Televize i pračky musí jít opravit, nařídila EU českým výrobcům. Jednorázové kusy už nesmí prodávat

Pár nakupuje pračku  v obchodě. Canva

Stalo se vám někdy, že jste si koupili novou pračku či televizi, které se těsně po uplynutí záruky porouchaly? Opravář vám následně sdělil, že oprava buď není možná, nebo bude pěkně drahá. S podobnými situacemi by měl být konec. Od března mohou totiž výrobci bílé elektroniky a televizí prodávat už jen opravitelné produkty.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Bílá elektronika a displeje musí jít opravit

Se začátkem března začalo v Evropské unii platit nové nařízení, které výrobcům bílé elektroniky a televizí ukládá následující povinnosti:

  • dodání náhradních dílů po dobu následujících 10 let
  • poskytnutí opravných schémat i neautorizovaným servisům
  • možnost rozmontování a opětovného smontování výrobku

Produkty, které tyto povinnosti nesplňují, se nesmí prodávat.

V čem je problém

Pokud se vám například loni pokazila pračka nebo televizor, řada opravářů nebyla schopna přístroj opravit, protože buď nebyla k dostání náhradní součástka, nebo se rozbila část výrobku, ke které se nešlo dostat. Kapitolou samo o sobě byla přítomnost tzv. kazítek – v momentu, kdy produkt dosáhl určitého počtu cyklů, prostě přestal fungovat.

Podle spolku Opravme Česko se dalo opravit pouze 60 % produktů bílého elektra a televizí. Zbývajících 40 % bylo neopravitelných.

Staré spotřebiče na skládce. PamWalker68 / Canva

Vybírat jen podle ceny se nevyplácí

Chyby je nicméně nutné hledat nejen na straně výrobců, nýbrž i na straně spotřebitelů, kteří mnohdy kupují levné přístroje, které jsou nekvalitní. Rozdíly v cenách však nemusí být způsobené pouze značkou, ale třeba právě kvalitou. Proto v případě nákupu bílé elektroniky nebo televizorů rozhodně nemějte jedno jediné kritérium, a to cenu. Ze začátku si možná budete říkat, že jste dobře nakoupili, ovšem časem se ukáže, že to tak dobrý nákup nebyl.

Prodlouží se životnost produktů

Dle analýzy by nové povinnosti výrobců měly vést k tomu, že se životnost produktů prodlouží o tři až pět let. Vlivem delší životnosti pak nebudou muset výrobci tolik vyrábět, čímž do ovzduší propustí méně oxidu uhličitého. V peněženkách domácností by navíc podle studie Evropského parlamentu mělo ročně zůstat až o 4 000 Kč více.

A opraváři, ti se za poplatek dostanou ke konstrukčním schématům, díky čemuž budou moci opravit i přístroje, které by bez toho opravit nezvládli.

Muž opravuje pokaženou troubu. Canva

Jestli se to vyplatí, zjistíme za 2 roky

Jan Charvát, předseda spolku Opravme Česko, si myslí, že se výsledky legislativy dozvíme nejdříve za 2 roky – tedy poté, co dojde k vypršení záruky nyní zakoupených spotřebičů. Dle jeho názoru za stejnou dobu dojde i k možnému zdražení.

Podobný názor zastává i šéf Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radek Hacaperka, podle něhož je však otázkou, jestli porostou ceny výrobků, anebo náhradních dílů. „Výrobci totiž budou mít povinnost skladovat náhradní díly 8–10 let po ukončení výroby daného výrobku, což výrazně ovlivní nárůst logistických nákladů,“ vysvětluje Hacaperka.

Dá se očekávat, že opravy budou výhodnější u domácností, které disponují drahými spotřebiči. U levných produktů totiž cena opravy může vyjít i na částku, která převýší samotný produkt (k ceně náhradní součástky se musí přičíst i hodinová mzda opraváře).