Jak vypadá budoucnost gurmánských lahůdek? Losos a krevety z 3D tiskárny, foie gras ze zkumavky

Talíře s různými variantami náhražek rybích výrobků Antonina Vlasova / Shuttertsock.com

Zájem o rostlinné alternativy masa, ryb a mléčných výrobků v posledních letech rapidně stoupá, což potvrdila i nedávná rostlinná konference Plant Powered Perspectives, na které se představila řada zajímavých novinek. Mezi nimi nechyběl ani dlouho očekávaný losos z 3D tiskárny, který se konečně začal prodávat i u nás, nebo výrobce sýrů, jako je Želetava, Kiri či Veselá kráva, který oznámil, že polovina jeho sýrů bude v budoucnu veganská.

Přečtěte si také

Jak vybělit zašedlé záclony a zažloutlé prádlo? Jednoduché rady, které fungují

Vytiskněte mi jednoho lososa, prosím!

Rostlinné náhražky ryb a výrobků z nich nejsou ani na našem trhu již žádnou výjimkou. Vídeňský start-up Revo Foods se ovšem rozhodl, že chce jít v tomto směru více originální cestou a začal své filety lososa tisknout na 3D tiskárně.

Mimo výživové a etické přínosy se při takové výrobě vyprodukuje také o 75 % méně oxidu uhličitého než při chovu lososů na farmách.„Většina firem používá k výrobě ‚rybích‘ produktů stávající postupy a suroviny, například rozmixovanou sóju. Touto cestou jsem jít ale nechtěl. Chtěl jsem vytvořit něco úplně jiného, a dosáhnout tak další úrovně kvality. Uvědomil jsem si, že k tomu potřebuji novou technologii,“ vysvětlil Robin Simsa, zakladatel Revo Food, v rozhovoru pro online magazín Refresher.

Plátky lososa z 3D tiskárny na černém podkladu Revo Food

Na kolik veganský uzený losos přijde?

Výrobek pod názvem Revo losos se již dá koupit i na našem trhu. Filety porcované na tenké plátky mají oranžovou barvu a chutí poměrně věrně připomínají klasického uzeného lososa. V jejich složení najdete především hrachový protein, dostatečné množství omega 3 mastných kyselin je doplněno pomocí lněného či řepkového oleje. Balení o hmotnosti 80 g stojí kolem 159,90 Kč (kilo tedy nějakých 1 999 Kč). Start-up má podle svých slov v budoucnu zálusk i na tisk dalších produktů, například veganských krevet.

Kde teď nakoupíte filety v akci?

Ani tuňák moře nepotřebuje

Koupit se u nás rovněž dají veganské alternativy dalších mořských ryb, oblíbený je především tuňák. Pod názvem Vuna (z anglického spojení slov „vegan tuna“) ho nabízí značka Garden Gourmet. Rostlinná alternativa tuňáka z konzervy je založena zejména na hrachových a pšeničných bílkovinách a 175g balení vyjde na 119 Kč (kilo v přepočtu na 685 Kč).

Svou plant based novinku vyrobenou ze sójové bílkoviny nedávno představila i značka Franz Josef Kaiser – Vegan Tuna se prodává ve třech ochucených variantách (s příchutí citronu a pepře, rajčat a bazalky, nebo chilli a česneku) a konzerva svým designem připomíná klasické tuňáky, na které jsme od této značky zvyklí. Cena je navíc velmi podobná, veganská alternativa tuňáku Franz Josef vyjde v obchodech na 49,90 Kč (za 110 g), v akci na 34,90 Kč.

Tortilla s tuňákem, bylinkami a zeleninou Antonina Vlasova / Shuttertsock.com

Polovina sýrů na pultech bude veganská

Nevyhnutelná je rostlinná revoluce i podle původem francouzské společnosti BEL Sýry, která u nás vyrábí mléčné produkty značek Smetanito, Želetava, Kiri nebo Veselá kráva. Jak zástupci společnosti přednesli na již zmíněné konferenci, v budoucnu by měly polovinu sýrů z jejich produkce tvořit rostlinné alternativy. Cenové konkurence se přitom nebojí. Podle společnosti postihuje inflace především živočišnou výrobu, což postupně snižuje cenový rozdíl mezi klasickými a rostlinnými výrobky. Příznivějším cenám s nálepkou „vegan“ by měla napomoci i rozvíjející se masová výroba.

Ani mlsání se meze nekladou

„Jsme na začátku, musíme edukovat spotřebitele. Prodej tvoří jedno procento celé mléčné kategorie, je to hrozně málo. Dlouhodobě ale máme cíl přiblížit se k 50 procentům celkového objemu výroby sýrů,“ přiblížil záměr Martin Čermák, generální ředitel Bel Sýry pro ČR, Rumunsko, Polsko a další země a vysvětlil, že taková revoluce bude možná řádově až za desítky let.

Smějící se žena si v obchodě vybírá zatavený sýr Robert Kneschke / Shutterstock.com

Foie gras ze zkumavky? Jediné řešení!

Přímo ve Francii potom řeší v současné době další problém. Oblíbená zdejší lahůdka – ztučnělá játra hus a kachen – se stávají nedostatkovým zbožím. Francouzský start-up Gourmey, který se doposud zabýval kultivací masa, se rozhodl vzít si pod křídla i tuto delikatesu a začal foie gras pěstovat v laboratoři z kachních buněk. V budoucnu by se tak mohlo Francouzům dostat jejich oblíbených jater bez nutnosti vykrmování a porážení drůbeže.

Oslavte blížící se svátek sv. Martina se vším všudy

Jak je tomu i u ostatních podobných start-upů, nejtěžší překážku před uvedením potraviny do obchodů představuje nutné schválení regulačními orgány, které jsou všeobecně v Evropě mnohem přísnější než například ve Spojených státech, kam by mohla foie gras ze zkumavky dorazit již v rámci několika měsíců. Následovat by měl asijský trh, Francouzi i zbytek Evropy si tak budou muset ještě nějakou chvíli počkat.