Jak dobře vyčistit hliník? Pomohou sůl i ocet, do myčky ho ale rozhodně nedávejte

Hliníkové nádobí nesmí do myčky Canva

Jak vyčistit hliník, hliníkové nádobí nebo pomůcky? Jednoduše a překvapivě snadno. Existuje hned několik možností, jak si poradit se zašlou krásou tohoto kovu. Vyzkoušejte obyčejnou sůl, starý dobrý ocet nebo citrónovou šťávu a hliník bude jako nový. Do myčky kovové nádobí ale nedávejte, zničí vám ho.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Co když je hliník tmavý nebo začernalý

V případě, že hliníkové nádobí černá, nevěšte hlavu. To se jen ukazuje zub času, který však lze poměrně snadno odstranit. Stačí naředit citrónovou šťávu s vodou v poměru 1 : 15. Tento roztok nechte krátce působit a poté hliník přeleštěte – změna vás zaručeně překvapí!

Čistota raz dva? Ocet nebo sůl

Jak hliníkové nádobí dokonale vyčistit? Přichází na řadu dva bojovníci, kteří si s nánosy nečistot a patiny v domácnosti snadno poradí. Jednou z možností je povaření 4 kávových lžiček soli v litru vody. Tuto směs vařte přímo v čištěné hliníkové nádobě alespoň půl hodiny.

Kromě soli se však dá použít také ocet – nevařte jej, pouze nechte dvě hodiny působit přímo v nádobě. V obou případech nakonec nádobí řádně opláchněte a přeleštěte utěrkou z mikrovlákna. Máte hotovo.

Pohodlné vaření

Chcete-li pořídit nádobí s nepřilnavým povrchem, můžete vsadit právě na hliník. Hliníkové pánve jsou oblíbené zejména pro hladký povrch, který odolává připalování a přichycování pokrmů. Moderní hliníkové nádobí je již zcela bezpečné – bývá ošetřeno vrstvou laku, nebo je anodizované. Tak co bude dnes k večeři?

Tip: V Lidlu najdete řadu kvalitního hliníkového nádobí Ernesto za 799 Kč, kterou si při vaření zamilujete. Vyniká nepřilnavým povrchem i moderním designem. 

Hliníkové nádobí do myčky na nádobí nepatří Canva

Do myčky nepatří

Hliníkové nádoby a příbory už po prvním mytí v myčce ztrácí svůj vzhled - zešednou a na jejich povrchu se vytvoří šedivá, někdy dokonce až černá vrstva, nepříjemná nejen na pohled, ale také na omak.

Dochází k tomu tak, že hliník má na svém povrchu silný oxidový film, který se ale dobře rozpouští s alkalickými látkami, jenž jsou běžnou součástí mnoha pracích prostředků pro myčky nádobí. Díky nim se totiž nádobí umývá bez fyzického působení. Jejich vlivem se v myčce tento film z povrchu hliníku odstraní. V důsledku toho pak hliník reaguje s vodou, což vede ke zničení samotného materiálů a vzniku tmavého povlaku na jeho povrchu.

Při dalším používání se z něj mohou do jídla uvolňovat škodlivé látky. Prošlo-li vám hliníkové nádobí myčkou, raději se ho proto úplně zbavte.