Velikonoce 2021: Nejasná otevírací doba obchodů krátce po lockdownu

Jak bude v roce 2021 vypadat otevírací doba obchodů? Canva

V běžné době by Velikonoce patřily mezi sedm českých svátků, během nichž zákon nařizuje ve vybraných dnech zavřít většinu velkých obchodů. Jenže v době pandemie, kdy nebývá do poslední chvíle zřejmé, co se bude dít další den, není nic jisté. Obchody jsou až na výjimky zavřené už nějakou dobu a jestli bude o Velikonocích možné nakoupit alespoň v super a hypermarketech, nevědí s jistotou ani sami prodejci.

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Kdy budou letos Velikonoce?

Velikonoce budou v roce 2021 nezvykle brzo, vycházejí už na samotný začátek dubna. Většinou bývá za první den Velikonoc považován Zelený čtvrtek, který letos vychází na 1. dubna, oficiální svátek to ale není.

Sváteční Velký pátek pak připadá na 2. dubna. Následují Bílá sobota (3. 4.), Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční (4. 4.) a druhý svátek na Velikonoční pondělí 5. dubna. Pouze jednoho z nich, Velikonočního pondělí, se ovšem týká plošné zavření i super a hypermarketů.

Otevírací doba je zatím nejasná

V tuto chvíli platí pro celé Česko přísná omezení volného pohybu a až na výjimky i zákaz cestování mezi okresy. Ještě následující dva týdny, až do 21. března, není dovolené navštěvovat příbuzné ani přátele, pokud se vyloženě nejedná o návštěvu nezbytnou.

Nouzový stav v celé zemi zatím platí do 28. března – a co bude dál, se zatím neví. Z předchozích zkušeností víme jen to, že o tom vláda rozhodne často ze dne na den.

Nejspíš i proto jsme ani my prozatím nedostali od zástupců super a hypermarketů víceméně žádnou určitou odpověď na otázku, jak bude letos vypadat jejich velikonoční otevírací doba. Třeba o Vánocích v roce 2020 nicméně měly velké obchody v nouzovém stavu výjimku.

Na Velikonoční pondělí musí mít ze zákona zavřeno všechny obchody nad 200 metrů čtverečních – tedy většina super a hypermarketů Canva

Co na to obchodní řetězce

Kaufland

Otevírací doba Kauflandu na Velikonoce by měla zatím vypadat tak, že prodejny budou zavřené jen na Velikonoční pondělí: „Během velikonočních svátků budou naše prodejny zavřené pouze na Velikonoční pondělí. V pátek budou otevřené dle standardní provozní doby," objasňuje za Kaufland Ivana Dvořáková, avšak dodává, že „v případě úpravy otevírací doby obchodů vládním opatřením budeme vydaná opatření plně respektovat."

Penny Market

Penny Market by jen nerad svým zákazníkům přislíbil něco, co by případně musel později vlivem opatření rušit a měnit. „S ohledem na současnou situaci je v tuto chvíli předčasné plánovat otevírací dobu na Velikonoce," sdělil Kupi.cz Tomáš Kubík z Penny Marketu.

Lidl

Otevírací doba Lidlu by se měla podobat té v Kauflandu. „V současnosti počítáme s uzavřenými prodejnami na Velikonoční pondělí. V ostatních dnech je plánovaná běžná otevírací doba," sdělil Tomáš Myler za Lidl.

Billa

Billa se rozhodla nevyužít možnosti ponechat své obchody otevřené na letošní Velikonoční pondělí. „Zaměstnanci našeho obchodního řetězce prožívají hektické období, které trvá už rok. Proto je naším primárním cílem ponechat jim možnost si vydechnout a načerpat síly do dalších dní,“ uvedla Dana Bratánková za Billu.

Zavřené zůstanou i prodejny na Letišti Václava Havla a na Hlavním nádraží v Praze. Výjimku tvoří pouze čerpací stanice Shell s konceptem Billa stop & shop, které zůstanou otevřené.

Globus

V Globusu s uvedením velikonoční otevírací doby zatím vyčkávají. „V tuto chvíli ještě ani my neznáme harmonogram otevírací doby. Prosíme o strpení, nyní na tom pracujeme," prozradila Kupi.cz Zuzana Králová za Globus ČR.

Albert

Nejistota kolem velikonoční otevírací doby panuje v tuto chvíli i v Albertu: „Interně si to ještě ujasňujeme. Situace je nejistá a stále jsme závislí především na rozhodnutí vlády," zaznělo z jejich PR týmu.

Od ostatních řetězců jsme zatím žádné odpovědi nedostaly. Pravděpodobně také vyčkávají na to, jak se bude epidemiologická situace v ČR dál vyvíjet

Velikonoční výslužku pro vaše malé koledníky vám na poslední chvíli doveze například Rohlík.cz Canva

Standardně by mělo být zavřeno jen na Velikonoční pondělí

Zákon o zavření větších prodejen se vztahuje pouze k Velikonočnímu pondělí 5. dubna, kdy by tedy měly být, stejně jako každý rok, zavřené i všechny obchody potravinových řetězců překračující plochu 200 m². Jejich menší prodejny mají možnost se rozhodnout, zda nechají na Velikonoční pondělí otevřeno, či nikoliv. O Vánocích 2020 měly takovou možnost i prodejny nad 200 metrů čtverečních. Zákon o prodejní době z roku 2016 to sice zakazuje, ve stavu nouze ale počítá s výjimkou.

O ostatních obchodech a prodejnách do 200 m², které by mohly mít v běžném režimu otevřeno či zavřeno podle vlastního uvážení, rozhodnou tou dobou platná vládní opatření.

Lékárny si mohou vybrat

Otevřené by ze zákona měly zůstat na Velikonoční pondělí jen lékárny, popřípadě další prodejny v nemocnicích, na letištích, nádražích a čerpacích stanicích. Kterých obchodů konkrétně se to bude týkat, záleží opět na vývoji epidemiologické situace.

Lékárny si tedy o tom, jestli budou mít kamenné prodejny otevřeno, rozhodují samy. „Naše EUC Lékárny – kamenné prodejny – budou mít na Velikonoční pondělí zavřeno. Výjimku tvoří dvě lékárny: EUC Lékárna Praha Počernická a EUC Lékárna Praha Šustova – ty mají nepřetržitý pohotovostní provoz," sdělila Kupi.cz Eva Pánová z EUC.

Online nákupy se budou rozvážet i na Velikonoční pondělí

Podle standardní otevírací doby pojedou i některé online supermarkety. Například Košík.cz nebo Rohlík.cz budou i na Velikonoční pondělí rozvážet objednané nákupy bez jakéhokoliv omezení. Pokud tedy nestihnete nakoupit před svátky, jídlo si klidně můžete nechat přivézt i v pondělí.