Husa v akci zdražila o více než 100 %. V akčních letácích loni stála 84 Kč, letos to je už 184 Kč

Talíř pečené husy se zelím a knedlíky Marian Weyo / Shutterstock.com

Pokud každý rok slavíte svátek sv. Martina s talířem pečené husy, zelím a knedlíkem, můžete být letos zklamaní. Její cena oproti loňsku vzrostla více než dvojnásobně. Víte, kolik za ni v průměru zaplatíte a za jakou cenu se dá nakoupit nejlevněji? Poradíme, do kterých obchodů pro ni zajít i jaká je cena jejích alternativ, jako je kachna či krůta.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Za husu si připlatíte více než dvojnásobek

Ceny všech potravin stále rostou a zdražování se bohužel nevyhýbá ani svátečním pokrmům. S nadcházejícím svátkem sv. Martina to jde dobře sledovat na cenách hus – oproti loňsku se jedná o zdražení o 119 %.

Zatímco za rok 2021 se její průměrná akční cena za kilogram pohybovala kolem 84 Kč, letos to již bylo kolem 184 Kč. Ještě před dvěma lety jste přitom mohli narazit i na třetinovou částku, nejnižší cena zaznamenaná na portále Kupi.cz byla 64,90 Kč.

Až do letošního roku šlo navíc o neustálý pokles – zatímco před deseti lety stál kilogram mražené husy v akci kolem 120 Kč, v roce 2017 to bylo již jen 79,90 Kč. I proti minulosti si dnes tudíž výrazně připlatíte.

Talíř pečené husy se zelím a knedlíky UrbanRadim / Shutterstock.com

Bez akce vás vyjde i na 250 Kč – kde se ji vyplatí koupit?

Pokud se chystáte oslavit sv. Martina se vším všudy, dopředu si naplánujte, kam vyrazíte na nákup. Bez akčních slev by vás totiž cena husy mohla zaskočit – aktuální cena bez akce je až 249 Kč.

Nejnižší cenu momentálně nabízí například řetězec Globus – za 1 kg mražené husy v něm zaplatíte 169,90 Kč. Husu, nicméně bez akce, má v nabídce i Lidl, v němž ji nakoupíte za 229 Kč.

A co k ní? Vyberte si zelí v akci

Nezapomeňte na přílohu, naplánujte si nákup

K poctivé pečeni určitě nemůžete podávat hranolky či rýži – základem je knedlík a zelí. Pokud tedy vyrazíte na lov hus v akci, naplánujte si, kam zajít i pro tyto suroviny.

Využijte k tomu nákupního rádce Kupi.cz, na němž si z pohodlí domova porovnáte, ve kterých obchodech pořídíte celý sváteční oběd nejlevněji. A pokud vám současné akce na husy nevyhovují, pohlídejte si je – jednoduše si u nich zapněte oznámení, které vás upozorní na nové zlevněné kousky ve vaší lokalitě. Kam se teď tedy vyplatí zajet?

  • Nejlevnější kysané zelí teď nabízí Penny Market – za 500 g zde dáte 8,90 Kč. Zelí značky Andaco také seženete v Globusu za 10,90 Kč a za stejnou cenu ho nabízí i Kaufland.
  • Pro bramborový knedlík navštivte například Lidl, kde ho koupíte v ceně 24,90 Kč za 500 g. V ceně 24,90 Kč za 700 g zde najdete i knedlík houskový. A pokud se chcete rozšoupnout, vsaďte na knedlík karlovarský – v nabídce ho teď má třeba Kaufland (44,90 Kč / 500 g) či Billa (29,90 Kč / 500 g).
Žena si vybírá drůbež v chladicím boxu v supermarketu l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Místo husy pečené kuře či kachna? I jejich ceny šly nahoru

Nechcete utrácet jmění za pečenou husu? Bohužel, ani nákupem jejích alternativ si moc nepomůžete. Podívejte se, o kolik zdražila ostatní drůbež:

Kuře

Mražené kuře v akci už prakticky neseženete pod cenou 50 Kč – tolik přitom průměrně stálo ještě loni. Letos v březnu pak jeho cena vzrostla o cca 10 Kč, v červnu o dalších 15 Kč a v červenci už se pohybovala kolem hranice 99,90 Kč za kilogram. I nyní v listopadu je cena podobná, nákupem v akci však naštěstí lze průměrně ušetřit kolem 30 %.

Nestíháte vařit? Mějte oběd bez práce

Kachna

Oblíbená náhrada sváteční husy také provětrá vaši peněženku, a akce na ní jsou navíc vzácnější než dříve. Pokud na ně narazíte, budou se pohybovat kolem částky 90 Kč za kilogram. Dva roky zpátky bylo přitom standardem platit za kachnu ve slevě kolem 50 Kč.

Rozdíl skoro nepoznáte – sáhněte po kachně v akci

Krůta

Pokud vás kuře ani kachna neláká, můžete vsadit na tuto leckdy opomíjenou variantu – mraženou krůtu v akci nyní seženete za cenu 99,90 Kč / 1 kg. Minulý rok byla její cena o 10 Kč nižší, na druhou stranu se však v akci nabízela až v průběhu prosince.

Muž v zástěře připravuje pečenou husu KarepaStock / Shutterstock.com

Nezkazte si svátek – jak na tu nejlepší pečenou husu?

Pokud máte suroviny nakoupené, nezbývá nic víc, než uvařit ten nejlepší sváteční oběd. Nezapomeňte během vaření dodržet správné zásady, aby bylo maso křehké a šťavnaté:

  • Maso z mrazáku do trouby rozhodně nepatří – dejte mu čas a zahajte rozmrazování pár hodin předem. Předejdete tím teplotnímu šoku.
  • Základem je dlouhé pečení při nízké teplotě – i doba přes 10 hodin je zcela v pořádku. Maso stačí průběžně přelévat výpekem, ani méně časté otvírání trouby mu však neuškodí.
  • Před koncem pečení teplotu zvyšte – zhruba hodinka v troubě na 180 °C zajistí křupavou a zlatou kůrčičku.
  • Zapomeňte na experimenty, držte se osvědčeného koření na husu patří sůl a kmín. Pro ozvláštnění chuti nicméně můžete zvolit i ovoce, nejlépe jablka či švestky.