Obyčejné potraviny bohaté na probiotika. Máte je ve svém jídelníčku?

Kvašené zelí, kyselé okurky, kváskový chléb, kombucha, kimči, hrášek, cottage a další probiotické potraviny Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Střevní mikrobiota, prospěšné bakterie, osa střevo–mozek. To jsou termíny, které v poslední době bývají velmi skloňované nejen mezi profesionály zabývajícími se výživou, ale i mezi širší veřejností. Není totiž žádným tajemstvím, že zdravý střevní mikrobiom hraje důležitou roli nejen pro dobré fungování našeho trávení a správné vstřebávání živin, ale také pro silnou imunitu. Právě ve střevě totiž žije až 70 % našich imunitních buněk. Víte, jak se o vlastní mikrobiom starat a proč je důležité hlídat si, aby ve vaší stravě bylo dostatek probiotik a prebiotik?

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Střevní mikrobiota je unikátní soubor mikroorganismů, které obývají střeva každého z nás. V trávicím traktu žije zhruba stejné množství bakterií, jako máme v těle buněk.

Vzhledem k tomu, o jak složitý ekosystém jde, neexistují na světě dva jedinci s jeho totožným složením. Jeho rozmanitost totiž závisí nejen na stravě a životosprávě, ale také pohybu a například i lécích, které užíváme.

Myslete na své zdraví a pořiďte probiotika v akci

Říká se, že střevní mikrobiota je v podstatě dalším samostatným orgánem v lidském těle. Váží zhruba půl kilogramu a její složení ovlivňuje nejen naše trávení, ale také celkové zdraví, a to nejen proto, že až 70 % imunitních buněk žije právě v našem střevě. Ve vědeckém světě na toto téma neustále probíhají výzkumy a studie.

Stejně jako pečujeme o zdraví svých zubů, očí, srdce i dalších částí těla, měli bychom se starat i o zdraví svých střev. A právě s tím nám pomohou probiotika. Jejich suplementací – a ještě lépe konzumací probiotických potravin – totiž můžeme zvýšit množství prospěšných bakterií ve střevě.

Miska s bílým jogurtem, na které je položená lžíce s probiotiky v kapslích Helena Nechaeva / Shutterstock.com

Hlídejte si složení stravy

Při hubnutí nebo nabírání svalů je zcela přirozené, že si lidé hlídají stravu. Řeší, zda mají dostatek bílkovin či jestli to nepřehání s tuky nebo jednoduchými cukry. Už jste ale někdy přemýšleli o tom, jak podpořit zdraví své střevní mikroflóry? Probiotika můžeme najít v řadě potravin, které se dají koupit v běžných obchodech, případně se prodávají v lékárně jako doplněk stravy.

Než ale sáhnete po doplňcích stravy, které se většinou doporučuje brát hned ráno na lačno, asi 15 minut před prvním jídlem (právě tak se totiž velmi rychle dostanou do trávicího traktu, kde mohou konat svou funkci), zkuste do jídelníčku zařadit potraviny s přirozeným obsahem probiotik. Mezi tyto produkty patří především zakysané mléčné výrobky a fermentované potraviny.

Top potraviny s obsahem probiotik

  • mléčné výrobky: kefír, kefírové mléko, zákys, acidofilní mléko, jogurty s probiotickými kulturami, zrající sýry
  • kvašená zelenina (zelí, okurky, mrkev) – fermentovat lze v podstatě kteroukoli zeleninu
  • tempeh, miso pasta, fermentované obilné kaše
  • kombucha, tibi limonáda (tzv. vodní kefír)
  • kváskové pečivo
Šest zavařovacích sklenic s kvašenou zeleninou Sentelia / Shutterstock.com

U potravin, které přirozeně probiotika obsahují, je ale nutné dát pozor na jejich případnou tepelnou úpravu. Zdraví prospěšné bakterie totiž vysokými teplotami zahubíte a svému střevu jich pak už moc nedodáte. Stejně je nutné hlídat i obsah přidaného cukru a dalších aditiv.

Prebiotika a probiotika se doplňují

Neméně důležitou složkou naší stravy by ale měla být také prebiotika, která jsou zjednodušeně řečeno potravou pro probiotické bakterie. Bývají to většinou sacharidy, jež podporují množení oněch prospěšných bakterií v našem střevě.