Cvičíte doma? Posilujte se správnými pomůckami podle těchto videolekcí a půjde vám to samo

Cvičit nemusíte jen ve fitness centru. S vhodným náčiním si vytvoříte kvalitní trénink i doma Canva

Otevření fitness center je stále v nedohlednu, ale léto se pomalu blíží, což mnohé z nás motivuje k tomu dostat se alespoň trochu do formy. S pomocí několika cvičebních pomůcek si zvládnete zařídit efektivní trénink i doma – a pak už postačí jen trocha té motivace, píle a trenér třeba z YouTube videa, a zdravé a silné tělo je na dosah. 

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Pohyb je velmi důležitý a uzavření sportovišť by nám v něm nemělo bránit – vedle procházek či běhání můžete být aktivní také doma. Co všechno k tomu potřebujete? A jaké náčiní vám pomůže snadněji a rychleji dosáhnout vašich cílů?

Jóguj online

Zajímavá videa, jak správně cvičit jógu, najdete na YouTube kanále Jóguj online – a to pro začátečníky, pokročilé i ty, které se zaměřují na konkrétní partie těla.

Podložka na cvičení

Při jakémkoli domácím cvičení se neobejdete bez podložky. Je totiž potřeba při kontaktu se zemí, ať už se jedná o protahování či posilování břicha. Správná podložka vám zajistí komfort a zamezí bolesti zad. Dbejte při jejím vybírání na správný povrch – ideální je takový, na kterém vám to nebude klouzat. 

Cena podložek se pohybuje zhruba od 300 do 2 000 Kč. U těch levnějších dochází již po krátkém užívání k loupání a po pár měsících jsou na vyhození, proto se vyplatí investovat do těch kvalitnějších, které vám budou sloužit dlouhou dobu.

  • Mezi oblíbené značky patří například Sharp Shape Microfibre travel mat, kterou koupíte na Alze, Mallu či od Aktin za 1 290 Kč.
  • Levnější, leč stále kvalitní podložku pořídíte také v Decathlonu, a to od značky Domyos za 849 Kč.

Zesílení se zátěží

Na YouTube kanále Škola síly naleznete videa, ve kterých vás odborníci naučí s kettlebellem správně cvičit.

Kettlebell

Jedná se o litinovou, ocelovou či cementovou kouli s madlem v různé hmotnosti od 2 až po 40 kg. Možností, jak kettlebell využít, je bezpočet, takže patří mezi nejuniverzálnější nástroje silového a kondičního tréninku.

Začátečníkům doporučujeme zvolit váhu do 5 kg, aby cviky nebyly spíše ke škodě než k užitku. Bohatý výběr kvalitních kettlebellů ve všech vahách najdete například na vybavenifitness.cz či sportago.cz.

Využití kettlebellu je opravdu široké a vaše cvičení posune na novou úroveň Canva

Ovládni švihadlo

Jak na správný a účinný workout se švihadlem vám ukážou kluci z YouTube kanálu Švihej!

Skvělá pomůcka na domácí kardio nebo jen zahřátí před posilovacím tréninkem. Nedoporučujeme ho však těm, kteří pod sebou mají nepříliš tolerantní sousedy. Nárazy ovšem určitě ztlumí vaše podložka na cvičení. Ujistěte se také, že na švihadlo máte doma dostatek místa a nehrozí, že zavadíte například o lustr. Využít ho nicméně můžete i na venkovní trénink.

Klasické cviky na doma s činkami navíc

Jak správně cvičit s činkami a inspiraci na nové cviky najdete na YouTube kanále Hanky Kynychové.

Činky a činkový set

Cviky s vlastní vahou jsou dobré, ale k nějakému většímu progresu vám příliš nepomohou. Proto je dobré silové cviky doplnit činkami. Nemusí se přitom vždy jednat o těžké váhy – pokud máte činky pouze jako doplněk ke kardiu, úplně vám bude stačit kilo či dvě.

Hmotnost vždy přizpůsobte vlastním možnostem a požadovaným cílům. Chcete-li se zaměřit na vyrýsování svalů, doporučujeme koupi činkových setů, se kterými si vždy zvolíte přesnou váhu pro daný cvik.

  • Na fubo.cz pořídíte Činkový set v kufru HMS SGG30 2x15 kg litina za 3 269 Kč.
  • Nastavitelný jednoruční činkový set inSPORTline IRONER 15 pak koupíte na insportline.cz za 3 890 Kč.
S posilovacími gumami můžete posilovat celé tělo nebo jen konkrétní partie Canva

Účinné domácí posilování

Posilování nejen s gumičkami najdete například na YouTube kanále Fitness007 či ladylab.cz.

Posilovací gumy

Tato pomůcka na fitness má široké využití a existuje jí více druhů. Jsou buďto dlouhé, pro zpestření silových cviků jako je mrtvý tah, anebo krátké na posilování nohou zejména pak sedacích partií. Jejich pořizovací cena je nízká a efektivita vysoká.

Gumy se dají využít kromě posilování také na zdravotní cvičení – záleží na tom, jak tuhou gumu si pořídíte. Jejich velkou výhodou je to, že dochází ke konstantnímu svalovému napětí, takže sval pracuje v každé fázi pohybu.

Foam roller

Neboli masážní válec se v poslední době těší opravdu velké oblibě – s tímto šikovným pomocníkem si můžete užít hlavně kvalitní masáž měkkých tkání. Vylepší ovšem i vaši celkovou stabilitu, flexibilitu, pohyblivost či prokrvení těla. Hodí se tedy k protahování i k zahřívání.

Masážní válec je skvělý k protahování, zahřívání, ale i ke stabilizaci těla Canva

Při výběru toho pravého válce berte v potaz především jeho tvrdost a velikost – může být hladký, nebo s výstupky, které promasírují zatuhlé svaly.

Posilujte rovnováhu

Různé cvičební sestavy na balančních podložkách naleznete na YouTube kanále HejbejseTV či Best Gym Horova.

Balanční podložky

Podložky najdete též pod názvem BOSU a využijete je zejména pro balanční a kondiční cvičení. Podporují schopnost rovnováhy a koordinace těla, jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé cvičence a jejich využití je široké.

Cena většiny balančních podložek je zhruba okolo 1 500 Kč a pořídíte je už téměř ve všech obchodech se sportovní výbavou.