Toužíte po zdravé střevní mikroflóře? Vyzkoušejte pití kefíru: 1 litr týdně umí divy

Kefír má mnoho blahodárných účinků Canva

V dnešní době na náš organismus ze všech stran útočí nejrůznější škodliviny, a proto není divu, že to občas odnese i náš žaludek a střeva. Jedním ze způsobů, jak si v nich zajistit dobré prostředí, je podle odborníků pití kefíru. Co je na tomto mléčném nápoji tak úžasného?

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Co je kefír vlastně zač?

Kefír je mléčný nápoj, který vzniká kvašením kefírových zrn. Mezi látky, které se v nich nacházejí, patří například prospěšné bakterie Lactobacillus acidophilus či Bifidobacterium bifidum a bakterie mléčného kvašení.

Ty pomáhají ve střevech vytvořit prostředí, které odpuzuje škodlivé bakterie, čímž se zvyšuje odolnost těla vůči chorobám, nájezdům nezdravých toxinů a také oslabení organismu v obdobích stresu. Po vypití kefíru se navíc uvolňuje i svalové napětí v našem těle, a tím nám tento zkvašený nápoj pomáhá celkově regenerovat.

Pro maximální pozitivní efekt se vyplatí pít týdně litr kefíru (v několika menších dávkách). Jakmile začnete, dejte svému tělu nějaký čas na to, aby si na nové baterie zvyklo a hned to s jeho konzumací nepřehánějte. Sice je označovaný jako superpotravina, ale všeho s mírou. Díky jeho vlastnostem navíc mohou tento mléčný produkt pít i lidé s intoleranci laktózy, kteří v jiných případech trpí žaludečními potížemi.

Kefír prospívá především dětem – jejich zdraví i rostoucí kosti jej ocení Canva

Jak kefír prospívá vašemu tělu?

Kromě střev a žaludku má kefír blahodárné účinky i na mnoho dalších oblastí a systémů v našem těle.

  1. Pokud často trpíte nemocemi, vyplatí se vám pít kefír pro jeho vliv na imunitní systém a antibakteriální vlastnosti.
  2. Jde o vynikající zdroj vápníku, který buduje a posiluje vaše kosti. Probiotika v něm obsažená navíc pomáhají vstřebávání vápníku i dalších živin – výhodný je tedy především pro děti, kterým se kosti teprve vyvíjí.
  3. Naopak ve stáří je dle mnohých pro zdraví rozhodující silný organismus a dobrá, zdravá mikroflóra – kefír tedy lze vnímat i coby prostředek podporující dlouhověkost.
  4. Kefír by měli pít i ti lidé, kteří trpí alergiemi – ty jsou totiž často způsobeny špatným bakteriálním prostředím v organismu. Právě s tím si však kefír dovede poradit.
  5. A podle nových studií pomáhá tento mléčný nápoj i na zpomalování a prevenci nádorových onemocnění.
Máloco pomůže vaší střevní mikroflóře tak moc, jako poctivá dávka laktobacilů Canva

Jak jej využít pro krásu?

Nejen pro zlepšení vnitřního prostředí organismu se kefír hodí – využijete jej i pro kosmetické účely, a to v podobě kefírové masky na vlasy, která pomůže lidem se suchými kořínky. Díky jejímu používání totiž docílíte jejich ideální vlhkosti.

Aplikovat byste měli masky každý týden po dobu 2 měsíců. Celkové zvlhčení vlasů byste měli pozorovat už po 2 týdnech – vlasy budou poddajnější a půjdou lépe rozčesat. A nanášet kefírovou masku lze i na pokožku, která potřebuje pravidelně zvlhčovat.