Co všechno se dá připravit z rýže? Ledasco. Například rizoto, rýžový nákyp, mléčná rýže. Tato surovina má totiž v kuchyni široké využití. Víte však, k čemu všemu se dá použít i jinde?
Všimli jste si někdy zrnek rýže v solničce? Kdepak, ta zrnka se tam nedostala omylem, ale zcela záměrně.
Sůl má totiž tendenci se shlukovat v důsledku působení vzdušné vlhkosti. Taková reakce jistě není v solničce žádoucí, a proto se do ní přidává pár zrnek syrové rýže, které přebytečnou vlhkost ze vzduchu vstřebají, a zrnka soli se tak neslepí.
Ofouklo vás venku? Není se čemu divit, počasí je na podzim obzvláště zrádné. Chvíli hřeje sluníčko a hned na to, abyste se soukali do teplého svetru a kolem krku omotávali super teplou šálu.
Najděte si doma nějakou bavlněnou látku a vystřihněte ji do tvaru obdélníku. Látku přeložte podélně na půl a sešijte ji ze dvou stran. Nasypte dovnitř zrnka syrové rýže, poté polštářek sešijte. A nyní stačí jen vložit jej do mikrovlnné trouby a nahřát.
Polštářek s rýží je ideální také v případě, když to přeženete se cvičením v posilovně, a potřebujete svaly naopak zchladit. Na rozdíl od nahřívání v mikrovlnné troubě, které trvá jen chvilku, je však potřeba jej nechat v mrazáku i několik hodin.
Vázy anebo karafy s úzkým hrdlem a širokým dnem jsou tak krásné! Ale jak je vyčistit zevnitř? Kartáč na nádobí není zcela ideální a ruku tam samozřejmě nestrčíte. I s tímto zdánlivě neřešitelným problémem si dokáže rýže hravě poradit.
Naplňte vázu teplou vodou (ne horkou, ať vám nepraskne), přidejte pár kapek přípravku na mytí nádobí, tři polévkové lžíce octa a cca 150 gramů rýže (v závislosti na velikosti nádoby můžete přidat, či ubrat). Poté nádobou krouživě pohybujte – rýže dno krásně vyčistí.
Stává se to. Mobil s sebou nosíme úplně všude. Občas se tedy může stát, že vypadne ze zadní kapsy kalhot do mísy.
Některé dnešní mobilní telefony jsou již voděodolné do určité hloubky. To, jestli mezi ně patří i ten váš, poznáte podle IP kódu (ingress protection). Pokud však váš přístroj tuto vlastnost postrádá, ihned jej zbavte všech obalů a ponořte na několik hodin do misky či sáčku se syrovou rýží. Rýže totiž absorbuje vlhkost i z telefonu.
Ještě účinnější je ale vysoušedlo silikagel (dobře známé kuličky oxidu křemičitého, které najdete v malém pytlíčku například v krabici od bot, aby pohlcovaly vlhkost). Silikagel do sebe zvládne vtáhnout cca 20 % své hmotnosti. Takové vysoušedlo však doma běžně asi nemáte, kdežto rýže je základní surovinou v kuchyni, kterou kupujeme i do zásoby.
Máte strach, že vám zreziví pracovní nářadí? Třeba takové nůžky do vinohradu. Používají se jen v kratičkém období v roce, a pak na ně dlouho ani nesáhneme. Není tedy divu, že vlivem vlhkosti vzduchu mohou zrezivět. Nic se jim však nestane, pokud je umístíte do nádoby s rýží. Vlhkost, která by mohla nůžkám ublížit, rýže velmi účinně pohltí.
Milujete kávu? Potom si ji možná melete v mlýnku. Pro milovníka kávy je totiž čerstvě umletá káva zkrátka slast. Horší už je to ale s jeho čistěním. Naštěstí je zde však rýže. Pokud ji nasypete do mlýnku na kávu a umelete, vyčistí se sám.
Rýže zvládne mlýnek na kávu vyčistit, a dokonce i nabrousit. A to platí nejen pro něj, ale také pro ostří mixéru.
Stačí, když nasypete rýži do mixéru a přibližně po dobu dvou minut budete mačkat pulzní tlačítko. Samozřejmě, že můžete nože mixéru vytáhnout a naostřit běžnými způsoby, případně koupit nové, ale toto řešení funguje také. Proč tedy dělat věci složitě, když to jde i jednoduše?
Za přírodní pleťovou vodu nemusíte platit stovky korun, snadno si uděláte vlastní. Už jste slyšeli o rýžové pleťové vodě?
Vezměte jasmínovou rýži a pořádně ji propláchněte, dokud nepoteče čistá voda. Takto z ní odstraníte nečistoty. Poté nechte syrovou rýži odstát ve studené vodě po dobu cca 30 minut. Pustí do vody vitamíny a minerály, díky kterým bude vaše pleť rozjasněná, svěží a pevnější. Rýžovou vodu skladujte v uzavřené nádobě v lednici.
Upozornění: Tato pleťová voda od jasmínové rýže převezme její typické aroma, které nemusí být každému příjemné.
Koupili jste nezralé ovoce? Žádný problém! Pokud je umístíte do mísy se syrovou rýží, dozraje opravdu rychle. Rýže totiž dokáže zadržet rostlinný hormon ethylen, díky němuž ovoce dozrává rychleji. A to samé platí i v případě, že ovoce vložíte do mikrotenového sáčku.