozdobou, třeba na stromečku.

Upečte letos perníky téměř bez práce

Panettone

Zamíříme do Itálie. Sladký chléb panettone pochází z Milána. Odtud se rozšířil po celém světě. Tradiční receptury mají válcovitý tvar obsahující kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru s rozinkami. Může skrývat i čokoládu.

Szaloncukor

Jde o fondánový bonbón pokrytý čokoládou, který se stal v Maďarsku symbolem Vánoc. Tuto pochoutku zná každý i u nás, a sice jako salonky. Tyto zářivě zabalené bonbóny se zavěšují jako dekorace na vánoční stromky. Tato tradice sahá až do 19. století. Bonbóny se dodávají v různých příchutích, jako je vanilka, jahoda, lískový ořech a kokos, což zajišťuje, že si každý mlsný jazyk přijde na své.

Italský sladký chléb panettone margouillat photo / Shutterstock.com

Rum cake (rumový dort)

Rum cake je oblíbený vánoční ovocný dort z Karibiku. Vychází z tradičních evropských ovocných dortů, hlavní rozdíl je ale v alkoholu. Tento konkrétní dort je vyroben z rumu, vína a sušeného ovoce.

Ještě předtím, než se začne s přípravou dortu, se sušené ovoce celé měsíce máčí v rumu. Těsto se připravuje s karamelizovaným cukrem a přidávají se kousky ovoce napuštěné alkoholem. Na tento dezert můžete narazit v zemích, jako jsou Jamajka, Portoriko, Svatý Vincenc a Grenadiny.

Cukr s příchutí rumu je skvělá vychytávka na pečení

Vaniljekranse

Vaniljekranse v překladu z dánštiny znamená „vanilkové věnečky“. Jde o lahodné máslové sušenky, které jsou základem Vánoc v Dánsku. Tyto sušenky s jednoduchou vanilkovou chutí a lehce křupavým zevnějškem se dováží do celého světa, takže je každý může snadno koupit a přidat je na vánoční tabuli.

A kterou dobrotu máte na Vánoce nejraději vy? Jste rádi, když můžete ochutnat něco ze zahraničí, nebo sázíte na českou klasiku?