I alergici mohou mít svého domácího mazlíčka. Dokonce i psa nebo kočku

I těžký alergik může mít doma mazlíčka Canva

Toužíte vy nebo vaše děti po domácím mazlíčkovi, ale stojí vám v cestě alergie? Nezoufejte. Existuje totiž celá řada zvířátek, které váš zdravotní stav komplikovat nebudou. Přinášíme vám jejich seznam spolu se základními informacemi o jejich péči.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Mnoho lidí se mylně domnívá, že za onou alergií stojí pouze zvířecí srst s roztoči. Na vině je však také pot zvířete, jeho sliny či kožní šupinky. Proto je důležité mít na paměti, že jistou míru alergenu může mít i bezsrsté zvířátko – před jeho pořízením si tedy vyzkoušejte, zda pro vás bude jeho chov bezpečný.

Bezsrsté morče nebo potkan

I mezi hlodavci se najdou druhy, které budou vhodné pro alergiky. Bezsrsté (setkat se lze také s označením skinny) morčátko ani potkan nevyžadují oproti svým chlupatým druhům žádnou zvláštní péči, potřebovat pro ně budete tedy hlavně dostatečně velkou klec, podestýlku, pítko a vhodné krmivo.

Morčata i potkani jsou velmi společenská, přítulná zvířata, která mají ráda pozornost. I na dobu, po kterou se jim nemůžete věnovat, je proto vhodné umístit klec do rušnější místnosti, aby nebyli příliš často úplně osamocení.

Činčila

Pokud toužíte po mazlíčkovi s kožíškem, činčila bude tou správnou volbou, jelikož alergie na její srst není příliš obvyklá. Jsou to mazlivá a hravá zvířátka, která ráda skáčou, takže bude vděčná za možnost proběhnout se i mimo klec. I v kleci by ale měla mít možnost většího pohybu.

Kromě samotné pořizovací ceny za klec, není chov činčily finančně náročný. Její jedinou nevýhodou je, že je převážně noční tvor, takže není vhodné umisťovat její klec do místnosti, kde spíte.

Želva je skvělým mazlíčkem, který toho ke spokojenému životu příliš nepotřebuje Canva

Terarijní a akvarijní společníci

Bezpečnou volbou i pro těžké alergiky zaručeně budou obojživelníci a plazi. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je substrát v teráriu, který má tendenci ve vlhkém prostředí časem plesnivět. Proto je třeba udržovat terárium čisté.

Zvolit můžete například ještěrku, chameleona nebo třeba žabky. Mezi nejčastější mazlíčky v teráriu patří želvy a hadi, v posledních letech se pak oblíbenci stávají také afričtí šneci.

Želva suchozemská a vodní

Želva je nenáročné zvířátko, kterému ke spokojenosti stačí opravdu málo. Nedělá žádný hluk a čištění terária je potřeba jen jednou za čas. Před jejím pořízením je ale nutné brát v potaz, že želvy bývají dlouhověké.

U vodní želvy je potřeba občas vyměnit vodu a je také náročnější co se krmiva týče. Zatímco ta suchozemská si vystačí prakticky jen se zeleninou, želva vodní má krmivo speciální a nepohrdne ani masem.

Had

Pro ty, kteří z nich nemají hrůzu, může být i had vhodným mazlíčkem. Jejich péče však už není tak snadná jako u želvy – různé druhy vyžadují speciální přístup, proto doporučujeme si vše předem nastudovat, aby had nestrádal.

Šneci

Ne ti klasičtí, které najdeme na zahradě, nýbrž Achatina – jedná se o velkého, afrického, suchozemského šneka, který může dorůstat až 20 centimetrů. Většinou se ovšem jejich délka pohybuje okolo 10 cm, takže nezaberou příliš prostoru. Ke spokojenému životu achatinám stačí menší terárium s vhodným substrátem a pravidelným rosením. Spokojí se se zbytky různé zeleniny a sépiovou kostí pro zdravou ulitu.

Africký šnek je v posledních letech oblíbeným mazlíčkem nejen pro alergiky Canva

Rybičky

S rybičkami se sice nepomazlíte, nicméně do vašeho domova přinesou krásu. Jejich pořizovací cena je nízká, výbava do akvária a speciální krmivo však úplně levné nejsou. V akváriu je také jednou za čas potřeba vyměnit vodu, takže jejich chov není zcela bez práce.

Na velikosti záleží

Výběr terária by se měl vždy odvíjet především od velikosti zvířete a prostoru, který pro spokojený život potřebuje.

  • Těm menším bude stačit třeba Diversa Terárium 30 × 25 × 25 cm, které na akva-tera.cz pořídíte za 648 Kč.
  • Pro větší jedince můžete na superzoo.cz pořídit speciální Repti Planet Terárium 60 × 45 × 45 cm za 2 699 Kč či Ante terarium s jednoduchým větráním 60 × 30 × 35 cm, který je na rostlinna-akvaria.cz za 1 069 Kč.

Kočky a psi vhodní pro alergiky

Mazlíčci v kleci, akváriu či teráriu sice udělají dětem velkou radost, přesto by však většina ratolestí měla nejraději doma pejska či kočičku. Naštěstí ovšem existuje i několik takových plemen, která jsou vhodná i pro alergiky.

Mezi ty nejběžnější patří čínský chocholatý pes nebo mexický naháč, u kočiček je to pak zejména Sphynx nebo Peterbald. Pokud trpíte vy či vaše děti jen lehkou alergií, můžete uvažovat také o plemenech psů, která nelínají – mezi takové patří třeba pudl, boloňský psík, teriéři nebo knírači.

I kočičku či pejska si může alergik domů pořídit Canva

Náročnější péče i úklid

Tyto zvířátka už samozřejmě vyžadují náročnější péči, kterou si ne každý může dovolit, proto jejich pořízení dobře zvažte. Počítat musíte také s častějším a důkladnějším úklidem – ten si však můžete značně ulehčit kvalitním vysavačem, který se postará o většinu alergenů.

  • Až 99,9 % mikrobů a bakterií bez použití chemie vás zbaví tyčový vysavač s parním mopem Rowenta CLEAN & STEAM REVOLUTION RY7757WH, který pořídíte na Mallu za 5 999 Kč.
  • Vhodný pomocník bude také bezsáčkový Ariete art 2753, který na Okay koupíte již za 2 099 Kč.
  • A pro opravdu dokonalý úklid lze sáhnout třeba po parním čističi a vysavači s vodní filtrací Polti VAPORETTO LECOASPIRA FAV20, který je na Alze za 9 990 Kč.