Víte, co udělat jako první, když vypadne proud? Postarejte se správně o domácnost bez elektřiny

Výpadky elektřiny hrozí v zimě více než v jiných ročních obdobích Canva

Venku mrzne až praští, chumelí a občas zafouká i docela silný vítr. Zničehonic pohasne a ztichne celá domácnost. Co teď? Jak se na takovou situaci připravit? Poradíme vám, jak postupovat a o co se starat, když vám doma vypadne proud.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Co dělat, když vypadne elektřina?

Zajistěte si zdroj světla

Ze všeho nejdříve byste si měli zařídit náhradní a dostatečný zdroj světla. Jako první po ruce bývá telefon – dnes už má zpravidla vestavěné světlo, takže máte na nějakou dobu vyhráno. Mějte ideálně po ruce také baterku s náhradními bateriemi. Při dlouhotrvající krizi pak najdou své uplatnění i svíčky.

Hodí se ukládat takové věci na jedno místo, na kterém se domluvíte předem – v případě náhlého výpadku pak budete rovnou vědět, kam jít. A pro jistotu si nachystejte do zásoby i jednu nabitou powerbanku.

Náhradní zdroj světla mějte na správném místě – baterku, svíčky a klidně i náhradní žárovku Canva

Zkuste zjistit víc o vzniklé situaci

Když už jste si zajistili světlo, snažte se přijít na to, co se stalo. Vypadl proud jen u vás, nebo se to týká i sousedních bytů či domů? Pokud vypadl jen u vás, pravděpodobně bude stačit nahodit pojistky. Může se ale stát, že se jedná o větší výpadek – v tom případě zavolejte na poruchovou linku vašeho poskytovatele elektřiny. I tu je dobré si pro jistotu zjistit předem a bez otálení uložit do mobilu – nikdy nevíte, kdy se může hodit.

Povypínejte spotřebiče

Pokud se bude jednat o větší výpadek, nepodceňujte jej. Aby se vám neponičily spotřebiče, vypojte je jako první ze sítě – nechcete přece, aby vám přestal fungovat počítač, mikrovlnka, televize nebo třeba trouba.

Zajistěte lednici

Jedním z nejkritičtějších spotřebičů je určitě lednička, popřípadě mrazák. Jak dlouho v nich vydrží potraviny bez elektřiny?

  • Moderní lednice a mrazáky už mají vyspělou technologii a vysokou izolaci, nemusíte proto ihned vše stěhovat na balkon.
  • Myslete na to, že v mrazáku se potraviny budou chladit i samy o sebe. Pokud jej tedy budete mít prázdný, dostane se na 0 °C zhruba za 4 hodiny. Pokud je plný, vydrží klidně i celý den.

Minimálně ze začátku nevíte, jak dlouho bude výpadek trvat – proto raději omezte přístup do lednice. Čím více budete dveře otevírat, tím více studeného vzduchu vyženete ven a dojde tak k rychlejší ztrátě chladu.

Když neteče teplá

V domácnostech, které mají ohřev vody vyřešen pomocí plynu, může vlivem výpadku nastat i to, že nebude téct teplá voda. Kotel zajišťující ohřev totiž nebude fungovat. Dokud tedy nebude problém vyřešen, nebudete ji moci používat. Jestliže bydlíte v místech, kde jsou výpadky běžné, popřemýšlejte nad záložním zdrojem vody.

Oprava elektřiny svépomocí? Pokud není problém v pojistkách, raději se do ničeho sami nepouštějte Canva

Tipy na černou hodinku

Když jste připraveni a víte, že se vašim spotřebičům nic nestane, vyčekejte, než elektrikáři výpadek napraví. A co udělat, aby vám zatím čas více utíkal? Výpadek elektřiny nemusí být vždycky tak úplně na škodu.

  • Zkuste hned nesahat po notebooku – najednou si uvědomíte, jak málo spolu doma mluvíte, například jen kvůli tomu, že je neustále zapnutá televize.
  • Využijte tuto příležitost k tomu, abyste si popovídali. Můžete se třeba i strašit hororovými příběhy. Anebo zavzpomínat.