Znáte svou velikost porce? Odměřujte jídlo pomocí dlaně a zhubněte

Porce našeho jídla se stále zvětšují a s nimi i my samotní! Canva

Víte, kolik kalorií denně přijmete? A kolik jídla už je víc, než vaše tělo potřebuje? Zamyslete se na chvíli nad tím, co servírujete na talíř. Zapamatujte si pár jednoduchých triků, díky kterým se už nikdy zbytečně nepřejíte!

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Jíte zdravá jídla, pravidelně snídáte a váš jídelníček obsahuje ovoce i zeleninu? Gratulujeme! Proč ale stále nejste spokojeni se svou postavou?

Dost možná to může být tím, že i když jíte potraviny, které považujete za zdravé, jíte jich jednoduše příliš moc. Většina lidí nemá ponětí, jak by měla správná a vyvážená porce jídla vypadat. Nebojte se, nebudeme vás nutit vážit každou mrkev a počítat její kalorie. Je to snadnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Porce rostou a my spolu s nimi

Americká studie ukázala, že průměrný obyvatel Spojených států v roce 1970 přijal denně přibližně 2 160 kalorií. Dnes se toto číslo vyšplhalo až na 2 673 kalorií, za posledních 50 let se tak energetický příjem zvýšil až o 25 %.

Talíře a porce nám jednoduše rostou před očima – procesované jídlo je navíc levnější a výrobci nám nabízí naoko výhodnější a větší balení potravin. Kontrolu nad kalorickým příjmem už jsme tak ztratili téměř úplně. 

Ani zdravého jídla nemůžete jíst neomezené množství – vaše ruce vám však pomohou nalézt tu správnou dávku Canva

Rozum do hrsti

Pomoc je ovšem na dosah ruky – a to doslova. Právě vaše vlastní ruka vám totiž bohatě stačí na to, abyste zvládli odhadnout správné množství potravin přesně pro vás! Toto jednoduché měřítko máte navíc vždycky u sebe a proporcionálně se zvětšuje či zmenšuje dle vašeho vzrůstu.

  • Například porce příloh by měla mít přibližně velikost pěsti.
  • Maso na vašem talíři by se mělo rovnat velikosti vaší dlaně bez prstů. A dáváte-li si k obědu bílou rybu, naservírujte si ji v délce dlaně včetně natažených prstů.
  • I pokud jste vegetarián, snažte se v každém jídle přijmout proteiny o tomto množství.

U porce zeleniny nebo salátu můžete být štědří – např. čerstvého špenátu, ledového nebo římského salátu si dopřejte dvě plné hrsti. Čerstvé ovoce je zdravé, u jeho konzumace však buďte opatrnější. Kvůli vyššímu obsahu cukru se spolehněte na jednu plnou hrst. 

Mějte i zdravé suroviny vždy po ruce

Palec nahoru

Co by to bylo za život, kdybyste si nemohli dopřát kousek čokolády nebo vyzrálého sýra? I u těchto malých hříchů ovšem nezapomeňte na jednoduchou míru – kterou jsou v tomto případě vaše prsty. Dožene-li vás neovladatelná chuť na čokoládu, ulomte si řádku v délce vašeho ukazováčku.

Porce kvalitního sýra by pak neměla být větší než dva spojené palce a kus dortu či koláče by neměl překročit šířku ukazováčku a prostředníčku vedle sebe.

Chcete brát hubnutí vážně? Vážení potravin, sebe sama i nutriční poradenství jsou tou pravou cestou Canva

Stále si nejste jistí?

Pokud chcete zdravé stravování brát opravdu vážně nebo potřebujete-li zhubnout, nebojte se konzultovat vaši konkrétní situaci s nutričním terapeutem, který při sestavování jídelníčku vezme v potaz všechny důležité informace.

Nezbytnou součástí je vstupní analýza vašeho zdravotního stavu a odhalení chyb, které vám v hubnutí brání – získáte tak jídelníček opravdu na míru, který bude vyhovovat přímo vám. Připravte se na to, že zvlášť na začátku se vážení a počítání jídla nevyhnete. Ale vaše zdraví za to přece stojí!