Kozí sýr je žádaná superpotravina. Jaké má výhody oproti kravskému?

Kozí sýr a bylinky Thomas Ramsauer / Shutterstock.com

Sýr je lahodnou potravinou, kterou si vychutnáváme v mnoha podobách, ať už ve zdravém salátu nebo obalovaný s hranolky. Jelikož je vyrobený z mléka, je plný mnoha důležitých živin. Zatímco většina lidí konzumuje jen sýr z kravského mléka, často se zapomíná na kozí sýr, zejména kvůli ceně a horší dostupnosti. Je to ale škoda, protože oproti kravskému je mnohem výživnější, a podobě jako u oslího mléka, i toto má blízko ke složení mateřskému. Představíme si rozdíl ve srovnání s kravským mlékem a důvody, proč ho mnozí označují za superpotravinu.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Není sýr jako sýr

Myslíte si, že jsou si všechny sýry podobné? Jsou mezi nimi značné rozdíly. Kozí sýr je například srovnatelně méně kalorický než kravský, proto je ideální pro každého, kdo si hlídá váhu. Je také bohatší na minerály, obsahuje nižší hladinu sodíku, má méně škodlivou kaseinovou variantu, méně cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Stejně jako jiné odrůdy sýrů, tak i kozí je dostupný v různých typech a texturách. Můžete koupit čerstvý, který je potřeba rychle zužitkovat, ale i uleželé sýry, které mají pevnou texturu a delší trvanlivost. Podle textury mohou být měkké, poloměkké, pevné i tvrdé.

Na který sýr v akci máte chuť?

Jak kozí sýr koupit a kolik stojí?

Nejlepší volbou je návštěva kozí farmy, farmářských trhů nebo specializovaných obchodů, kde koupíte kozí sýr v nejvyšší kvalitě přímo u zdroje. Můžete ho dnes už pořídit i v běžných obchodech, ale většinou ne čerstvý nebo ne v takové kvalitě. Menší producenti obvykle dokáží nabídnout BIO kvalitu a etické podmínky pro chov koz, byť za vyšší cenu.

Jeho cena se liší podle toho, jestli jde o čerstvý nebo uzrálý sýr, případně sýr s různými dalšími ingrediencemi. U čerstvého se cena pohybuje obvykle od 50 až po 150 Kč za 100 gramů. U uleželých sýrů předních značek to může být i více než dvakrát tolik. Může se to zdát jako vysoká cena, ale je třeba myslet na to, že na výrobu 1 kilogramu sýra je zapotřebí 10 litrů kozího mléka. Zatímco kráva dá za den i 40 litrů mléka, dojná koza jen kolem 5 litrů.

Kozí sýry s různou texturou pilipphoto / Shutterstock.com

Co udělat z kozího sýra?

Použití je stejné jako u kravského sýra. Pokud chcete využít všech jeho nutričních výhod, je pochopitelně nejzdravější čerstvý. Nejlepší volbou je zdravý salát s nakrájenými kousky čerstvého sýra. Měkký sýr si můžete namazat na chleba. Pevnější kozí sýr je také skvělou chuťovkou, kterou si lze vychutnávat za všech příležitostí. Zkusit můžete třeba kozí sýr s pepřem, pistáciemi a další kombinace. Stejně jako u jiných druhů sýrů i kozí si můžete vyrobit doma svépomocí, ale vzhledem k ceně kozího mléka a pracnosti celého procesu je výhodnější koupit si už hotový produkt, u kterého máte jistotu, že jde o ideální výsledek vysoké kvality.

4 výhody kozího sýra nad kravským

Proč byste měli kromě kravského sýra používat i kozí? Co dává kozímu sýru přednost a dělá z něj zdravější alternativu? Odpovědi leží v jeho biochemickém složení a účincích, které má na vaše tělo.

1. Má méně nasycených tuků a cholesterolu

Kozí sýr je nízkotučnou alternativou k běžnému sýru. Má krátké a středně velké řetězce mastných kyselin, jako je kyselina kapronová, kaprylová a kaprinová, které jsou snadněji stravitelné. Poloměkký kozí sýr obsahuje 78 mg cholesterolu na 100 g, zatímco sýr čedar má 100 mg. S kozím sýrem snížíte hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocnění a poškození jater. Nahromaděné deriváty cholesterolu působí na volné radikály a způsobují poškození vašich životně důležitých orgánů.

Dojení kozy Iryna Inshyna / Shutterstock.com

2. Má nižší hladinu sodíku

Doporučený příjem sodíku pro průměrného dospělého jedince je 2300 mg denně, ale je lepší ho omezit pod 1500 mg denně. Nadbytek sodíku může vést k smrtelným stavům, jako je hypertenze, ischemický záchvat a selhání ledvin. Na druhou stranu nedostatek soli ve stravě je také stejně nebezpečný. Pokud jste milovníky sýrů, jistě vás potěší, že kozí sýr má pouze 416 mg sodíku, zatímco strouhaný parmazán má zhruba 1800 mg na 100 g.

3. Obsahuje méně škodlivou variantu kaseinu

Kasein je nejhojnější bílkovinou v kravském a kozím mléce. Významným dílem také přispívá k obsahu bílkovin v sýru. Bylo zjištěno, že varianta kaseinu v kravském sýru spouští diabetes 1. typu a inzulínovou rezistenci. Kozí sýr má ale jinou variantu kaseinu – A2 beta-kasein. Spolu s vyšším obsahem vápníku, 886 mg na 100 g, vás může ochránit před cukrovkou a zvýšit citlivost na inzulín.

V kozím sýru se ukrývá spousta vitamínů jako v doplňcích stravy v akci

4. Je bohatý na vitamíny a stopové prvky

Přestože pochází od drobného a skromného býložravce, kozí sýr obsahuje více minerálů a vitamínů než kravský sýr. Zvyšuje také vstřebávání těchto prvků z potravních zdrojů. Zejména je bohatý na vitamíny A, K, riboflavin, folát a niacin, které udržují zdraví kostí a exoskeletu a pomáhají při syntéze červených krvinek a srážení krve. Je nejlepším zdrojem látek, které si vaše tělo nedokáže vyrobit, ale jsou nezbytné pro výživu. Stopové prvky, jako je fosfor, hořčík, vápník, železo a měď, zajišťují hladké fungování enzymatických procesů, syntézu a aktivaci těchto enzymů, hormonů a dalších kofaktorů.

Pokrm s kozím sýrem Nataliia Leontieva / Shutterstock.com

Výrazná chuť i zdravotní přínosy

Kozí sýr je lahodný, má výraznější chuť a bohatý nutriční profil. Je k dispozici v různých texturách a příchutích. Je hypoalergenní a nejlépe vyhovuje těm, kteří jsou alergičtí na kravský sýr. Kromě toho může zlepšit pocit sytosti a pomoci při hubnutí. I když je dražší než kravský sýr, může zajistit spalování zbytečného tuku. Je lehce stravitelný a rozhodně byste ho měli přinejmenším ochutnat a zvážit jeho zařazení do vašeho jídelníčku.