Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak nejlépe uchovávat rostlinné oleje, aby se nezkazily?

Jak nejlépe skladovat doma olej?

Dokonce i ty nejkvalitnější olivové oleje podléhají datu spotřeby a zkazí se ještě dřív, pokud je nebudete doma skladovat v ideálních podmínkách. Podívejte se na to, jak životnost olejů prodloužit a jak naložit s těmi, které to mají tzv. již za sebou.

Přečtěte si také

Solný květ: Jak se získává a používá údajně nejchutnější sůl na světě?
Solný květ: Jak se získává a používá údajně nejchutnější sůl na světě?

Aby oleje nežlukly

Nabídka rostlinných olejů je široká a je prakticky úplně jedno, zdali máte doma zrovna zásoby toho olivového, řepkového, avokádového, kokosového nebo slunečnicového. Ve všech těchto případech se vám zásoba může zkazit dříve, než nastane datum minimální trvanlivosti uvedené na obale. V drtivé většině případů za to může špatné skladování. Díky ideálním podmínkám se oleje nebudou měnit nejen na pohled, ale také na chuti a obsahu důležitých živin. Pokud tedy opravdu chcete, aby olej zůstal plný zdravých tuků a antioxidantů, je třeba začít přemýšlet nad tím, kde ho mít uložen.

Kam s ním?

Optimální je najít místo bez přístupu světla. Kvalitní oleje se neprodávají v tmavých obalech jen tak. V případě průhledné nádoby se vyplatí obsah přemístit třeba do keramické láhve. Některé z nich fungují také jako designový doplněk. Nechce se vám zbytečně investovat? Dobrým tipem je tmavá láhev od vína se šroubovacím uzávěrem.

Dalším škůdcem je teplo. Oleje by měly být skladovány v chladu a temnu. Že nemáte spíž? Dobře poslouží také kuchyňská skříňka. Ta by se neměla nacházet blízko zdroje tepla. Někdo skladuje oleje v lednici. V takovém případě hrozí vznik zákalu, který však po pár minutách při pokojové teplotě zmizí. Dejte si pozor také na vzduch. Nádoba na olej by vždy měla být vzduchotěsná. Přímý kontakt s kyslíkem má negativní vliv na chuť a trvanlivost oleje. Kyslík navíc zvyšuje podíl volných mastných kyselin. Oleji rovněž neprospívá, pokud ho často otevíráte a zavíráte.

Průhledná nádoba se hodí jen tehdy, pokud olej chcete ihned používat

Do tří měsíců by měl být pryč

Narazili jste v obchodě na výhodnou slevu a říkáte si, že by se vám vyplatilo koupit třeba 10 litrů? Na to si dejte opravdu pozor, nemuselo by se vám to vyplatit. Jednou věcí je datum minimální trvanlivosti, druhou je doporučená doba spotřeby po otevření. Jakmile jednou olej začnete používat, měli byste ho spotřebovat do dvou až tří měsíců. V opačném případě opět hrozí jeho znehodnocení. Není nic jednoduššího, než si spočítat spotřebu oleje u vás doma. Podle toho se pak rozhodněte, jak velké balení dává smysl. Používáte-li fritovací hrnec, je ideální olej měnit hned, jakmile změní barvu. Pokud smažíte často ryby a jiné aromatické suroviny, může být olej na výměnu vhodný již po dvou smaženích.

Co se znehodnoceným a použitým olejem?

Jakmile olej doslouží, určitě ho nevylévejte do dřezu nebo toaletní mísy. Rychle zchladne a má tendenci ucpávat odpadní systém. Zároveň se tím s největší pravděpodobností dopouštíte porušení vodovodního a kanalizačního řádu obce. Tuky v odpadu patří k jedněm z největších problémů z hlediska průchodnosti celého systému a jsou také důvodem rostoucí ceny stočného. Oleje raději recyklujte. Každá obec musí od 1. ledna 2020 občanům poskytnout specializované kontejnery na použití oleje, případně nabídnout možnost odevzdat oleje ve sběrném dvoře. Dokonce i olej z pánve po smažení byste měli slévat například o PET láhve a tu následně vyhodit do správného kontejneru. Prospějete tím nejen kanalizaci, ale také životnímu prostředí. Oleje se totiž mohou dále zpracovat a využít.

Nejčerstvější je nejlepší

Olej není jako víno či sýry. Jinými slovy je nejchutnější, když je čerstvý. Po lisování se v něm také nachází největší množství zdraví prospěšných látek, které se kvůli světlu a okolním vlivů vytrácejí. Skladujte olej podle rad výše a spotřebujte ho co nejdříve. Bude vám tak nejvíce chutnat, což se odrazí i na výsledcích vašeho vaření.