Fotovýzva, pěstování v truhlíku a další: Učitelé radí, jak smysluplně zabavit děti

Možností, jak doma děti zabavit a rozvíjet zároveň, je celá řada. Jen je objevit Canva

Kromě dětí ze školek zůstaly nyní doma i prvňáčci a druháci. Rodiče už často neví, čím a jak je zaměstnat, mnozí z nich navíc neradi vidí, kolik času tráví najednou jejich děti online. Nabízíme proto rodičům tipy od učitelů na to, jakými činnostmi své ratolesti doma zaujmout, zabavit a rozvíjet zároveň. Máte doma dítě v tomto věku? Nechte se inspirovat.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Distanční výuka se odehrává už nějakou dobu výhradně na dálku, přes online připojení a obrazovky notebooků nebo počítačů. Bystré a po podnětech bažící hlavinky našich dětí je ale potřeba občas zaměstnat i činnostmi mimo virtuální prostor.

Poprosili jsme proto několik učitelů o doporučení takových činností, na které stačí děti na prvním stupni a které je zaujmou, zabaví a ideálně i něco naučí. Nápady navrhují průvodci ze ScioŠkol, Veronika Kyčera Kučerová z Montessori a učitelka z roudnické základní školy Jana Gombík Ruzsó.

Ve ScioŠkolách se osvědčila Fotovýzva, hry a knihy

Častá námitka vůči online výuce směřuje mj. k přílišnému vysedávání u obrazovek. Proto jednou z aktivit, která se v čase distanční výuky průvodcům ze ScioŠkol osvědčila, je směřování dětí k činnostem, které je přepínají do reálného světa. 

Už loni se mezi dětmi i průvodci skvěle osvědčila tzv. Fotovýzva – děti jdou na dané téma nafotit snímky, které se následně promítají a diskutují. I vy můžete po podobné aktivitě sáhnout. První jarní květiny, oblíbené místo ve městě či poznávání zvířat – to vše mohou být témata, která vaše ratolesti vytáhnou ven. A posléze s nimi můžete nad prohlížením snímků strávit fajn rodinný večer.

Podobně však nelze opomíjet ani knihy. Pokud do nich chcete děti více vtáhnout, připravte si pro ně k různým titulům úkoly, například vyhledávání vybraných úryvků, popis postav a situací apod.

  • Napomoci vám k tomu mohou listy, které lze získat na serveru ucimesedoma.cz/Materialy.
  • S přehledem knížek, ale i vybraných deskových her pak pomůže i web svetgramotnosti.cz, na němž podle vybraných parametrů naleznete přesně to, co se pro vaše děti zrovna hodí.
Ve ScioŠkolách si děti oblíbily různé fotovýzvy Canva

Veronika doporučuje pohyb a zdravou stravu hravě

Základem zdraví je pohyb a zdravá strava – pro to první se tedy hodí ranní rozcvička. Párkrát oběhnout zahradu, než začne online výuka, projít se bosky po verandě na čerstvém vzduchu, anebo se alespoň poctivě protáhnout. Pár minut společného pohybu před snídaní a povinnostmi, třeba i coby sportovní, rodinná výzva, udělá divy.

  • Nevíte-li si rady, napomohou i různé aplikace, například bezplatná Kid's jóga.

A co zdravá strava? Nejlepší je ta, kterou si vypěstujete sami. Přidělte dětem vlastní kousek záhonku, nebo alespoň truhlík na okně, do nějž si sami vyberou zeleň a sami si za něj budou zodpovídat. Takto na jaře se hodí například řeřicha či ředkvičky (a pro edukaci lze i sledovat, co vyroste rychleji).

  • A jak pěstování udělat ještě zábavnější? Nasypte hlínu se semínky do prázdných skořápek od vajíček – a můžete si je i pomalovat.
Tento truhlík může být jen jejich

Kupte se slevou Truhlík.

Porovnat slevy

Co dalšího dětem nabídnout

Domov je v dnešní době plný lákadel k lenošení – tablety, PC, televize či smartphony. Nenechte však děti, aby na nich zůstaly nalepené po celé dny. Využívání smysluplně omezte a upřednostněte to, které vede k něčemu pořádnému.

  • V TV či počítačích sáhněte třeba po pořadech z ČT edu, kde kromě projektu UčíTelka naleznete i další zajímavé kousky.

Sázkou na jistotu jsou nicméně i již zmíněné knížky, například před spaním – vybírejte je podle zájmu i potřeb dětí. Divili byste se, jak moc dovede obyčejný dětský román rozšířit obzory o zeměpisu, historii či přírodě.

  • Pro ty poslední zmíněné doporučujeme například knihy z nakladatelství KAZDA. Do přírody sice pořádně nemůžeme, ale alespoň takto s ní lze být pořád v kontaktu.
Canva

Učitelka Jana radí, jak zabavit a rozvíjet dětskou mysl

Co dalšího může dětem v rozvíjení se pomoci? Pokud nemáte po ruce vhodné knížky a využívání moderních technologií není tou pravou cestou pro vás, sáhněte po nejsnazším řešením – společných hrách. Vaše děti se zabaví, procvičí mozkové závity, a navíc si všichni užijete společně strávený čas.

Z balíčku deskových her doporučujeme například Krycí jména, Dixit či starý dobrý Scrablle – samozřejmě vše ve verzi junior, aby na to vaše děti stačily. A pakliže nemůžete investovat peníze do nákupu her, zůstaňte u těch osvědčených, slovních.

  • Skvělou alternativou je například hra „Jméno, zvíře, věc“, kterou lze zkusit i v cizím jazyce.
  • Anebo dětem naopak vymezte určitý čas, aby napsali co nejvíce slov podle daného kritéria. Schválně, kolik vy sami znáte živočichů na písmeno L?

A pokud vás ani hry nezaujmou, je tu poslední řešení – tanec a zpěv! Pokud vaše děti váhají, jděte jim příkladem a přidejte se. Tancem zajistíte dostatečný pohyb, zpěv pak zabaví, avšak třeba i rozmluví a podpoří sebevědomí vašeho dítka. Karaoke večer spojený s tanečním soubojem, to si musí každá rodina zamilovat. Ale pozor na sousedy!