Došly vám nápady? Vyzkoušejte 6 jednoduchých tipů na to, co dělat s dětmi doma a čím je zabavit

Zvládněte to doma společnými silami Canva

Obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj, kuchyně. A to je vše. Sem tam se vyvětrat na procházce po obci, ale čím méně, tím lépe. Jak zabavit děti, když s nimi musíte být doma? Do jakých aktivit mimo učení se společně pustit, abyste trávili čas v omezeném domácím prostoru smysluplně, zábavně a vyhnuli se ponorkové nemoci? Máme pro vás hned 6 tipů.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

1. Upečte si něco dobrého a zdravého

Dělání, dělání, všechny smutky zahání. Ideální aktivitou, která zabaví mladší i starší děti, je společné pečení. Starším klidně svěřte pečení o samotě, s mladšími z něj udělejte hru – svěřte jim třeba roli vrchního přidavače surovin, míchače nebo ochutnavače.

Připravit společnými silami můžete domácí kváskový chleba, rohlíky nebo croissant. A pokud vás více láká sladké, zkuste třeba recept na cuketový perník nebo čokoládovou roládu.

2. Předčítejte si navzájem z oblíbené knížky

Knihovny jsou teď zavřené, ale to vůbec nevadí – prostředí jako v knihovně si lze vytvořit i doma. Využijte společný čas užitečně a předčítejte si s dětmi navzájem jako na veřejném čtení s oblíbeným autorem. Uvidíte, že to bude zábava.

Flowers & Dinosaurs University

Pokud si nejste jistí výběrem knih a zároveň byste vhodnou literaturou své potomky rozvíjeli, dejte na pečlivý výběr profesionálů. Přihlaste se do Flowers & Dinosaurs University, odkud vám každý měsíc pošlou 2 knihy, které osobnost vašeho dítka budou rozvíjet tak, aby se v budoucnu neztratilo. Kromě nápaditého a nenásilného vzdělání dostanete i smysluplnou, zábavnou a skvělou příležitost být spolu.

Vsaďte na Ferdu a jeho mouchy

Pokud si lámete hlavu s tím, jaké pocity vaše dítě zrovna prožívá, když téměř nemůže ven, hrát si s kamarády, ba se nesmí ani vidět s prarodiči nebo třeba s druhým z rodičů, zapojte Žabáka Ferdu! Ferda je Emušák – hračka na rozvoj emoční inteligence u dětí.

  • K plyšovému Ferdovi je i kniha, ze které si můžete společně číst pohádky podle nálady a podle toho, jakou emoci chcete dítěti přiblížit nebo podle toho, s jakým problémem se aktuálně potýká.
  • A pro děti a rodiče, kteří si rádi aktivně hrají, jsou v knize připraveny aktivity, hraní rolí či scénky, ve kterých si nacvičí zvládání konkrétních emocí v bezpečném prostředí. Ferdu i ostatní Emušáky nabízí například Hračky vzdělávačky.
Čtěte si společně příběhy, které nadchnou vaše děti i vás samotné Canva

3. Společně si zacvičte

Na sportoviště se teď nedostanete, v době internetu to ale nemusí být překážka v aktivním pohybu. Na YouTube najdete například stovky videí s lekcemi jógy zdarma. Hledejte ty určené pro děti, strečink nebo jiné rodinné cvičení. Do vyhledávání zadejte např. „family fun cardio workout“.

4. Zahrajte si společenskou hru a zazpívejte karaoke

Společenské hry nejsou jen Člověče, nezlob se. Existují desítky her pro nejmenší děti, teenagery i dospělé. Mezi ty oblíbené patří například Dixit, Krycí jména, Párty Alias, Dobble, Activity nebo třeba klasické Monopoly. Můžete společně stavět i 3D puzzle v rozmanitých podobách – od dinosaurů, přes hrady a zámky až po pirátské lodě. A parádní zábava bude i zkusit si zazpívat společně karaoke.

5. Vyžeňte ze skříně ven všechny kostlivce

Právě teď je ideální čas věnovat se všemu, co jste v domácnosti s dětmi odkládali. Chcete už dlouho protřídit jejich šatník nebo hračky? Udělejte to společně. Neobnošené věci a zánovní hračky nechávejte stranou pro charitu, zazimujte zimní kabáty a boty, na které je teď už příliš teplo.

Anebo třeba konečně dětem pověste do pokoje poličky. Přesaďte pokojovky, utřete jim z listů prach, nechtě děti, ať si vypěstují na parapetu svoje vlastní sazeničky, ať už zeleniny nebo okrasné květiny. Možností je spousta.

Navštěvovat se teď sice není možné, videohovory takové opatření alespoň částečně vyváží Canva

6. Volejte si s prarodiči

Navštěvovat bychom se v tuto chvíli s prarodiči neměli, to však neznamená, že bychom na ně měli na několik týdnů zapomenout. Můžete dát dětem bojový úkol, aby jim každý den volaly – a to ideálně i formou videohovorů, které jim pomůžete zprovoznit. Obdobnou pomoc pak klidně nabídněte i starším sousedům nebo seniorům, o kterých víte, že si rádi po telefonu povykládají, ale teď nemají možnost dostat se mezi lidi. I malý dobrý skutek je lepší než žádný.