Domácí test na covid-19 už prodává Kaufland i Makro. Kdy to plánují ostatní řetězce?

Kaufland začal nabízet antigenní testy. Prodávat je brzy začnou i další obchody Canva

Antigenní testy od pondělí seženete v Kauflandu a Makru, brzy je nabídnou i Lidl, Penny, Globus, Billa, Coop a Rohlík. Kdy to bude, jaké typy testů budou k dostání a kolik budou stát?

Přečtěte si také

Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Testovací sady v Kauflandu a Makru

Kaufland začal v Česku od pondělí 8. 3. prodávat antigenní testy umožňující odběr z přední části nosu. Jedná se o testy Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test, kdy jeden kus stojí 149,90 Kč. Každý zákazník si může v jeden den zakoupit pouze jedno balení.

Již od příštího týdne ale budou dostupná velká rodinná balení po 25 kusech a od poloviny března by měly být v Kauflandu v prodeji také testy Newgene Novel Coronavirus Detection Test Kit, které zjišťují přítomnost koronaviru ze slin. Podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl je o antigenní testy ze strany zákazníků obrovský zájem.

Tento týden začal stejný typ prodávat i velkoobchod Makro – testy Floflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test nabízí v balení po 25 kusech za cenu 2 899 Kč. Produkt je osvobozený od daně a jeden kus vyjde na 116 Kč. Makro chce tímto krokem pomoci mimo jiné malým podnikatelům, aby mohli testovat své zaměstnance.

Domácí testování umožní zákazníkům řetězce Kaufland, brzy i Lidl, Penny, Albert, Coop nebo Globus Canva

Domácí testy už brzy nabídnou i ostatní řetězce

O zařazení testů schválených ministerstvem zdravotnictví do nabídky uvažují i další velké řetězce. Brzy tak budou k dostání i v Lidlu, Penny, Bille, Globusu, Albertu nebo Coopu.

Penny se budou antigenní testy ze slin prodávat od 15. března a kus bude stát 249 Kč. Dle mluvčího Tomáše Kubíka bude testů dostatek. „Z řady možností na trhu jsme se rozhodli pro uživatelsky nejpříjemnější a nejjednodušší variantu tzv. lízátkových testů. Ačkoli je tento typ testu dražší než například testy z nosu či ze slin, není ke zjištění výsledku potřeba nepříjemná a komplikovaná manipulace s výtěrovou tyčinkou, slinami ani s reakční tekutinou", vysvětluje Kubík. 

Obdobně plánuje antigenní testy začít prodávat i Coop, Lidl, Albert nebo Globus. Jak pro Kupi.cz potvrdili jejich zástupci, aktuálně jednají s dodavateli a testy by se měly na prodejnách objevit co nejdříve. „V současnosti můžeme potvrdit, že v blízké době plánujeme do našeho sortimentu zařadit samotestovací sady na koronavirus. O bližších informacích budeme veřejnost s předstihem informovat“, uvedl Tomáš Myler, zastupující společnost Lidl.

Vážnost situace si uvědomuje i řetězec Billa, který taktéž plánuje zařazení antigenních testů do běžného sortimentu. Podle Dany Bratánkové, tiskové mluvčí Billy, by se tak mělo stát v nadcházejícím týdnu až dvou. „Nyní vybíráme z nabídek našich dodavatelů, abychom zákazníkům umožnili nakoupit testy kvalitní a s potřebnou certifikací,“ komentovala Bratánková a doplnila, že se od zařazení testů očekává jak nárůst možnosti testování občanu i menších firem, tak i snížení tlaku na odběrová centra.

Chystá se je dovážet i Rohlík.cz

Domácí testy se brzy objeví také v sortimentu online supermarketu Rohlík.cz. „V současné době máme objednané jak výtěrové, tak slinné testovací covid sady, po jednom i více baleních," potvrdil za společnost František Brož a dodal, že v tuto chvíli už jen čekají na jejich dodání. 

Antigenní testy rychle mizí z lékáren

Enormní zájem o samotestovací sady zaznamenávají i kamenné a online lékárny, kde se antigenní testy rychle vyprodávají.

  • Online lékárna Pilulka.cz nabízí testy výtěrem z nosu nebo úst i lízátkový test V-Check.
  • Síť lékáren BENU má v nabídce krevní Rychlotest COVID-19 od švýcarské společnosti Lomina A.G. (balení obsahuje 5 ks a 1 kus vyjde na 250 korun).
  • Lékárny Dr. Max prodávají rychlotesty značky JoyBio, SafeCare a NewGene, nově zařadily také výtěrové testy Lepu Medical a lízátkové V-Check.

Lékárny také potvrdily, že situaci aktuálně monitorují a testy průběžně doskladňují. Jak pro Kupi.cz komentovala Eva Pánová z EUC lékárny: „V některých lékárnách jsou antigenní testy dostupné, ale jelikož je velká poptávka, tak se dostupnost rychle mění a zásoby se snažíme doplňovat.“ Současně upřesnila, že v online lékárně EUC jsou testy nyní dostupné.

Najdete je v lékárnách i vybraných obchodech

Domácí testy jsou bezpečné a zvládnete je i sami

Ať už si koupíte domácí antigenní test založený na výtěru nosu, lízátkový test ze slin nebo krevní test, všechny potřebné instrukce a podrobný návod jsou vždy součástí balení. Samovýtěru se doma nemusíte bát, vše je bezpečné a zvládnete to i sami. Jak takový test založený na odběru z přední části nosu probíhá?

  1. Odšroubujete víko lahvičky s tekutinou – pufrem – a všechen pufer nalijete do extrakční zkumavky.
  2. Tyčinkou odeberete vzorek z obou nosních dírek – je nutné ji zasunout asi 2,5 cm hluboko. Vzorek ovšem můžete odebrat i ze zadní stěny krku a mandlí nebo z nosohltanu.
  3. Poté tyčinku „vymáchejte“ v puferu, protřepte a tekutinu kápněte na testovací kazetu.
  4. Při manipulaci je potřeba trocha opatrnosti, aby se tyčinka nedotkla ničeho jiného. Výsledek se objeví do několika minut.