Máte doma dusno? Vyčistěte vzduch! Interiérové vůně navodí pohodovou atmosféru a dezinfikují prostor

Tyčinkové difuzéry dlouhodbě příjemně provoní prostor. Canva

Svůj domov můžete vnímat všemi smysly, ovšem právě vůně je tou vizitkou, která se s ním pojí nejvíce. Pachy totiž vyvolávají nejsilněji různé asociace. Vykouzlete doma tu správnou atmosféru příjemnou a harmonickou vůní. Pomůžeme vám vybrat tu správnou a poradíme, jak ji co nejlépe šířit prostorem.

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Aromatizované svíčky

Svíčky jsou stále ideální možností, jak provonět místnost. Nejenže během okamžiku vykouzlí romantickou atmosféru, navíc protkají prostor vybranou vůní.

  • Volit můžete mezi těmi přírodními (např. sójový, palmový, kokosový a včelí vosk) či syntetickými (parafín).
  • Zdravější jsou samozřejmě přírodní svíčky s esenciálními oleji, ale jednou za čas vám neuškodí ani syntetická vůně.

Svíčky jsou skvělé pro dokreslení požadované nálady, vůně však většinou přetrvává především při jejich hoření. Pokud tedy chcete provonět interiér na delší čas, je potřeba vybírat z dalších možností.

Klasické i nadčasové osvěžovače

Co takhle pořídit svému domovu interiérový parfém? Jde o silnější osvěžovač vzduchu, který je vyráběn tradičními postupy. Výhodou bývá dlouhotrvající jedinečná vůně – a tak může váš domov vonět přesně tak osobitě, jak jen si budete přát.

Oblíbenou možností, jak osvěžit ovzduší nebo bytový textil, jsou v této době také dezinfekční osvěžovače vzduchu – nejen, že odstraňují bakterie, nýbrž také krásně osvěží místnost. A jak zvolit ten pravý? S ohledem na ostatní členy domácnosti, ale i příčinu zápachu – vybírejte takový, který i příčinu pachu spolehlivě odstraní.

Je čas na voňavý domov! Zvolíte aroma lampu, tradiční svíčky či moderní difuzér? Canva

Elegantní řešení pro náročné

Jedním z mnoha řešení, jak v interiéru povzbudit smysly a jednoduše jej provonět, jsou katalytické lampy. Stojí sice okolo 1 000 Kč, ale výsledek stojí za to – jsou totiž propracovaným designovým doplňkem, který díky nahřátí kamene uvolňuje vonné esence do vzduchu. Nepleťte si však tyto doplňky s klasickou aroma lampou, protože ta vyžaduje hoření svíčky.

Pokud si katalycké lampy zamilujete, bude se vám hodit především náhradní náplň. Její vůni vybírejte důkladně a nedejte na první dojem – pokud vám připadá výrazná, silná či omamná, pak je dost možné, že při delším používání u vás doma bude aroma příliš těžké a nakonec nežádoucí. Hodláte-li provonět domov, používejte raději jemnější vůně, abyste se vyhnuli bolehlavu.

Přírodní esenciální oleje

Pokud chcete svůj domov naplnit vůní, lze se vydat také přírodní cestou – a vsadit na esenciální oleje. Ty jsou získávány z rostlin a jejich částí destilací, jedná se tedy o 100% přírodní produkt. Jejich výhodou je využití v aromaterapii, která pomáhá při psychických i fyzických potížích. Můžete si tak snadno a rychle ulevit od migrény, napětí či nespavosti.

Esenciální olej je možné použít hned několika způsoby:

  • Při úklidu – stačí pár kapek přidat do vody, kterou vytíráte.
  • Uvolňování vůně prostřednictvím aroma lampy – olej se nakape do vody, následně je díky teplu svíčky uvolňována příjemná esence.
  • Elektrické difuzéry – krásné bytové doplňky, které nejčastěji pomocí ultrazvuku uvolňují příjemnou páru s vůní. V jediném kroku tak jemně zvlhčíte ovzduší, které navíc hezky voní.
Je libo špetku orientu? Vonné tyčinky dodají vašemu domovu vskutku jedinečnou atmosféru Canva

Tajemné kouzlo vykuřování

Přestože jde o starší způsob, možná jste se o něm už doslechli. Vykuřování. Nejde o nic jiného než o použití speciálních vonných směsí – od kadidla po vonná dřeva či vykuřovací směsi. Potřebujete jen uhlíky a vykuřovací pícku, případě praktičtější elektrickou kadidelnici.

A že vás láká orientální a jedinečná vůně? Pak je tu ještě jedno snadné a rychlé řešení – vonné tyčinky. Ne všechny jsou totiž těžké a nesnesitelné – sáhněte po těch přírodních a kvalitnějších, které rychle rozvinou svou vůni, aniž by ztěžkly nebo vám způsobily bolehlav. Jejich cena se sice pohybuje nad 200 Kč, avšak dlouhotrvající vůně jistě potěší – voňavý a harmonický domov je přece jen k nezaplacení.

Jak na domácí osvěžovač vzduchu

Namíchejte si vlastní a zdravý osvěžovač vzduchu – jeho příprava nezabere ani minutu, výdrž a efektivita však mnohé překvapí. Potřebujete:

  • oblíbený éterický (esenciální) olej
  • líh nebo Alpu 
  • převařenou vodu

Do malé lahvičky s rozprašovačem přidejte vodu, doplňte cca 40 kapek esence a lžíci lihu. Nelekněte se, při prvním jemném zamíchání ucítíte alkohol – jeho náznaky ovšem rychle odezní a zůstane jen požadovaná příjemná vůně. Výhody? Tímto způsobem (například pomocí levandulové silice) vykouzlíte osvěžovač domova, sprej pro snadné usínání, ale i odpuzovač hmyzu. Vyzkoušíte si jeho výrobu?

Čisté a svěží prádlo? I tím může být vaše domácnost provoněná Canva

I kvalitní aviváž dokáže zázraky

Milujete vůni vypraného prádla? Kvalitní aviváž opravdu provoní celý váš domov. Aby však vůně vydržela o kapku déle než bezprostředně po praní, pomohou vám nenápadné triky.

  • Přidejte pár kapek aviváže na papírové ubrousky, ty složte a položte na talířek nebo do misky – lze tak provonět třeba šatní skříň.
  • A když ubrouskem přetřete a vyleštíte umyvadlo či toaletu, potěší vás také dlouhotrvající vůně koupelny. 

Tip: Jak docílit dlouhotrvající vůně? Kromě běžných osvěžovačů či našich tipů můžete pořídit i elektrický vonný odpařovač do zásuvky, který uvolňuje vůni jemně, ale dlouhodobě. Stačí si vybrat při cestě do vaší oblíbené drogerie – prozkoumejte letáky drogerií Teta, dm drogerie či Rossmann na Kupi.cz.