Žádné návštěvy, nákupy jen v rámci okresu, přísné kontroly a další. Co všechno ode dneška (ne)smíme?

Následující 3 týdny strávíme zavření doma Canva

Současnou epidemickou situaci charakterizovala vláda jako nejhorší od vypuknutí pandemie. Ze soboty na neděli proto vyhlásila nový nouzový stav, který potrvá 30 dní, tedy do 28. března. Krizová opatření, která schválila spolu s ním, platí ode dneška do neděle 21. března. Co všechno můžeme, co nikoli a na co bude nutné mít u sebe potvrzení?

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Uzavření dalších obchodů a služeb

Velkoobchody

Velkoobchody zůstávají otevřené za stávajících podmínek – i nadále tedy nebudou přístupné regály s jiným než nezbytně nutným zbožím. Oblečení, hračky ani elektroniku si v nich tudíž nepořídíte. Na nákupy se navíc může cestovat pouze v nezbytném počtu osob.

Maloobchody

Podmínky pro maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách jsou ode dneška přísnější. Zhruba o polovinu se zmenšil seznam výjimek. Doposud zavřené prodejny a provozovny zůstanou zavřené i nadále, navíc jsou zavřené také galanterie, papírnictví nebo prodeje dětské obuvi. Výjimku naopak mají:

  • Prodejny potravin, trafiky a výdejny zásilek.
  • Drogerie, lékárny a výdejny zdravotnických prostředků, optiky a provozovny poskytující psychodiagnostické služby.
  • Sběrny, železářství, prodejny jízdenek či servisy IT zařízení.
  • Prodejny pohonných hmot, myčky automobilů bez obsluhy, odtahové služby nebo taxislužby.
  • Zverimexy a chovatelské potřeby, zahradnictví, květinářství a pohřební služby.

Také výdejní okénka restaurací, jídelen, kaváren a bufetů mohou nadále fungovat.

Cestování bude v následujících 3 týdnech výrazně omezeno Shutterstock

Omezení pohybu a cestování mezi okresy

Od dnešního dne je taktéž až na výjimky zakázané na 3 týdny opustit území svého okresu – tedy okresu, ve kterém má člověk trvalý pobyt nebo bydliště. V případě Prahy se bere celé území hlavního města jako jeden okres.

Pokud žijete z jakéhokoli důvodu střídavě na více místech, vyberte si jedno z nich, na kterém chcete následující 3 týdny pobývat. Cílem krizového opatření je minimalizovat mobilitu osob a spolu s ní i šíření koronaviru.

Pobyt venku a návštěvy příbuzných

Pobyt venku za účelem sportu či rekreace bude možný jen na území obce, ve které žijete, kdykoli od 5. do 21. hodiny. Mimo tuto dobu je povoleno pouze venčit psy, a to do 500 m od bydliště. Neměli byste se ale přitom stýkat s osobami, s nimiž nežijete ve společné domácnosti.

Zakázané budou i návštěvy blízkých osob, příbuzných a přátel, se kterými nesdílíte domácnost – a to i v rámci okresu, nejen mezi nimi.

  • Možná bude pouze cesta za účelem zajištění nezbytných potřeb osob příbuzných a blízkých nebo potřeb pro jinou osobu – například v rámci dobrovolnictví nebo sousedské výpomoci, zajištění péče o děti... a to jak v rámci jednoho okresu, tak i mezi nimi.

Pokud se vydáte na nákup, k lékaři, na úřad nebo cestujete za prací v rámci jednoho okresu, žádné potvrzení mít u sebe nemusíte. V ostatních případech je potřeba doložit potvrzení zaměstnavatele, vyplněný formulář s účelem cesty či čestné prohlášení – přesné info i se všemi formuláři ke stažení najdete na stránkách Ministerstva vnitra.

I nadále platí zákaz nočního vycházení od 21. do 5. hodiny.

Cestu mimo okres bude nutné zdůvodnit a případně řádně doložit její účel Canva

Povinná ochrana úst

V místech s vyšší koncentrací lidí, jako jsou obchody nebo hromadná doprava, je ode dneška nutné mít vždy respirátor alespoň třídy FFP2. Není nadále možné nahradit ho dvěma chirurgickými rouškami. Výjimku mají děti do 15 let, ty musí mít chirurgickou roušku.

Venku, v rámci zastavěného území obcí, je bezvýhradně nutné mít vždy alespoň chirurgickou roušku. V nezastavěných částech obce je pak nutné mít ji kdykoli, kdy se na vzdálenost menší než 2 m vyskytují lidé žijící mimo společnou domácnost.

Doma zůstane i většina dětí

Ode dneška zůstávají doma i ostatní děti, které doposud chodily do škol a školek. „Vzhledem k vážné epidemické situaci se kromě stávajících opatření ve školství uzavřou od pondělí i mateřské školy, 1. a 2. ročníky základních škol včetně přípravných stupňů, speciální školy a praktické školy jednoleté a dvouleté,” uvedl ministr školství Plaga.

  • Výjimku mají školky při zdravotnických zařízeních určené pro děti zdravotníků.