Petržel vs. pastinák: Vypadají stejně, ale chutnají jinak. Jak je v obchodě rozeznat?

Víte, jaký je rozdíl mezi petrželí a pastinákem? A jak který druh používat v kuchyni? Canva

Petržel a pastinák. V obchodě se snadno zamění, jejich rozdílu si ale rychle všimnete. Poměrně dost se totiž liší svou chutí. Poradíme vám, jak na první pohled tyto dva podobné druhy kořenové zeleniny rozeznat i na co si dávat při nákupu pozor. A přidáme také pár praktických rad, jak petržel i pastinák používat v kuchyni a kam se pastinák hodí lépe.

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Odlišnost pastináku a petržele prozradí nať, velikost i vůně

Pokud si nejste jistí, zda máte v rukou petržel, nebo pastinák, podívejte se na nať. U pastináku vyrůstá z lehce prohloubeného středu, petržel má naopak nať po celé ploše vršku kořene.

Petržel je také většinou menší a tenčí, pastinák bývá větší, mohutnější a delší. Pokud seříznete vršek této kořenové zeleniny, u petržele mírně zfialoví, u pastináku zůstane bílý. Rozdílná je také vůně, která u pastináku více připomíná nasládlou mrkev.

  • Tip: Pastinák je jednoduší k vypěstování, roste totiž i tam, kde se ostatní kořenové zelenině nedaří a je výnosnější než petržel. Pokud vám tedy petržel na zahradě moc neroste, zkuste míso ní pěstovat pastinák. Seje se právě nyní, na jaře a sklízí na podzim.

Pastinák je sladkou verzí petržele

Největší rozdíl je ovšem v jejich chuti – pastinák bývá přirovnáván k mrkvi. Oproti ostřejší a chuťově výraznější petrželi je poměrně dost sladký (obsahuje dokonce až třikrát více cukru než mrkev a dříve se používal ke slazení) a má jemnou, mléčnou chuť.

Petržel i pastinák mají v kuchyni široké využití

Oba druhy je možné jíst v syrovém stavu i tepelně upravené. Hodí se do polévek, zapečených jídel, kaší, omáček i pomazánek. Ačkoliv je jejich využití v podstatě stejné a všude tam, kam se hodí petržel, se hodí i pastinák, každý z nich je vhodnější na jiné pokrmy.

Petržel

Petržel je lepší dávat do polévek, omáček nebo pod maso s ostatní kořenovou zeleninou, protože má výraznější chuť. Pokud byste na vývar nebo svíčkovou použili pastinák, v jejich chuti by vám jistě něco chybělo. Je vhodnější i do petrželovo-mrkvových pomazánek či jiných pokrmů, kde by měla oproti sladké mrkvi vynikat svou kontrastnější, ostřejší chutí.

Pastinák

Pastinák je naopak ideální pro přípravu chuťově jemnějšího pyré, kaše (samostatně či třeba s brambory) nebo krémové polévky. Hodí se také do různých placiček, zeleninových karbanátků a můžete si z něj vyrobit i obdobu oblíbených celerových hranolků.

Syrový pastinák je skvělý i do zeleninových smoothies, kde si chuťově rozumí s mrkví, červenou řepou a jablky a nápoj přirozeně osladí. Má navíc poměrně vysoký obsah vitamínu C, draslíku i močopudných látek, takže je ideálním druhem zeleniny pro jarní detox a podporu imunity.

Podle čeho petržel a pastinák vybírat v obchodech a jak je doma skladovat?

Až budete v obchodě kupovat petržel nebo pastinák, vždy vybírejte raději menší kousky. Budou mít jemnější a lepší chuť. To platí především pro pastinák, u skutečně velkých kusů může být střed již dřevnatý a doporučuje se ho proto před přípravou odstranit.

  • Prohlédněte si také slupku – měla by být pevná, neporušená a bez známky nahnívání.
  • Pozor si dávejte i na příliš seříznutou nať – od konce kořene by takové kusy mohly začít rychle hnít.

Oba druhy této kořenové zeleniny mají poměrně dlouhou trvanlivost. Doma je skladujte v lednici, ideálně zabalené do vlhkého hadříku, který je udrží déle čerstvé.

  • Ačkoliv mají oba druhy rády vlhko, rozhodně je nenechávejte v zavázaném igelitovém sáčku z obchodu, kde by se mohly zapařit.
  • Pokud máte doma nebo ve sklepě místo, už naše babičky skladovaly kořenovou zeleninu v bedýnkách s vlhkým pískem (ideálně v přirozené, vertikální poloze), který je udržel krásně čerstvé po celou zimu.