Vyrobte si levnou domácí aviváž, která voní pokaždé jinak

Vyrobte si domácí prací gel nebo voňavou aviváž za pár korun Canva

Chcete si vyzkoušet výrobu domácí drogerie? S našimi návody to bude hračka. Levně a ekologicky lze vyrobit třeba prací prostředky. Aby vaše prádlo zářilo čistotou a krásně vonělo, můžete si připravit vlastní prací gel. Pokud preferujete měkké a poddajné textilie, vrhněte se také na přípravu aviváže. Pojďme na to!

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Výroba domácí drogerie kosmetiky je nejen levná, ale především zábavná a účinná. Ušetří vám čas strávený nákupy i peníze. Domácími přípravky navíc můžete potěšit své blízké – hezky zabalené překvapí jako praktický dárek. 

Domácí prací gel snadno a rychle

S domácím pracím gelem vás bude praní bavit – vždyť vyperete ve vlastním! Jeho výroba je přitom velmi jednoduchá. Na 10 litrů pracího gelu budete potřebovat:

  • kostku mýdla na praní (cca 200 g – Jelen, Marseillské mýdlo – vyjma olivového)
  • práškovou prací sodu (100 až 150 g)
  • kbelík o objemu min. 10 l
  • nádobu na prací gel 
  • horkou vodu

Jak na to?

Prací mýdlo nastrouhejte nahrubo a vsypte do kbelíku. Rozmíchejte jej s částí horké vody a postupně dolévejte za stálého míchání. Při míchání přidejte také prací sodu a dolijte do objemu 10 l, tedy do plného kbelíku (pokud má odpovídající objem).

Umíchaný gel tekutější konzistence nechte v chladu odležet do dalšího dne. Výsledná konzistence by měla být hustá a gelovitá. Po vychladnutí pak přichází na řadu volitelný krok – vůně. Chcete-li prací gel provonět, přidejte několik kapek oblíbeného esenciálního oleje.

A jak gel používat? Dávkujte jej přímo do bubnu pračky – ideální množství je 250 až 500 ml podle potřeby – aby vaše prádlo bylo voňavé a dokonale čisté.

Marseillské mýdlo je výborný pomocník pro výrobu domácího pracího gelu Canva

Vůně čistého prádla

Jestliže milujete měkké a hebké prádlo, které provoní celý váš domov, pak vás možná zaujme výroba domácí aviváže. Je přírodní, ekologická a voní přesně tak, jak si přejete. Na její výrobu budete potřebovat:

  • díl vody
  • díl bílého octa
  • vonný olej

Jak na to?

Vodu s octem smíchejte v předem připravené nádobce. Do směsi přidejte několik kapek vonného esenciálního oleje – skvěle se hodí levandule, pomeranč nebo ovocná máta. Vůně by měla být 100% přírodní, vybírejte tedy skutečně kvalitní éterické oleje.

A jak domácí octovou aviváž používat? Dvě polévkové lžíce vystačí na celou pračku. Přidávejte do části zásuvky, která je určena na aviváž – zkrátka tak, jak jste zvyklí. Výsledek vás zaručeně překvapí – měkké a příjemné prádlo, které krásně voní a snadno se žehlí.