Psí narozeniny: Připravte mu dort a oslavte je ve velkém stylu!

Dort pro psa se zeleninou a masem Anna Kolásková

Slavit jen lidské narozeniny a na ty psí se vykašlat je pěkné klišé. Zkuste udělat výjimku a pro jednou oslavte místo těch svých narozeniny svého psího kámoše. Připravte mu jedinečný narozeninový dort, který ocenilo jedenáct z deseti psích čenichů. Pošmákne si i ten váš, to nám věřte.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Na klasický piškot a máslový krém zapomeňte

Pokud chcete pejska překvapit narozeninovým dortíkem, na klasické dorty, jaké máte rádi vy sami, zapomeňte. Z normálního dortu by ho mohl bolet žaludek a skončit by to mohlo zažívacími problémy nebo hůř, na veterině.

Proto pro svého mazlíčka udělejte speciální dort, který bude plný dobrot, které mu nejen zachutnají, ale také prospějí. Recept je jednoduchý!

Do dortu pro psa patří hlavně maso a zelenina

Základem dortu je sulc, do kterého přidáme vše, co má pejsek rád. Každý je přitom na něco jiného – někteří se mohou utlouct po zelenině, jiní nad ní ohrnou nos. Proto dort přizpůsobte chutím právě vašeho mazlíka. 

Jak na sulc

Sulc můžete vyrobit z vepřových nožek anebo stejně jako my zahustit vývar želatinou. Více v receptu níže. Do poté pokrájejte a přidejte maso či zeleninu.

Čím (ne)potěšíte psa

  • ANO: vývar, maso, mrkev, hrášek, cuketa, celer, dýně, batáty, semínka (v malém množství), vejce, zelené fazolky, sardinky, makrela, brokolice, rýže
  • NE: cibule, česnek, uzeniny, sýry, sůl, ostré koření, dochucovadla, avokádo, velké kosti
Sulc můžete vyrobit také vyvařením vepřových nožiček

Recept na dort pro pejsky – jen z masa a zeleniny

Recept není vůbec složitý, vyhraďte si ale zhruba 1 hodinu na přípravu vývaru (podle množství). A ideálně ho uvařte více, část nechte pro pejska a zbytek si dejte k obědu.

Vývar obsahuje totožné ingredience jako běžné recepty, takže se nemusíte ničeho bát. Jediné, co pro pejska vynechejte, je cibule a sůl. Ostatní suroviny mohou být podobné jako pro vás. 

Na vývar potřebujete jen maso a zeleninu MarianVejcik / Canva

Ingredience (na 1 porci pro střední plemeno s váhou 15 kg)

  • 250 g hovězího nebo kuřecího masa (mohou být i kosti)
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 3 lžíce hrášku z plechovky
  • želatina (na 250 g tekutiny)
  • hrnek studené vody

Jak dort vyrobit

  1. Do hrnce dejte maso, mrkev a petržel, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte jako klasický vývar. Na jednu porci stačí vývar vařit jen 30 minut, pokud máte množství víc, nechte jej na plotně déle.
  2. Maso oberte a nakrájejte na kostky, pokrájejte také mrkev a petržel. Připravte si hrášek. 
  3. Z 250 ml vývaru připravte želatinu, postupujte podle návodu. Poté si dortovou formu vymastěte olejem a vyložte pečicím papírem. 
  4. Na dno naskládejte pokrájené maso a pomalu po lžicích zalévejte vývarem. Až trošku zatuhne, přidejte pokrájenou zeleninu a dolijte zbytek vývaru.
  5. Nechte zatuhnout na chladném místě. Dort můžete ozdobit lněným semínkem a petrželkou. A je hotovo – dort by měl jít z formy krásně vyklopit.
I narozeniny pejska můžete oslavit stylově Photoboyko / Canva

Tipy navíc, aby se dort povedl

  • Želatinu nemíchejte příliš prudce, nemusela by ztuhnout. Do formy ji nalévejte postupně, bude mít čas tuhnout průběžně. 
  • Formu na dort si nezapomeňte vymastit, jinak se želatina přilepí k okrajům. 
  • Na ztuhnutí dortu stačí 20–30 minut podle velikosti. 

Dort pejskovi dejte místo jedné krmné dávky, rozhodně jej nepodávejte jako extra baštu. Z nadbytku potravy by mu mohlo být špatně.